Osmo Rauhala * Осмо Раухала | Финляндия: язык, культура, история Рассказы о выдающихся финнах (выдающиеся, даже если за пределами Финляндии о них не всегда и знают).
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Osmo Rauhala * Осмо Раухала

Рассказы о выдающихся финнах (выдающиеся, даже если за пределами Финляндии о них не всегда и знают).


Taide on ihmisen tuntosarvi

Osmo Rauhala (s. 14.9.1957 Nokia) on taidemaalari.

Один из самых известных современных финских художников Осмо Раухала. В 80-ых годах он уехал в Нью-Йорк, в 1990-м получил там степень магистра в области современного искусства и с тех пор сделал себя имя в современном искусстве, апеллируя в большой степени к теме родной страны: финским мифам, животным, пейзажам и пр. Как охарактеризовал его деятельность журнал американский критик Robert C. Morgan (Critic NY/Vol 13/1, 1999), «Финский художник Осмо Раухала занимается мифическим поиском реальности, которая выходит за рамки нормативной структуры нашего общества». Работы художника, в основном, видеоинсталляции, экспонировались в Америке и других странах, о них писали серьезные искусствоведческие издания.

Osmo Rauhalan isä kuoli, kun hän oli 18-vuotias. Ensimmäiset vuodet olivat rankkoja. Rauhala kävi Helsingissä opiskelemassa ja hoiti sen päälle lehmät ja muut tilan työt. Hän on kertonut, että nuorena koulu-poikana — monta vuotta ennen Koijärveä — hän uskalsi nousta vastustamaan kotikylän isäntämiehiä, jotka halusivat ruoppaamalla kuivattaa paikallisen simpukkajoen. Sinnikkäällä vastarinnallaan Rauhala onnistui lopulta saamaan enemmistön puolelleen ja ruoppauksesta luovuttiin. Samalla pelastettiin harvinainen jokihelmisimpukka.

Rauhala on naimisissa arkkitehti Minttu Loukolan kanssa ja heillä on kaksi lasta. Hän on jo yli 30 vuoden ajan jakanut elämänsä kahtia. Talvet Rauhala maalaa New Yorkin Sohossa sijaitsevassa ateljeekodissaan tauluja ja pääsiäisestä lokakuuhun hän hoitaa luomutilaansa Siurossa Pirkanmaalla. Asuminen New Yorkissa on mahdollistanut sen, että Rauhala on yksi tunnetuimmista nykytaiteilijoistamme maailmalla.

Rauhalan töissä vaeltavat mystiset peurat, sudet ja joutsenet, mutta tosielämässä OsmoRauhalan elämän suuret vaikuttajat ovat jokihelmisimpukka ja suomalainen maatiaislehmä. Vuonna 1992 Rauhala valittiin vuoden taiteilijaksi. Silloin hän pohti taiteen merkitystä Tampereen taidemuseon verkkosivuilla muun muassa seuraavasti:

Taide on ihmisen tuntosarvi. Vuosituhannet toisensa jälkeen ihmiskunta on selvittänyt olemassaolonsa mysteeriä milloin taiteen, uskonnon tai tieteen avulla. Miten luolamaalareiden perintö on voinut säilyä kymmeniä tuhansia vuosia? Luulisi, että karuissa oloissa eläneillä esi-isillämme olisi ollut säilymisensä kannalta olennaisempaa tekemistä kuin veistää kiveä tai maalata kallioita. Taiteen on vastattava johonkin elämämme kannalta tärkeään kysymykseen, muuten sitä tuskin olisi olemassa. Mikä tämä kysymys voi olla?

Rauhala tuli tunnetuksi yhdessä Kuutti Lavosen kanssa toteuttamistaan Tyrvään Pyhän Olavin kirkon sisätilojen maalauksista. Keskiaikainen kivikirkko tuhoutui lähes täydellisesti tuhopoltossa 1997. Kuutti Lavonen ja Rauhala aloittivat työt kesällä 2005, ja maalaukset olivat valmiita 2009. Kirkon kuvaohjelman toteuttaminen oli sekä kirkko- että taidehistoriallisesti merkittävä hanke Suomessa.

Ei tätä voi verrata mihinkään näyttelyyn tai muuhun julkiseen teokseen. Jo tila on ainutlaatuinen: historiallinen rakennus, kirkko, ja sen vuosisatainen henkinen perimä, Osmo Rauhala kertonut maalausten teosta.


Страница в Интернете (есть его рисунки).


tuntosarvi — дословно (или строго) — это усик у членистоногих, то есть антенна,  оно же щупальце, короче говоря — орган чувств.  То есть слова художника Taide on ihmisen tuntosarvi можно перевести как «Искусство — это антенна -щупальце человека, которым он исследует мир».

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2022/04/06/osmo-rauhala-osmo-rauxala/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.