Финские мифические животные * Hirvi | Финляндия: язык, культура, история
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Финские мифические животные * Hirvi


Реальные и не совсем реальные животные в финских сказках и культуре вообще.


Hirvi on myös tarinaperinteen tärkeimpiä eläimiä. Se on metsän kruunupää, joka usein rinnastetaan karhuun suomalaisten ikiomana myyttisenä eläimenä. Hirveä onkin helppo pitää erityisa — onhan se kooltaankin metsiemme suurin eläin, ja hirven kohtaaminen on monelle ihmiselle ollut koskettava kokemus.

Mutta tarkemmin katsottuna hirven asema tarinoissa on myös ristiriitainen. Hirviä on kuvattu ikivanhoissa kalliomaalauksissa jo tuhansia vuosia sitten, mutta «uudemmassa» perinteessä, eli 1800-luvulta lähtien arkistoihin kootuissa tarinoissa, hirvi ei sittenkään esiinny kovin paljoa. Karhun kohdalla on aivan toisin, siitä riittää loputtomasti kertomuksia ja erilaisia uskomuksia.

Myöskään kansansaduissa hirvi ei ole erityisen yleinen. Hirvellä ei ole sellaisia erityisiä ominaisuuksia kuin ketulla, karhulla ja muilla tutuilla, ihmismäisiksi kuvatuilla eläimillä. Toisaalta tämäkin vain lisää hirveen liittyvää salaperäisyyttä.

Mikä selittäisi myöhempien hirvitarinoiden vähäisyyden? Onhan hirvi ollut ihmisille myös metsästyksen kohde ja ravinnon sekä muidenkin hyödyllisten asioiden antaja, monipuolinen saaliseläin. Muinaisille kalliomaalausten tekijöille se on aivan kiistatta ollut keskeinen, mutta noilla tuhansia vuosia sitten tehdyillä kuvilla ei ole välttämättä suoraa yhteyttä myöhempiin aikoihin.

Selitys voisi olla siinä, että hirvi katosi välillä Suomesta jokseenkin täydellisesti. Eteläisessä Suomessa hirvet alkoivat vähentyä viimeistään 1700-luvulla, ja 1800-luvun jälkipuoliskolla se oli häviämässä melkeinpä kokonaan, paljolti metsästyksen seurauksena. Hirvi ei siten enää ollut suomalaisille tuttu eläin.

Karhu ja hirvi olivat ihmisen kannalta myös hyvin erilaisia eläimiä. Hirvi eli metsässä omissa oloissaan, eikä siitä ollut ihmiselle mitään harmia tai vaaraa. Karhu taas oli etenkin karjalle, mutta myös ihmiselle itselleen, vaarallinen peto, jonka suhteen piti aina olla varuillaan, vaikka karhuja ei olisikaan. Karhua ei missään tapauksessa saanut kutsua, hirven saatethin hyvinkin toivoa näyttäytyvän. Eikä hirvi sittenkään tainnut ihmisten mielistä kadota, vaikka se välillä kävikin metsissä harvinaiseksi. Hirvonen on tilaston mukaan yleisin eläinpohjainen sukunimi Suomessa, ja kaikkiaan hirveen liittyvät nimet ovat Karhu- ja Kettu-nimistön ohella yleisimpiä eläinten mukaan tulleita sukunimiä.

Jos kuvat lasketaan tarinoiksi, ja miksi ei laskettaisi, niin vanhimmat ihmisen kertomukset eläimistä kuvaavat juuri hirviä. Hirvi on muinaisten kalliomaalausten tärkeimpiä aiheita, tavallaan se on tuon suomalaisten vanhimman taiteen eräänlainen kokoava hahmo. Tuhansien vuosien aikana, noin 3000-6000 vuotta sitten maalattuja hirvenkuvia on löydetty kymmenistä eri paikoista lähinnä Itä-Suomesta, mutta myös muualta.

Muinaisen hirvenkuvan näkeminen jossain kohtisuoraan veteen laskeutuvassa jyrkässä kallionseinämässä onkin vaikuttava kokemus. Kuvassa on jotain salaperäistä, myyttistä, kaiken tavallisen ylittävää. Salaperäisyyttä lisää se, että näemme selvästi muinaisen ihmisen kädenjäljen, mutta me emme tiedä, mitä kuvantekijä itse on kuvillaan tarkoittanut, tai miten hänen yleisönsä on omana aikanaan niitä tulkinnut.

Tutkijat ovat esittäneet monia teorioita siitä, miksi hirvenkuvia on kallioon maalattu, eikä vastauksesta ole yksimielisyyttä, mutta sangen varmasti voidaan sanoa, että kuvia ei ole tehty vain huvin vuoksi. Eivätkä ne myöskään vain esitä realistisesti metsässä tuohon aikaan laukanneita hirviä, vaan taustalla on jotain syvempää. Kallioiden hirvet ovat todellakin myyttisiä olioita, jotka edustavat jotain muutakin kuin yksittäistä hirviotusta.

