Ympäristöongelmien maailmassa Suomen valttina on yhä puhdas luonto * Текст для чтения | Финляндия: язык, культура, история
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Ympäristöongelmien maailmassa Suomen valttina on yhä puhdas luonto * Текст для чтения


Текст для чтения на несколько облегченном финском. Уровень владения языком немного выше среднего.


Ад?.. Они ведь сделают его сами!

Kehitysoptimismi vaihtui 1970-luvun alussa lähes maailmanlopun odotukseksi. Rooman klubin raportissa Kasvun rajat amerikkalaisen huippuyliopiston MiT:n professorit vaativat vuonna 1972 ihmiskuntaa muuttamaan suuntaa.

Seuraavana vuonna öljykriisi herätti huolen luonnonvarojen loppumisesta. Energian säästötoimet aina katu- ja mainosvalojen vähentämistä myöten herättivät levottomuutta. Jotkut hamstrasivat jo suolaa. Uskoa tulevaisuuteen himmensi samaan aikaan myös pelko ydinsodan totaalisesta tuhosta.

Suomessakin jouduttiin ottamaan ympäristön tila vakavasti. Luonnonsuojeluliike aktivoitui Suomessa keväällä 1979, kun aktivistit pyrkivät estämään merkittävänä lintujärvenä tunnetun Koijärven kuivaamisen. Koijärvi-liike kokosi luontoaktivistit yhdeksi kansanliikkeeksi.

Osa ympäristön tilasta huolestuneista järjestäytyi poliittisesti. Vihreä liitto rekisteröitiin yhdistykseksi vuonna 1987 ja puolueeksi seuraavana vuonna. Vihreiden kannatus oli suurinta isoissa kaupungeissa. Helsingissä liike sai ajoittain äänistä yli 20 %.

VOITTOJA JA TAPPIOITA

Luonnonsuojelussa saavutettiin joitakin voittoja, kun joidenkin järvien rehevöityminen saatiin pysäytetyksi, autojen hiilidioksidipäästöt vähenemään, jätteiden lajitteluja kierrätys käyntiin ja joidenkin uhanalaisten eläinten kanta kasvamaan. Kansallispuistoilla ja suojelualueilla pyrittiin varmistamaan luonnon monimuotoisuuden säilyminen. Mutta samaan aikaan Itämeren tilanne paheni, kaikkia lajeja ei pystytty pelastamaan, tehomaatalous ja -metsänhoito jatkui ja globaali ilmaston lämpeneminen aiheutti huolta.

Voittojakin siis saatiin. Merikotkan poikasia syntyi vuonna 1975 neljä, mutta 2014 jo 459. Mutta Saimaannorppa, Valkoselkätikka ja Saimaan järvilohi ovat yhä uhanalaisia. Jokien patoamisen tähden yli 90 % lohikannasta on menetetty. Voimakkaasti on pyritty työskentelemään Itämeren pelastamiseksi, mutta sen ekosysteemi on yhä hyvin altis ravinnekuormitukselle ja rehevöitymiselle.

Suomi ei säästynyt ongelmilta, mutta saattoi yhä markkinoida itseään puhtaan luonnon ja puhtaiden luonnontuotteiden maana. Lukuisat puhtaat järvet, laajat metsät ja Pohjois-Suomen lumiset talvet pysyivät Suomen matkailuvaltteina. Mutta on osoittautunut vaikeaksi yhdistää jatkuvan taloudellisen kasvun tavoite luonnonsuojelun vaatimuksiin.

Luonnon merkitystä on korostettu valitsemalla kansalliskasveja ja -eläimiä. Vuonna 1967 äänestettiin kansalliskukaksi kieloja kansallislinnuksi joutsen. Myöhemmin vahvistettiin, että kansallislintumme on nimenomaan laulujoutsen. Kansalliseläintä vuonna 1985 äänestettäessä karhu voitti norpan, hirven ja ilveksen. Kansallispuuksi valittiin vuonna 1988 koivuja kansalliskalaksi vuonna 1994 ahven. Anto Leikola on pakinassaan ehdottanut, että kansallisnil-viäiseksi valittaisiin raakku eli jokihelmisimpukka.

Слова:

valttiкозырь

Весь заголовок можно перевести «В мире экологических проблем козырь Финляндии все еще чистая природа».

kehitysoptimismi — такие термины переводятся иногда непросто, в данном случае: оптимизм в отношении развития, оптимистическая вера в прогресс.

öljykriisiнефтяной кризис, имеется в виду кризис 70-х годов, когда арабские страны резко повысили цены не нефть

hamstrataажиотажно скупать продукты

rehevöityminen — на русский можно перевести словом эвтрофикация, которое мало чего скажет обычному человеку, имеется в виду «цветение» водоемов, то есть насыщение их всякими биологическими элементами, от которых чистое когда-то озеро становится каким-то мерзким гадюшником

laulujoutsenлебедь-кликун

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2019/03/18/ymparistoongelmien-maailmassa-suomen-valttina-on-yha-puhdas-luonto-tekst-dlya-chteniya/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.