Shoppailija | Финляндия: язык, культура, история
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Shoppailija

Текст из юмористической книги «Большой финский справочник-определитель людей».


Ulkonäkö. Shoppailija on usein tyylikkäästi pukeutunut, mikä jo yksinään kertoo, että vaatteita ostettaessa tarve niille on korkeintaan tertiäärinen motiivi. On pakko kysyä, että jos kerran omistaa niin törkeän hienoja vaatteita, mihin niitä vielä tarvitsee lisää? Shoppailija on niin usein nainen, ettei kyse voi olla pelkästä tilastoharhasta.

Lajikäyttyminen. Tavanomainen käyttäytyminen muodostuu kauppakassien (mielellään merkkiliikkeiden logoilla varustettujen) kantamisesta ja täyttämisestä, sovituskopeissa ähisemisestä, peilin ääressä pää kenossa seisoskelusta sekä kanssashoppailijan mielipiteiden kinuamisesta. Huomionarvoista on, että mielipiteiden laatu on aina sidoksissa kanssashoppailijan osallistumisen vapaaehtoisuuteen. Lajia näkee usein myös kansoittamassa kahviloita, mikä on hyvä asia. Kunnon ihmiset karttavat kahviloita, joten siellä olevat ihmiset voivat perustellusti ikävystyttää toisiaan.

Tiedot ja taidot. Shoppailijan tiedot rajoittuvat pääsääntöisesti asioiden hinta- sekä saatavuustietoihin. Tunnetaan tapauksia, joissa shoppailija tuntee myös tarjolla olevien vaatteiden tyylikkyyden asteen. Vain hyvin harvoissa tapauksissa shoppailijan tiedetään tuntevan ostamansa tuotteen eettiset taustat tai osaavan maksaa Visa-laskunsa nollille.

Vastustuskyky. Hämmentävän monet shoppailijat vaikuttavan olevan täysin immuuneja tarvelähtöisyydelle. Tällöin kärkiargumenttina on esim. tuotteen alennusprosentti, eikä shoppailijan pienessä päässä jää paljoakaan tilaa sille, onko tavaralla jokin tarve tai tarkoitus. Shoppailija kykenee myös vastustamaan varattomuutta, minkä takia heitä tuntuu löytyvän yhtä lailla pätäkkäpäälliköissä kuin tyhjätaskuissakin.

Argumentaatio. ’’Siis sä et tajua, miten paljon mä säästin shoppaillessani.” Hyvä homma, perheesi voi ensi viikon syödä niillä rahoilla, jotka säästit.

Leivnneisyys. Niin laajalle, että törmäät tähän vatipäähän väkisin ennen pitkää ja takuulla keittää heti.

Pasan ja Atron tuomio. Shoppailijat tuntuvat tietävän muita paremmin sen, mikä elämässä on oleellista. Me puolestaan tiedämme, mikä näille niljakkeille on oleellista: Visa-kortti ja kotiin lähetettävät kuvastot silppuriin.


shoppailijaшопоголик

mikä jo yksinään kertoo, että … что уже само по себе говорит о том, что…

tertiäärinen motiivi — третьестепенный мотив (то есть далеко не главный)

tilastoharhaстатистическое отклонение

sovituskopeissa ähiseminen — пыхтение в примерочных кабинах: ahistä  (основа ähise-) — пыхтеть, кряхтеть

pätäkkä — (слэнг) деньги

Таким образом все предложение можно перевести так:

Shoppailija kykenee myös vastustamaan varattomuutta, minkä takia heitä tuntuu löytyvän yhtä lailla pätäkkäpäälliköissä kuin tyhjätaskuissakin. — Шопоголик способен бороться с нехваткой средств, благодаря чему их, похоже, можно одинаково найти как среди тех, кто при деньгах, так и тех, у кого пустые карманы.

От себя должен заметить, что последнее реально — такие люди живут на каких-то безумных кредитах, все время должны банку, но при этом процесс приобретения вещей не прекращается.

kuvastoкаталог

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2020/04/28/shoppailija/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.