Yksi selitys on ollut se, että hirvi olisi ollut toteemieläin, eli että tuo muinainen kansa olisi ollut jonkinlaista «hirven kansaa», joka piti hirveä yhteisenä tunnuksenaan ja ehkä katsoi suorastaan polveutuvansa hirvestä. Hirviaiheiset maalaukset keskittyvät kuitenkin vain osaan Suomea, ja onkin ehdotettu, että Suomessa olisi kivikaudella elänyt kaksi heimoa tai klaania, hirven ja karhun klaanit.

Tämä ajatus on vahvoin perustein myös kiistetty, mutta silti hirvi on ainakin pienemmissä puitteissa voinut olla jonkin ihmisryhmän tunnuseläin. On merkkejä siitä, että veneiden keuloissa olisi ollut hirvenpääkoristeita, ja Karjalassa on kalliopiirroksia, joissa ihmiset kantavat kulkueissa hirvenpääsauvoja.

Toinen vanha selitys on ollut se, että hirvenkuvat olisivat liittyneet juuri hirvien metsästykseen. Maagisen ajattelun tai maailmankuvan mukaan hirvenkuvan tekeminen edisti oikean hirven tavoittamista ja kiinnisaamista. Mutta hirvenkuvat saattoivat olla myös jumalille kohdistettuja pyyntöjä, että hirvet ilmaantuisivat tänne pyyntikansan ulottuville, tai sitten ne olivat kiitos saadusta saaliista ja samalla eräänlainen anteeksipyyntö jumalille siitä, että hirvi oli pitänyt tappaa.

On nimittäin ajateltu niinkin, että se kallionkyljessä laukkaava hirvi ei olekaan metsän konkreettinen eläin vaan pikemmin hirvien jumalatar, kaikkien hirvien äiti, joka kaukaa tuonpuoleisesta tähyilee hirvien elämää maan päällä ja vaikuttaa siihen.

Tai ehkä nuo muinaiset ihmiset näkivät hirven jonkinlaisena pohjimmiltaan taivaallisena eläimenä, ja koko tämän maailman jotenkin hirven kaltaisena tai hirveen liittyvänä. Siperian suomensukuiset kansat ovat tarinoineet kuusijalkaisesta hirvestä, joka oli ihmisille liian nopea. Sen vuoksi muinainen sankari heitti sen taivaalle, jossa se yhä on tähtikuviona.

Nykyään suosittu teoria kalliokuvien selityksessä on se, että kuvat liittyivät samanistisiin menoihin. Samaani eli muinainen tietäjä teki kuvien luona ja niihin liittyen rituaalinsa, joissa hän pääsi irtautumaan ruumiistaan ja matkaamaan apuhenkien tai apueläinten avulla yliseen ja aliseen maailmaan. Matkoillaan hän saattoi myös etsiä tietoa siitä, missä hirvilaumat olivat ja siten edistää hirvien saamista heimon saaliiksi.

Kalliokuvissa onkin usein sekä hirviä että ihmisiä, ja myös hirvi on noissa uskomuksissa saattanut toimia tuonpuoleiseen matkaavan samaanin apueläimenä.

Ajatus siitä, että hirvi ei ollut vain yksi metsän nelijalkainen olio, vaan kenties jotain korkeampiin voimiin liittyvää, näkyy myös Kalevalassa. Lemminkäinen saa tehtäväkseen hiihtää kiinni Hiiden hirven, mikä onkin todella vaikea tehtävä, sillä normaalinkin hirven tavoittaminen hiihtämällä oli vaikeaa, mutta Hiiden hirvellä oli lisäksi yliluonnolliset voimat.

Vauhdikkaassa tarinassa Hiiden hirvi muun muassa tekee pahaa tuhoa lappalaisten asuinpaikalla ja onnistuu myös rikkomaan aitaukset, joihin se on vangittu, kunnes Lemminkäinen lopulta saa yliluonnollisen otuksen taltutettua.


Слова:

ikiomaсобственный

koskettava kokemus — наверное дословный перевод «трогательный опыт» был бы неверным, лучше типа: «сильно трогающий душу опыт» (про встречу с лосем в лесу)

kohtisuoraan — вертикально, перпендикулярно (то есть под прямым углом — в данном случае в воду)

kallioseinämäскалистая стенка

Чем вообще отличается seinäстена от seinämä? Второе тоже стена, но какая-то природная, чаще всего нерукотворная, имеющее форму стены. Что-то стеноподобное.

yksittäinenединичный, отдельный

toteemieläin — тотемное животное

Это такое животное, с которым у отдельного человека или целого племени существует некая духовная или магическая связь. Вот мое, например, тотемное животное ленивец.

klaani — клан, род или родовая община в глубокой древности

Вообще интересная и красивая сама по себе мысль, что в древности в Финляндии жило два клана: клан медведя и клан лося.

yliluonnollinenсверхъестественный

vauhdikasстремительный

На этом слове хорошо видно, как «работает» словообразовательный суффикс -kas.

vauhtiскорость -> vauhdikas — полный скорости, то есть именно стремительный

taltuttaaусмирить, укротить, успокоить

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2020/10/29/finskie-mificheskie-zhivotnye-hirvi/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.