Ennustajat ansaitsivat petkuttamalla * Текст | Финляндия: язык, культура, история Тексты на финском языке на самые разные темы с, при необходимости, лексико-грамматическими и иными комментариями.
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Ennustajat ansaitsivat petkuttamalla * Текст

Kiertävät romanit ansaitsivat elantonsa ennustamalla uteliaille asiakkaille. HENRY WILLIAM BANBURY


Тексты на финском языке на самые разные темы с, при необходимости, лексико-грамматическими и иными комментариями.


Sekä rikkaat että köyhät hakivat keskiajalla apua ennustajilta. Eksoottisesti pukeutuneet ennustajat povasivat tulevaisuutta muun muassa kanojen käytöksestä ja    pelikorteista, mutta yhtä ennusmerkkiä kukaan ei halunnut nähdä.

Keskiajalla ihmisten uramahdollisuudet olivat hyvin rajalliset. Maanviljelijän lapset kuolivat lähes varmasti maanviljelijöinä, jos isä oli suutari, pojistakin tuli suutareita ja jos vanhemmat olivat muiden palveluksessa, sama palvelijan ura odotti heidän lapsiaankin.

Yksi ammatti tarjosi kuitenkin tien ryysyistä vapauteen: Jos oli näyttelijän lahjoja, vilkas mielikuvitus ja vikkelät kädet ja osasi lisäksi hieman päässälaskua, saattoi rikkoa yhteiskuntaluokkien rajat ja edetä köyhästä kerjäläisestä kuninkaiden uskotuksi. Ennustajien ’’kyky” nähdä tulevaan teki osasta heistä rikkaita.

Luvut kertoivat tulevasta

Keskiaika oli ennustamisen kulta-aikaa, mutta muinaislöydöt osoittavat, että se oli tuottoisaa liiketoimintaa jo 2 500 vuotta sitten. Arkeologit ovat löytäneet 13 antiikin Kreikan aikaista papyruksen kappaletta, jotka olivat aikoinaan osa Astrampsychuksen oraakkelin ennustusopasta Sortes Astrampsychia.

Alkuperäinen papyrus oli ennustajan käsikirja, joka koostui numeroiduista ennalta määrätyistä lauseista. Kun utelias asiakas meni tapamaan oraakkelia, tämä pyysi häntä sanomaan jonkin luvun. Esimerkiksi luvun 101 kohdalla oppaassa luki ennustus ’’linnunmunan saaminen tietää huonoa onnea”.

Vaikka ennustamista harjoitettiin jo muinaisina aikoina, ennustajien kulta-aika koitti keskiajalla Euroopassa. Kiertävät romanit huomasivat pian, että heidän eksoottinen ulkonäkönsä ja eristäytynyt elämäntapansa kiehtoi valtaväestöä ja houkutteli uteliaita, joiden kämmenen viivoista romanit ennustivat tulevaa.

Ennustajat kehittivät kämmenen viivoihin perustuvan menetelmän, jolla he povasivat niin kaukaisia ja yleisiä tapahtumia (’’Sinulla on epäonnea rakkaudessa”) kuin lähitulevaisuuttakin (’’Kohtaat pian elämäsi rakkauden”).

Pahat kielet väittivät, että jotkut ennustajat ryöstivät pahaa-aavistamattomat asiakkaansa kirjaimellisesti putipuhtaaksi. Sillä välin kun ennustaja piteli asiakkaansa kättä, näppäräsormisella apurilla oli oiva tilaisuus tyhjentää tämän taskut.

Tulevaisuuden povauttamisesta tuli 1500-luvulla suosittua hupia — eikä ihme. Ennustus sai asiakkaan tuntemaan itsensä viisaammaksi ja voimaantuneeksi, ja lisäksi valittu povaustapa oli joka kerta jännittävä yllätys.

Joskus ennustaja luki asiakkaansa kämmenen viivoja, joskus taas pilvien muodot ja reitit taivaalla antoivat salattua tietoa rakkaudesta ja raha-asioista. Myös multa ja kahvinporot välittivät tärkeitä viestejä ennustajille, ja yksi suosituimmista ennustamismenetelmistä oli seurata jyviä nokkivia kanoja. Kanojen ruokahalun ja kulkureittien perusteella ennustajat esittivät ruusuisia lupauksia tai karmivia varoituksia.

Pelikortit nousivat suursuosioon

Yksi ennustamismenetelmä oli asiakkaista erityisen kiehtova. Salaperäiset tarot-kortit toivat ennustamiseen kutkuttavaa lisäjännitystä, sillä asiakas nosti itse kortteja pakasta ja vaikutti siten itse omaan kohtaloonsa.

