Герои Калевалы * Louhi | Финляндия: язык, культура, история Финно-угорский эпос “Калевала” и его герои.
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Герои Калевалы * Louhi


Финно-угорский эпос “Калевала” и его герои.


Старуха Лоухи (фин. Louhi) — хозяйка Похьолы в карельском народном эпосе и в финской поэме Калевала, могущественная колдунья. В «Калевале» Лоухи — старуха, злой отрицательный персонаж. По её инициативе Ильмаринен создает волшебную мельницу Сампо, после чего он становится мужем одной из её дочерей. Во время свадебного пира её мужа убивает Лемминкяйнен. После утраты Сампо, которое похищает Вяйнямейнен, Лоухи насылает болезни на страну Калевала. Именно она похищает Солнце и Луну.

Louhi on Kalevalan kiinnostavimpia henkilöitä ja tärkein naishahmo. Kuten monet muutkin näistä henkilöistä, Louhi on Lönnrotin muotoilema hahmo, jossa oikeastaan yhdistyy kaksi, tai ainakin kaksi, alkuperäisissä runoissa erillistä hahmoa. Kalevalassa Louhi on Pohjolan emäntä, mutta kansanrunoissa nämä ovat kaksi aivan erillistä henkilöä.

Louhi tulee ilmeisesti sanasta lovi, toisaalta se voi tarkoittaa myös louhikkoa, siis kivikkoa. Mutta lovi oli muinaisille suomalaisille hyvinkin tärkeä ja jännittävä paikka ja asia, sillä loveen lankeaminen tai loveen meneminen tarkoitti tietäjäsamaanin matkaa aliseen maailmaan, siis toiselle puolelle. Loveen lankeaminen liittyi transsiin, toisenlaiseen tajunnan tilaan, jossa noita eli samaani saattoi irtautua ruumiistaan ja matkata erilaisten apueläinten kanssa hakemaan tietoa vainajilta tai jumalilta ja muilta tuonpuoleisen hengiltä.

Louhella oli varmaankin tämä loveen lankeamisen taito ja hän saattoi hakea tärkeää tietoa tuonpuoleisesta. Louhi oli siten hiukan erilainen tietäjä kuin Väinämöinen, joka hallitsi asiat ennen muuta omalla tiedollaan, siis sanoilla ja loitsuilla.

Louhi on Kalevalan päähenkilöistä saanut ehkä negatiivisimman maineen. Hänestä on saattanut tulla jopa eräänlainen tarinan pahis jo paljon ennen kuin tämä sinänsä typerä nykyajan sana tuli käyttöön. Eräissä paikoin hänet mainitaan myös tautien synnyttäjänä tai levittäjänä.

Mutta kun lukee itse tarinaa, huomaa, että Louhi on saanut liiankin huonon maineen. Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi Kalevalaa kuvaavat taiteilijat ovat joskus liikaakin samaistuneet Kalevalan väkeen ja katsoneet asiaa heidän kannaltaan, jolloin Louhi on näyttäytynyt vain vastustajana tai vihollisena.

Jos sen sijaan ajattelemme, että Kalevalan väki ja pohjolan väki vain olivat kaksi eri porukkaa, joiden kesken oli välillä yhteistyötä, joskus taas jännitystä ja kiivasta riitaakin, asia näyttää vähän erilaiselta. Louhi oli toisen puolen johtohahmo ja Väinämöinen toisen, molemmat toimivat niin kuin parhaaksi näkivät ja lopputulos on jännittävä tarina.

Ainakin pohjolan emäntä on aktiivinen ja monipuolinen henkilö. Kun hän tulee ensimmäisen kerran tarinassa esille, hän on eksyneelle Väinämöiselle hyvin vieraanvarainen, avulias ja ystävällinen. Tosin hänellä on asiassa omat taka-ajatuksensa, hän ajattelee omaa ja perheensä etua, sillä hän haluaa kuulun Väinämöisen tyttärelleen puolisoksi.

Pohjolan emäntä myös ottaa ensimmäisenä puheeksi Sammon tekemisen, noin vain tuosta ohimennen. Hänellä on selvästi taloudenpito näpeissään ja hän tietää, miten Pohjolan hyvinvointia voisi edistää.

Myöhemmin ristiriidat kärjistyvät, monestakin syystä. Pohjolan isäntä näyttää alun alkaen olevan toissijainen henkilö puolisoonsa Louheen verrattuna, vaikka hänkin on sentään tietäjä, miekkamies ja suuren talon isäntä. Kun isäntä sitten saa surmansa miekkailuissa Lemminkäisen kanssa, Louhi ottaa yhä selvemmin johtajan paikan ja koko mahtavan pohjolan väki on tämän noitataitoisen emännän komennossa.

Lopulta kaksi suurta tietäjää ja velhoa, Väinämöinen ja Louhi, ajautuvat tuimaan yhteenottoon, jossa Louhi menettää Sammon ja kostoksi aiheuttaa Kalevalaan kaikenlaista harmia, jopa piilottamalla auringon vuoren sisään, niin että pimeys vallitsee. Mutta tämänkin yhteenoton hän lopulta häviää ja taivaankappaleet palaavat omille paikoilleen valaisemaan. Louhi itse säilyy kutakuinkin ehjin nahoin.

Koko perhe häneltä näissä eri vaiheissa kuitenkin meni, kaksi tytärtä ja puoliso. Paluu arkeen oli isossakin talossa epäilemättä kova, mutta Louhi oli niin sitkeä ja sisukas, että hän varmaankin kaikesta selviytyi.

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2021/05/16/geroi-kalevaly-louhi/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.