Ruoansulatus * Текст для чтения | Финляндия: язык, культура, история
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Ruoansulatus * Текст для чтения

Учебный текст для чтения на упрощенном финском. Я бы, правда, не сказал, что он легкий для понимания, особенно если читающий (как я, например) далек от данной тематики. Но и такого рода тексты нужно понимать.


Ruoansulatus * Текст для чтения

ruaonsulatusпищеварение

suuonteloполость рта

nieluглотка

sylkirauhasetслюнные железы

ruokatorviпищевод

maksaпечень

sappirakkoжелчный пузырь

mahalaukkuжелудок

paksusuoli — толстая кишка

haima — поджелудочная железа

ohutsuoli — тонкая кишка

peräsuoli — прямая кишка


Ruoasta ihminen saa energiaa ja rakennusaineita. Energiaa ihminen tarvitsee koko ajan kaikkiin toimintoihinsa, esimerkiksi liikkumiseen, ajattelemiseen, hymyilemiseen ja lämpimänä pysymiseen. Energiaa saa sellaisesta ruoasta, jossa on hiilihydraatteja ja rasvaa. Rakennusaineita ihminen tarvitsee esimerkiksi kasvamiseen ja elimistön korjaamiseen. Rakennusaineita saa sellaisesta ruoasta, jossa on paljon valkuaisaineita eli proteiineja.

Elimistön solut eivät pysty käyttämään ruokaa hyväkseen sellaisenaan, vaan ruoka täytyy hajottaa soluille sopivan pieniksi hiukkasiksi. Esimerkiksi ruoan valkuaisaineet täytyy pilkkoa aminohapoiksi, ennen kuin solut voivat rakentaa niistä taas toisenlaisia, ihmiselle välttämättömiä valkuaisaineita.

Ruoan pilkkoutuminen alkaa suussa. Suussa ruoka pureksitaan hyvin pieniksi palasiksi, ja samalla ruokaan sekoittuu sylkeä, mikä helpottaa sen nielemistä. Kun ihminen nielee, ruoka joutuu nieluun ja siitä ruokatorveen. Ruokatorven lihakset työntävät ruoan mahalaukkuun.

Aikuisen mahalaukkuun mahtuu noin kaksi litraa ruokaa. Kun mahalaukku täyttyy, sen seinämistä alkaa erittyä hapanta mahanestettä, joka tekee ruoan juoksevaksi. Mahaneste sisältää muun muassa pepsiinientsyymiä, joka pilkkoo ruoan valkuaisaineita pienemmiksi.

Mahalaukusta nestemäinen ruoka siirtyy ohutsuoleen. Tällöin ohutsuoleen alkaa erittyä sappinestettä, haimanestettä ja suolinestettä, joiden vaikutuksesta ruoka sulaa lopullisesti. Sappineste hajottaa ruoan sisältämät rasvat pieniksi pisaroiksi. Haima- ja suolinesteen lukuisat entsyymit pilkkovat valkuaisaineet, hiilihydraatit ja rasvapisarat pienenpieniin osiin: valkuaisaineet pilkkoutuvat aminohapoiksi, hiilihydraatit rypälesokeriksi ja rasvapisarat rasvahapoiksi sekä glyseroliksi. Nämä pienet raznntohiuk-kaset imeytyvät sitten ohutsuolen seinämän verisuoniin, ja veri kuljettaa niitä elimistön jokaiseen soluun. Soluissa ravintohiukkasista sitten vapautuu energiaa ja toisaalta niistä rakentuu uusia aineita.

Sulamattomat ruoanjätteet kulkeutuvat paksusuoleen, missä vesi imeytyy niistä pois ja syntyy ulostetta. Lopuksi uloste poistuu peräsuolen kautta.


Из книги «Lue ja opi sumeksi-1«.

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2020/01/07/ruoansulatus-tekst-dlya-chteniya/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.