Liikunta * Текст | Финляндия: язык, культура, история Текст на неадаптированном финском (тем не менее достаточно простой), посвященный тому, как физическая активность помогает человеку оставаться здоровым.
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Liikunta * Текст


Текст на неадаптированном финском (тем не менее достаточно простой), посвященный тому, как физическая активность помогает человеку оставаться здоровым.


Hyvä kunto on elintärkeä työkalu paranemisprosessissa. Tuhannet tieteelliset tutkimukset osoittavat, että liikunta ei ole vain osatekijä lukuisten sairauksien torjumisessa, vaan se voi myös auttaa hallitsemaan kroonisia sairauksia ja estää niitä pahenemasta.

Hyvän kunnon hyödyt

Fyysisesti aktiivisena pysymisestä saat monia fyysisiä ja psyykkisiä hyötyjä. Lääketieteen asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että säännöllinen liikunta voi:

• Pienentää riskiä saada sydänsairaus tai aivoinfarkti sekä auttaa sinua pysymään terveenä, jos olet jo kokenut sellaisen. Liikunta voi laskea verenpainetta ja kohottaa ’’hyvän” kolesterolin (HDL) tasoa. Vähän liikkuvat ihmiset kuolevat näihin sairauksiin lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin ne, jotka pysyttelevät hyvässä kunnossa.

• Pitää verensokerin kurissa, mikä pienentää diabeteksen riskiä. Tämä on erityisen tärkeää, jos olet vaarassa saada kakkostyypin diabeteksen siksi että olet ylipainoinen, sinulla on korkea verenpaine tai läheisellä sukulaisellasi on tämä sairaus. Liikunta myös auttaa diabeetikkoja pitämään glukoosiarvot matalina ja pysymään terveenä.

• Suojata joiltakin syöviltä, erityisesti peräsuolen syövältä, kohtusyövältä ja — vaihdevuosien jälkeen — rintasyövältä.

• Kohentaa mielenterveyttä ja vähentää stressiä. Gloucestershiren yliopistossa vuonna 2010 tehty tutkimus yliopisto-opiskelijoista osoitti, että runsaasti liikkuvien mielenterveys pysyi parempana.

• Lisätä luiden tiheyttä, mikä auttaa ehkäisemään osteoporoosia tulevaisuudessa (nuorilla) ja hidastaa luukatoa (vanhemmilla).

Liikunta ja ylipaino

Aktiivisena pysyttelemisellä on kaksinkertainen terveyshyöty: sillä on suora vaikutus kaikenlaisiin sairauksiin, ja se hyödyttää hyvinvointia myös epäsuorasti auttamalla painonhallintaa. Ylipaino tai lihavuus on monien sairauksien riskitekijä, mukaan lukien sydänsairaudet, diabetes ja nivelrikko. Esimerkiksi ne, jotka ovat vaarassa sairastua diabetekseen, voivat pienentää riskiä puoleen, jos he pudottavat vain viisi prosenttia painostaan. Ylipaino myös tekee näistä sairauksista vaikeampia hallita. Kaiken lisäksi ylipaino voi vähentää yli 40-vuotiaiden elinajanodotetta
noin seitsemällä vuodella.

Miten pysyä aktiivisena

UKK-instituutti suosittelee sydämen sykettä kohottavaa eli reipasta liikkumista 2 tuntia 30 minuuttia viikossa. Lisäksi lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Liikunnan ei tarvitse olla pitkäkestoista: voit harrastaa liikuntaa myös lyhyemmissä — vaikka vain muutaman minuutin — jaksoissa päivän mittaan.

Terveyshyötyjä saa monista eri liikuntamuodoista, joten kannattaa valita itselle parhaiten sopiva ja mieluisa liikuntalaji. Vesiliikuntaa suositellaan monissa tapauksissa, kuten tuki- ja liikuntaelinsairauksissa ja leikkauksen jälkeisessä kuntoutuksessa, sillä se paitsi kohottaa kuntoa myös vahvistaa monia lihasryhmiä ilman kaatumisvaaraa.

Ei ole tarpeen lähteä kuntosalille tai pururadalle saadakseen riittävän määrän liikuntaa. Tärkeintä on yhdistää fyysinen aktiivisuus arkirutiineihin. Yhdysvaltalaisen Mayo-klinikan kehittämä arkiliikuntajärjestelmä (NEAT = Non-Exercise Activity Thermogenesis) keskittyy arkisiin toimiin. Tässä on muutamia NEAT-järjestelmän innoittamia ehdotuksia kohottaa aktiivisuustasoasi:

Töissä. Nouse bussista tai metrosta ennen määränpäätäsi ja kävele loppumatka. Käytä portaita liukuportaiden tai hissin sijaan aina kun voit.

Kotona. Juokse ylös ja alas portaita muutaman kerran. Ryhdy riuskasti kotitöihin. Tehokkaasti sykettä kohottavia puuhia ovat esimerkiksi imurointi, moppaus, vuodevaatteiden vaihtaminen, ikkunoiden peseminen sekä kylpyammeen ja uimin puhdistaminen.

Ulkona lasten kanssa. Kävele lastesi tai lastenlastesi kanssa kouluun tai kauppaan. Pistä taapero rattaisiin ja lähde lenkille.

Puutarhassa. Leikkaaminen, kaivaminen, kitkeminen, haravoiminen, lapioiminen ja istuttaminen sisältävät useita kuntosaliharjoitusten elementtejä. Voit käyttää yhtä paljon energiaa moniin puutarhatöihin kuin kävely- tai pyörälenkkiin.

Vapaa-aikana. Valitse aktiviteetti, josta pidät — uinti, tanssi, jooga, pyöräily, kävely — ja yhdistä se päivän tai viikon rutiineihin.


aktiviteetti — активность, активное занятие

arkirutiini — обыденная рутина, повседневные дела

liikunta — хотя словари предлагают в качестве перевода «физзарядка», по мне более удачно: физическая активность

moppaus — типичное для современного финского заимствования из английского: от слова «mop» — швабра, то есть уборка шваброй.

riuskasti — энергично -> riuska — энергичный

taapero — карапуз, маленький ребенок

yksimielinen — единодушный, единого мнения

ylipaino — избыточный вес

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2021/10/04/liikunta-tekst/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.