Pelikortit kehitettiin Italiassa 1400-luvun puolivälissä. Siellä niitä käytettiin tarocchinimisessä korttipelissä, joka muistutti hieman nykyajan bridgeä. Ajan mittaan pelikortit kulkeutuivat myös ennustajien telttoihin, joissa asiakkaat määräsivät itse kohtalonsa korttivalinnoillaan. Etenkin kaksi korttia enteili suuria elämänmuutoksia.

’’Kuolema”-kortissa on hymyilevä luuranko hevosen selässä. Sitä ei pitänyt tulkita kirjaimellisesti, mutta se saattoi silti aiheuttaa pelkoa ja hämmennystä, kun pahaa-aavistamaton asiakas veti sen pakasta. ’’Kuolema” ei läheskään aina merkinnyt kuolemaa, vaan se enteili suuria muutoksia. Aikana, jolloin muutokset liittyivät usein nälänhätään, luonnonkatastrofeihin, köyhyyteen tai sotaan, ’’Kuolema” oli usein nimensä veroinen.

’’Kuoleman” iloisempi pari oli ’’Narri”. Sekin tiesi usein muutoksia, kuten edessä olevaa matkaa — joko konkreettista tai henkistä. Matka merkitsi usein epävarmuutta ja vastoinkäymisiä mutta myös seikkailua ja kehitystä.

Taitavimmat ennustajat saattoivat rikastua taidoillaan. Heidän varakkaita asiakkaitaan ei useinkaan kiinnostanut kuulla vain omasta kohtalostaan, vaan he halusivat myös tietää, milloin kannatti lähteä vaikkapa sota- tai ryöstöretkelle. Siksi kuninkailla ja ruhtinailla oli henkilääkärin, pappien ja kenraalien lisäksi neuvonantajinaan usein myös ennustajia.

Ennustajan ammatti oli keskiajalla yksi harvoista kouluttamattomille köyhille tarjolla olevista urapoluista. Joskus ennustaja, kuten kuuluisa Nostradamus, saattoi edetä urallaan kuninkaan palvelukseen asti. Apteekkari Nostradamus ennusti itsensä Ranskan kuninkaan Kaarle IX:n henkilökohtaiseksi neuvonantajaksi nähtyään näyssä, että Ranskan kuningashuone ajautuisi vaikeuksiin.

Nostradamuksen ennustukset ovat säilyneet, ja niitä luetaan yhä. Tulevaisuudestaan kiinnostuneille on nykyäänkin tarjolla lukemattomia ennustamistapoja — joko kasvotusten tai netissä — mukaan lukien ennustamistavoista vanhin eli Astrampsychuksen oraakkelin käsikirja. Se löytyy nykyään myös British Libraryn verkko-sivustosta, jossa uteliaat voivat esittää kysy-myksiä, näppäillä luvun ja saada ’’oraakkelilta” vastauksia — aivan kuten kreikkalaiset 2 500 vuotta sitten.


Источник: «Historia«, №3, 2003.


Слова:

aivan kuten совсем как

ajan mittaan со временем

ajautua vaikeuksiin — дословно: «попасть в затруднения» — Ranskan kuningashuone ajautuisi vaikeuksiin —  можно  так перевести: у французского королевского дома начнутся проблемы

ansaita (ansaitse-) — зарабатывать

ennusmerkkiзнамение

…mutta yhtä ennusmerkkiä kukaan ei halunnut nähdä…но одного знамения никто не хотел видеть

ennustajaгадалка, ворожея, предсказательница [а как в мужском роде — даже не знаю]

ennustamismenetelmä — вид предсказания, способ предсказания

enteilläпредвещать

kahvinporot — кофейная гуща («гадание на кофейной гуще»)

keskiaikaСредневековье, Средние века

luurankoскелет

muun muassaв том числе

narriшут, паяц

nousivat suursuosioon — стали очень популярными (дословно: поднялись в суперпопулярность)

näky (näy-) — видение

nälänhätä — голод (как бедствие) — не нужно путать с nälkäголод, когда речь идет о человеке, который просто хочет есть

oraakkeliоракул [наиболее распространённая в древности форма прорицания, состоявшая в том, что предсказание от имени божества по запросу верующих оглашал специальный жрец, который и именовался оракулом.]

petkuttaaобманывать, дурить -> petkuttamallaобманывая — хороший пример инструктивного III инфинитива

povataгадать

romani цыган, цыганка

Не путайте с romaaniроман (то есть произведение художественной литературы).

Ранее употребляемое в отношении цыган слово mustalainen сейчас считается неполиткорректным.

urapoluista -> uranpolku — дословно: карьерная дорожка

vastoinkäyminenнеудача

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2023/04/16/ennustajat-ansaitsivat-petkuttamalla-tekst/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.