Maailman väkiluku kasvaa vielä kauan * Текст для чтения | Финляндия: язык, культура, история
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Maailman väkiluku kasvaa vielä kauan * Текст для чтения

Тематический текст для чтения на финском языке. Уровень владения языком средний.


Kaikista maailman ongelmista pahin on väestönkasvu. Vuosikymmenien ponnisteluista huolimatta maapallon väkiluku yhä kasvaa, tällä hetkellä 78 miljoonaa henkeä vuodessa. Hyvää on, että 30:ssä vuodessa vuotuinen väestönkasvu on laskenut 2,4 prosentista 1,3 prosenttiin. Määrällisesti kasvu on kuitenkin hidastunut vuodessa vain muutaman miljoonan hengen verran. Syynä on se, että väkimäärä, josta kasvuprosentti lasketaan, nousee koko ajan. Ihmiskunnan tulevaisuudelle on lähes yhdentekevää, kasvaako maapallon väkiluku vuodessa muutaman miljoonan enemmän vai vähemmän, kun koko väkimäärä on kuusi tuhatta miljoonaa. Ellei sitten suunta ole pysyvästi laskeva. Yhdistyneiden Kansakuntien, YK:n, mukaan seuraava kymmenen vuotta ratkaisee, hidastuuko väestönkasvu edelleen vai kääntyykö se taas nousuun.

Väestökysymyksessä keskeistä on, miten koulutustason ja terveydenhuollon parantaminen onnistuvat. Kun äitien olosuhteet kehitysmaissa paranevat, he saavat terveempiä lapsia. Kun äidit näkevät, että heidän lapsensa eivät kuole nuorena, he eivät halua lisää lapsia. Mitä koulutetumpia äidit ovat, sitä varmemmin he käyttävät ehkäisyvälineitä ja menevät naimisiin kypsemmässä iässä. Väestönkasvua on erittäin vaikea ennustaa. Vaikka monessa maassa naiset synnyttävät vähemmän lapsia kuin vaikkapa 30 vuotta sitten, hedelmällisessä iässä olevien naisten määrä on samassa ajassa kaksinkertaistunut. Noin puolet maapallon ihmisistä on alle 25-vuotiaita. Siksi maailmassa syntyy yhä yli sata miljoonaa lasta vuodessa.

Väestö kasvaa nopeimmin maailman köyhimmissä kolkissa eli Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Intiassa meni jokin aika sitten rikki miljardin asukkaan raja. Tämän vuosisadan puoliväliin mennessä Intiasta tulee maailman väkirikkain valtio ja Kiina jää kakkoseksi. Maapallon kuudes miljardis lapsi syntyy luultavasti Intiassa tai Kiinassa. Näissä kahdessa maassa syntyy noin kolmasosa maailman väkiluvun kasvusta. Euroopan väestö puolestaan vähenee, ellei valtava maahanmuutto muuta tilannetta. Suunta on laskeva myös Oseaniassa ja Venäjällä sekä suurimmassa osassa muita entisen Neuvostoliiton alueen maita.

YK arvioi, että maapallon väestö kasvaa vuoteen 2050 mennessä noin yhdeksään miljardiin. Silloin ihmisiä on 50 prosenttia enemmän kuin nyt. Arvion mukaan tämän vuosisadan puolivälissä väestö maapallolla kasvaa vuosittain vielä 33 miljoonaa henkeä. Jos kasvuprosentti laskee pysyvästi kuten nyt, kansat pääsevät joskus nollakasvuun eli tasapainotilaan. Tasapainotilassa väestö sekä palvelut, teollisuus ja maatalous pysyvät vakaina. Silloin niitä lisäävät tekijät, kuten korkea lapsiluku ja epäonnistunut syntyvyyden säännöstely ja vähentävät tekijät, kuten ravintopula ja saastuminen ovat tarkkaan säännellyssä tasapainossa. YK arvioi, että maailman väkiluku vakiintuisi noin vuonna 2200. Silloin maapallolla asuisi 11 miljardia ihmistä.

Слова:

hedelmällisessä iässä — в репродуктовном возрасте

köyhimmissä kolkissa — в самых бедных уголках (окраинах)

mennä rikki raja — зд. преодолеть границу

väkirikas — типичное для финского книжного языка слово, проблема в том, что такие слова непросто переводить на русский: население + богатый, то есть что-то вроде «богатый населением»

tasapainotilaan в состояние равновесия

vakiintuaстабилизироваться


Из книги Sari Järvinen, Heli Lumme Lue ja opi suomeksi.

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2019/07/28/maailman-vakiluku-kasvaa-kauan-tekst-dlya-chteniya/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.