Vihtori Kosola * Вихтори Косола | Финляндия: язык, культура, история Рассказы о деятелях, сыгравших так или иначе важную роль в финской истории в самом широком смысле.
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Vihtori Kosola * Вихтори Косола

Iisakki Vihtori lisakinpoika Kosola (10. tai 28.7.1884 Ylihärmä — 14.12.1936 Lapua) oli Lapuan liikkeen johtaja.


Рассказы о деятелях, сыгравших так или иначе важную роль в финской истории в самом широком смысле.


Perheen vanhimpana poikana Vihtori Kosolasta kasvatettiin kotitilan jatkajaa. Hänestä kasvoikin pitäjän eturivin maamies. Vihtori Kosola oli naimisissa Elin Lahdensuon kanssa ja heillä oli kaksi poikaa.

Kosola oli yksi Etelä-Pohjanmaan rohkeimmista ja aktiivisimmista jääkäreiden värväreistä. Kun Kosolan tila oli myös paikkakunnan majatalo, siitä muodostui luontevasti jääkärien salainen etappipaikka 1915-1916. Saksaan menevät miehet saivat Kosolan tilalta yösijan ja opastuksen seuraavaan etappipaikkaan. Kaikkiaan Kosolan tilan kautta kulki 250-300 jääkäriä. Venäläiset saivat tiedon Kosolan toiminnasta. Hänet pidätettiin ja vangittiin Spalernajan vankilaan.

Sisällissotaan 1918 Kosola osallistui alusta saakka, ensin valkoisten konekiväärimiehenä ja sitten joukkueenjohtajana Hämeen rintamalla. Hän oli Lapuan liikkeen keskeisiä vaikuttajia alusta lähtien. Kommunistisen Työn Äänen kirjapainon särkeminen talvella 1930 aloitti Lapuan liikkeen väkivallan tien. Kosola oli valinnan edessä. Aluksi hän yritti estää väkivaltaa, mutta vaihtoi sitten kantaansa ja taipui jyrkän siiven vaatimuksiin. Lapuan liike alkoi radikalisoitua. Kun maltilliset henkilöt jättäytyivät liikkeestä pois, Vihtori Kosolasta tuli Lapuan liikkeen selkeä keulakuva ja Kosolan talosta sen päämaja. Sieltä organisoitiin muun muassa monia kyydityksiä ja toimitettiin liikkeen lehtiä.

Kosolan ja Lapuan liikkeen huippukohta oli Helsingissä heinäkuussa 1930 järjestetty valtava yli 12 000 miehen talonpoikaismarssi, jonka vastaanotti korkein valtiojohto.

Marssin juhlittu johtaja oli Kosola. Syksyllä 1930 eduskunta sääti Lapuan liikkeen vaatimat kommunistilait. Kesällä 1930 Kosola oli valtansa huipulla. Kirkkoherra K. R. Kares peräti julisti hänet «Jumalan Suomen kansalle valitsemaksi johtajaksi”. Mäntsälän kapinasta keväällä 1932 tuli Lapuan liikkeen päätepiste. Kosolan rooli on jäänyt kapinassa epäselväksi. Hän lähti Mäntsälään eräiden arvioiden mukaan taivuttelemaan kapinallisia antautumaan ja toisten arvioiden mukaan jatkamaan kapinaa. Kapinan jälkeen Kosola yhtenä sen johtajista vangittiin ja vietiin tutkintavankeuteen.

Kosola palasi vankeudesta Lapualle lokakuussa 1932. Häntä juhlittiin sankarina. Mäntsälän kapinan jälkeen Kosola oli väsynyt ja sairas mies. Hän pakeni paineita ja vaikeuksia alkoholiin, ja kaiken lisäksi mieltä painoivat alituiset taloushuolet ja velkaantuminen. Alkuvuodesta 1933 Kosolan tila myytiin pakkohuutokaupassa Kosolan pojalle Niilo Kosolalle. Lakkautetun Lapua liikkeen sijaan perustettiin Isänmaallinen Kansanliike IKL. Vihtori Kosola valittiin sen puheenjohtajaksi, mutta hänen asemansa jäi vain keulakuvamaiseksi. Vihtori Kosola nousi 1930-luvun alussa Lapua liikkeen johtajana koko maassa tunnetuksi poliittiseksi hahmoksi. Hänen tosiasiallinen vaikutusvaltansa supistui Lapuan liikkeen alkuaikoihin.

LUE LISÄÄ

Korjus, Jaakko: Vihtori Kosola legenda jo eläessään. WSOY 1976

Silvennoinen, Oula; Tikka, Marko ja Roselius, Aapo: Suomalaiset fasistit -mustan sarastuksen airuet. WSOY 2016

Sulamaa, Kaarle: Kosola, Vihtori. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. SKS 1997- (viitattu 2.7.2018)

Статья в Википедии (на русском).

Источник: Pertti Rajala, 100 suomalaista, 2019.


Слова:

alituinenпостоянный

hahmoличность, фигура

kapinaмятеж

keulakuvaсимволическая фигура, «фронтмен»

kirkkoherraнастоятель церкви

kommunistilait законы о запрете коммунистической деятельности

Приняты в 1930 году под давлением Лапуаского движения. В той или иной форме существовали до ноября 1944 года, когда были отменены вследствие поражения Финляндии как союзника нацистской Германии в войне против СССР.

Lapuan liike — Движение Лапуа, или Лапуаское движение — радикальное националистическое фашистское и антикоммунистическое движение в Финляндии, существовавшее в 1929—1932 годах. Запрещено весной 1932 года после неудачной попытки государственного переворота.

päämajaштаб-квартира

säätää laki издать закон

tosiallinenфактический, действительный

valintaвыбор: olla valinnan edessäбыть перед выбором

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2023/03/23/vihtori-kosola-vixtori-kosola/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.