Agatha Christie katoaa * Текст для чтения | Финляндия: язык, культура, история Текст для чтения. С небольшим словарем и комментариями.
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Agatha Christie katoaa * Текст для чтения

Текст для чтения. С небольшим словарем и комментариями.


Salapoliisiromaanien mestarin Agatha Christien elämään liittyy mysteeri. Joulukuussa 1926 hän oli kadonneena 11 päivää.

Английская писательница Агата Кристи в 1925 году.

Tapahtumat alkoivat myöhään illalla 3. joulukuuta 1926 kirjailijan kodissa Berkshiressä Englannissa. Christien avioliitto oli kriisissä. Hänen miehensä aikoi viettää viikonlopun rakastajattarensa kanssa. Riidan päätteeksi Christie lähti kotoaan autolla. Seuraavana aamuna auto löytyi hylättynä kielekkeen reunalta. Kuuluisa kirjailija itse oli kadonnut. Oliko kyseessä itsemurha, murha vai julkisuustemppu?

Pari päivää myöhemmin julkisuuteen tuli kirje, jossa Christie sanoi vetäytyneensä yorkshirelaiseen kylpylään lepäämään, mutta poliisi jatkoi etsintöjä. Christietä etsivät lukuisat amatöörietsivät, ja tuhannet vapaaehtoiset haravoivat maastoa. Sir Arthur Conan Doyle taas järjesti spiritistisen istunnon Christien löytämiseksi. Poliisi kertoi löytäneensä vaatekappaleita ja myrkkypullon läheltä hylättyä autoa. Johtolankoja?

Pari päivää myöhemmin julkisuuteen tuli kirje, jossa Christie sanoi vetäytyneensä yorkshirelaiseen kylpylään lepäämään, mutta poliisi jatkoi etsintöjä. Christietä etsivät lukuisat amatöörietsivät, ja tuhannet vapaaehtoiset haravoivat maastoa. Sir Arthur Conan Doyle taas järjesti spiritistisen istunnon Christien löytämiseksi. Poliisi kertoi löytäneensä vaatekappaleita ja myrkkypullon läheltä hylättyä autoa. Johtolankoja?

Mutta sitten kirjailija löytyikin. Hänet paikannettiin yorkshirelaisesta kylpylästä, jonne hän oli kirjautunut nimellä Tressa Neele — nimi kuului hänen miehensä rakastajattarelle. Christie kertoi kokeneensa muistinmenetyksen. Hän puhui tapauksesta vain kerran, haastattelussa kaksi vuotta myöhemmin. Christie kertoi lähteneensä kotoa aikeenaan tehdä jotain epätoivoista. Hän ajoi kohti kielekettä, mutta auto juuttui kiinni ja hän löi päänsä.

Luultavasti Christie koki henkilökohtaisen kriisin, ja oikeastaan hänen halunsa vaieta asiasta ymmärtää hyvin.


haravoidaпрочёсывать, более широко: тщательно искать

johtolanka — дословно «путевая нить». С этим словом, которое часто встречается в детективных романах, есть некая трудность. Лучше всего на русский его было бы перевести словом «зацепка» («в деле появились некоторые зацепки»), но это немного не очень в серьезной литературе.

julkisuusпопулярность, публичный доступ, известность (тоже приходится несколько напрягаться, чтобы перевести это слово, довольно популярное в финском)

julkisuustemppu  фокус для привлечения общественного внимания, сейчас бы сказали: PR-акция

juuttua kiinniзастрять

kadota (katoa-)пропадать, исчезать

kielekeвыступ (например, скалы)

luultavastiвероятно

muistinmenetysпотеря памяти

salapoliisiromaaniдетективный роман

vaatekappaleпредмет одежды

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2022/03/31/agatha-christie-katoaa-tekst-dlya-chteniya/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.