Kuningas joka ei koskaan tullut * История Финляндии | Финляндия: язык, культура, история Небольшие и не очень сложные в смысле языка заметки по истории Финляндии.
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Kuningas joka ei koskaan tullut * История Финляндии


Небольшие и не очень сложные в смысле языка заметки по истории Финляндии.


Keväällä 1918 eduskunta valitsi P. E. Svinhufvudin (1861-1944) valtionhoitajaksi eli väliaikaiseksi valtion päämieheksi.

Пер Эвинд Свинхувуд. Именно ему 31 декабря 1917 года в Петрограде В. И. Ленин вручил акт о признании независимости Финляндии (очевидно именно за это в 2022-2023 гг. в Финляндии были снесены памятники последнему). В мае-декабре 1918 года — исполняющий обязанности главы государства (регент). Президент Финляндии в 1931-1937 гг.

Jotkut tosin arvioivat saksalaisten aseman niin merkittäväksi, että kutsuivat heidän komentajaansa, kenraalimajuri Rüdiger von der Goltzia »todelliseksi valtionhoitajaksi».

Командующий немецким экспедиционным корпусом генерал Рюдигер фон дер Гольц и Карл Густав Маннергейм.

Vielä sodan kestäessä 14.4.1918 K.J. Ståhlberg kirjoitti Helsingin Sanomissa »haavojen parantamisesta ja vaurioiden korjaamisesta, yhteiskunnallisesti eheän kansan luomisesta». Samaan pyrkivät monet muutkin, mm. kirkko, mutta helppoa se ei ollut. Viimeiset punavangit armahdettiin vasta vuonna 1927.

Ne sosiaalidemokraatit, jotka eivät olleet osallistuneet sotaan, käynnistivät SDP:n ja Suomen Ammattijärjestön toiminnan. SDP:n puoluekokous joulukuussa 1918 tuomitsi kapinaan ryhtymisen suureksi virheeksi. Neuvosto-Venäjälle paenneet pitivät puolestaan virheenä sitä, ettei vallankumousta tehty riittävän päättäväisesti. He perustivat elo-syyskuun vaihteessa 1918 Moskovassa Suomen Kommunistisen Puolueen (skp).

Itsenäisyysjulistuksen mukaan Suomen oli määrä olla tasavalta, mutta sodan jälkeen mielipiteet kääntyivät kuninkuuden puoleen. Siitä oli kokemusta Ruotsin vallan ajoilta ja sen arveltiin tuovan vakautta ja jatkuvuutta sen epävarmuuden sijaan, jonka kansalaissota oli synnyttänyt. Kun kansanvalta ei ollut kyennyt estämään kapinaa ja sotaa, haikailtiin vahvan valtionpäämiehen suuntaan.

Svinhufvud ja Paasikivi olivat kuninkuuden kannalla. Johtavia tasavallan kannattajia puolestaan olivat nuorsuomalaisten K.J. Ståhlberg ja maalaisliiton Santeri Alkio. Kuninkuuden kannattajat saivat enemmistön ns. tynkäeduskunnassa, josta sodan seurauksena puuttuivat lähes kaikki sosiaalidemokraatit.

Так называемый tynkäeduskunta — обрубок парламента. Справа единственный депутат от социал-демократов — остальные в ходе финской Гражданской войны были убиты или бежали в Советскую Россию. Интересная поза фон дер Гольца — слева вверху.

SAKSAN TAPPIO SODASSA ROMUTTI SUUNNITELMAN SAKSALAISESTA PRINSSISTÄ SUOMEN KUNINKAANA

Lokakuussa 1918 saksalainen prinssi, sodassa haavoittunut jalkaväen kenraali Friedrich Karl von Hessen valittiin Suomen kuninkaaksi. Sodan käänne muutti kuitenkin nämä suunnitelmat. Kun Saksa hävisi sodan, hanke raukesi. Kuningas ei ehtinyt edes käydä kuningaskunnassaan.

Выбранный финским парламентом 9 октября 1918 года королем немецкий принц Фридрих Карл Людвиг Константин Гессен-Кассель-Румпенхеймский. Революция в Германии и ее проигрыш в Первой мировой войне резко изменили планы финской элиты и 14 декабря того же года несостоявшийся король объявил о своем отречении.

Vuonna 1920 solmitussa Tarton rauhassa Suomeen liitettiin Petsamon alue ja vahvistettiin, että se Karjalan alue, joka oli Vanhan Suomen nimellä liitetty Suomeen 1812, oli nytkin osa Suomea. Sodan jälkeen pääministeriksi nimitetty J. K. Paasikivi totesi myöhemmin, että Tartossa saatu raja oli Suomelle liian hyvä ollakseen pysyvä.

Suomi hyväksyttiin sodan jälkeen perustetun Kansainliiton jäseneksi 16. joulukuuta 1920. Kansainliitto sai ratkaistakseen Suomen ja Ruotsin kiistan Ahvenanmaasta. Kesäkuussa 1921 Kansainliitto vahvisti Ahvenanmaan kuulumisen Suomelle. Kiista jätti jännitteitä Suomen ja Ruotsin suhteisiin.


 

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2023/05/11/kuningas-joka-ei-koskaan-tullut-istoriya-finlyandii/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.