Suositut liikuntalajit * Текст для чтения | Финляндия: язык, культура, история
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Suositut liikuntalajit * Текст для чтения

Текст для чтения на адаптированном (упрощенном) финском. Уровень сложности средний.


Melkein kaikilla suomalaisilla on jokin liikuntaharrastus.

Ihmiset liikkuvat mielellään luonnossa ulkoilmassa. Suosituin laji on kävely, joka sopii lähes kaikille. Se ei vie liikaa aikaa, koska lenkille voi yleensä lähteä kotiovelta. Kävely on halpa harrastus, johon tarvitaan vain lenkkarit ja mukava ulkoiluasu. Kun ihminen kävelee rauhallisesti pitkän lenkin, hän kuluttaa kaloreita. Sen takia kävely sopii erinomaisesti laihduttajalle.

Toiseksi yleisin liikuntalaji on kuntosalilla harjoitteleminen.

Siellä voi vahvistaa monipuolisesti lihaksia ja saada lisää voimaa.

Ihmisillä on nykyään paljon selkä-, olkapää- ja polvikipuja.

Yleensä vaivat vähenevät tai loppuvat kokonaan lihaskuntoharjoittelulla. Kuntosalilla on erityisen mukava treenata silloin, kun ulkona sataa räntää tai pakkanen paukkuu. Harrastus maksaa jonkin verran.

Mikäli kuntosalilla käy usein, kannattaa hankkia kausikortti vuodeksi, puoleksi vuodeksi tai kolmeksi kuukaudeksi. Jos salille ehtii mennä vain silloin tällöin, hyvä vaihtoehto on esimerkiksi kymmenen kerran sarjakortti.

Kolmanneksi eniten ihmiset harrastavat pyöräilyä. Se sopii hyvin eri-ikäisille henkilöille. Pyöräily on hyötyliikuntaa. Ihmisiä kannustetaan kulkemaan pyörällä työ- ja koulumatkat, koska pyöräily on ympäristöystävällistä. Jos matkat ovat pitkiä ja raskaita, sähköpyörä voi olla hyvä vaihtoehto. Vapaa-aikana pyöräily on usein mielenkiintoista, koska matkan aikana ehtii nähdä paljon.

Pyörä on melko kallis kertaostos, mutta se maksaa nopeasti itsensä takaisin. Sitä paitsi samalla pyörällä voi ajella vuosikausia.

Jos ei halua käyttää paljon rahaa uuden pyörän ostoon, netistä voi löytää edullisia, käytettyjä vaihtoehtoja.

Muita suosittuja liikuntalajeja ovat juoksu, tanssi, pallopelit, uinti ja hiihto. Ne sopivat melkein kaikille ihmisille. Hiihtoon täytyy hankkia sukset, monot ja sauvat. Muut lajit eivät alussa maksa kovin paljon.

Etenkin lapset ja nuoret harrastavat usein kilpaurheilua.

Suosituimmat kilpalajit ovat jalkapallo, jääkiekko, salibandy, yleisurheilu, koripallo, pesäpallo, voimistelu, suunnistus, lentopallo, golf ja ratsastus. Pojat ovat kiinnostuneita enemmän joukkuelajeista ja palloilusta. Tytöt taas harrastavat mielellään yksilölajeja, kuten voimistelua ja ratsastusta. Kilpailu-urheilu on yleensä kallista.

Hyvät välineet, valmennus, seuramaksut, leirit ja matkat vievät paljon rahaa. Esimerkiksi jääkiekko maksaa lasten vanhemmille jopa tuhansia euroja vuodessa.


Слова:

laihduttaja — тот, кто худеет, от глагола laihduttaaхудеть; есть еще глагол laihtuaхудеть, разница в том, что во втором случае речь идет о «естественном» процессе, то есть без связи с волей худеющего.

pakkanen paukkuu мороз трещит

Вообще глагол paukkua относится к очень многозначным — хлопать, трещать, стучать.

hyötyliikunta — физкультура, совмещенная с каким-то полезным делом; в случае езды на велосипеде — с передвижением из пункта А в пункт Б

kilpaurheilu — соревновательный, состязательный спорт

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2019/07/06/suositut-liikuntalajit-tekst-dlya-chteniya/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.