Pitkä uni | Финляндия: язык, культура, история Зимняя спячка у медведей. Текст на неадаптированном финском.
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Pitkä uni


Зимняя спячка у медведей. Текст на неадаптированном финском.


Näin talvi sujuu siedettävästi

Kovin moni ihminen ei varmaan pitäisi ajatuksesta, että joutuisi tulemaan toimeen ilman ruokaa seitsemän kuukautta. Mustakarhuille se on kuitenkin todellisuutta joka vuosi, ja ne tukahduttavat näläntunteensa nukkumalla. Mikä vielä merkillisempää, karhuemo synnyttää pentunsa nukkuessaan.

Mustakarhu. Чёрный медведь. Живет в Северной Америке.

Karhut nukkuvat talviunta säästääkseen energiaa sinä aikana, jolloin on tarjolla vähän juotavaa ja syötävää. Ne valmistautuvat pitkään lepoon ahtamalla itseensä sellaisia määriä ruokaa, että niiden paino lisääntyy 40-50 kiloa.

Sitten karhut tekevät pesän esimerkiksi luolaan tai onttoon puuhun, tai ne voivat rakentaa itse pesänsä. (Karhut eivät käytä koskaan kahdesti samaa pesää.) Pesä vuorataan lehdillä, sammalella, ruoholla ja kaarnalla. Syksyllä karhut viettävät yhä enemmän aikaa nukkuen pesässä. Kun talvi tulee ja lämpötila laskee pakkasen puolelle, karhut vaipuvat horrokseen, joka voi jatkua monta viikkoa yhtäjaksoisesti.

Huolto pelaa

Talvella karhu menettää suuren osan syksyllä hankkimastaan lisäpainosta. Ruoansulatusjärjestelmän toiminta pysähtyy, ja ainoana ravintona on ylimääräinen rasva. Karhu onnistuu jollain keinolla hajottamaan elimistönsä kuona-aineet ja muuttamaan ne takaisin proteiiniksi; se auttaa osaltaan karhua pitämään lihaskudoksensa kunnossa, mutta ilmiön mekanismia ei tunneta.

Jollain keinolla karhun elimistö selviytyy myös suurista kolesterolimääristä, joita kertyy talvihorroksen aikana. Ihmisillä kolestroli aiheuttaa valtimoiden kovettumista ja sappikiviä, mutta karhuille siitä ei näytä olevan mitään vahinkoa.

Winnebagon Karhuklaaniin kuuluvien intiaanien mukaan tassujen imeminen on yksi keino, jonka avulla karhut selviytyvät talvihorroksesta. Karhut saavat kuulemma tassuistaan ravintoa, koska ne ovat kesän mittaan talloneet marjoja samoillessaan metsissä.

Elämänrytmi

Talvihorroksessa karhun pulssi, joka on normaalisti 80, voi laskea jopa kahdeksaan. Paksu turkki kuitenkin suojaa karhua, ja ruumiinlämpö on vain muutamia asteita normaalia alhaisempi. Uni on melko kevyttä: pienikin häiriö herättää karhun.

Emo ei suurestikaan reagoi pentujen syntymään. Tammi-helmikuussa syntyvässä pesueessa on yleensä 2-3 pentua, jotka ovat karvattomia, hieman rottaa isompia ja noin puolen kilon painoisia. Emo imettää pentuja horroksessa, ja keväällä ne saattavat painaa jo nelisen kiloa.

Mistä karhu tietää, milloin sen pitää ryhtyä valmistautumaan talviuneen? Yksi merkki on luultavasti, että silloin alkaa erittyä hormonin tapaisia, ruumiintoimintoja sääteleviä aineita. Vielä ei kuitenkaan ole saatu selville, antaako talvihorrokseen sysäyksen päivän lyheneminen, ravinnon asteittainen väheneminen vai säänmuutokset.


asteittainen — постепенный

kertyä — накапливаться

mustakarhu — черный медведь, он же барибал

ontto — полость

ruumiinlämpö — температура тела

sysäys — толчок (к чему-либо)

talvihorros — зимняя спячка

tassu — лапа

tulla toimeen — обходиться, справляться

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2021/09/30/pitka-uni/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.