Toinen maailmansota * Текст для чтения | Финляндия: язык, культура, история
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Toinen maailmansota * Текст для чтения

Текст для чтения на упрощенном финском среднего уровня сложности.


30.1.1933 Saksan johtajaksi nimitettiin Adolf Hitler. Hän lupasi, että ensimmäisen maailmansodan häpeärauha kumottaisiin, kaikki saisivat töitä ja Saksasta tulisi taas suuri ja mahtava valtio. Hitler halusi valloittaa Saksalle monia uusia alueita. Siksi Saksa alkoi vähitellen varustautua sotaan: siellä valmistettiin paljon uusia aseita ja käskettiin monia miehiä armeijaan.

Vuonna 1938 Hitler liitti Saksaan Itävallan ja Tsekkoslovakian. Hitler ilmoitti myös, että Saksa laajenee vielä sekä Länsi-Eurooppaan että Itä-Eurooppaan. Neuvostoliiton johtaja Josef Stalin pelkäsikin, että Saksa saattaisi hyökätä myös Neuvostoliittoon. Sen takia Neuvostoliiton johtaja Stalin ja Saksan johtaja Hitler solmivat hyökkäämättömyyssopimuksen 23.8.1939. Stalin ja Hitler lupasivat, että Neuvostoliitto ja Saksa eivät taistele toisiaan vastaan. Samalla he sopivat, että Neuvostoliitto saa Suomen, Baltian maat (Viron, Latvian ja Liettuan) ja Puolan itäosan ja Saksa saa Puolan länsiosan. Saksa hyökkäsi Puolan länsiosaan 1.9.1939, ja Neuvostoliitto miehitti Puolan itäosan. Ranska ja Iso-Britannia olivat luvanneet auttaa Puolaa, jos Saksa hyökkäisi sinne. Näin toinen maailmansota alkoi.

Heti sodan alussa, vuonna 1940, Saksa valloitti Tanskan ja Norjan sekä Hollannin, Belgian ja Ranskan. Sota oli salamasotaa, mikä tarkoittaa, että ensin hyökkäsivät pommikoneet, sitten tulivat tankit ja viimeisenä sotamiehet eli maavoimat. Hyökkäykset olivat nopeita. Hitler yritti saada haltuunsa myös Ison-Britannian (eli Englannin), mutta se ei onnistunut. Melkein kaikki Euroopan valtiot sekä jotkin Euroopan ulkopuoliset valtiot olivat sodassa mukana. Euroopan valtioista puolueettomia olivat vain Espanja, Irlanti, Ruotsi, Sveitsi ja Turkki.

Kesäkuussa 1941 Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon ja rikkoi näin hyökkäämättömyyssopimuksen. Sotaretkestä käytettiin nimitystä Operaatio Barbarossa. Aluksi Saksa voitti monta taistelua, mutta Neuvostoliitto oli suuri maa ja siellä alkoi talvi. Pitkien matkojen ja kylmän talven takia Saksa lopulta hävisi taisteluita. Erityisen tärkeä oli Stalingradin taistelu 1943, jonka Neuvostoliitto voitti.

Saksa, Italia ja Japani olivat yhdessä akselivallat. Iso-Britannia, Neuvostoliitto ja Ranska olivat yhdessä liittoutuneet. Sodan alussa Yhdysvallat oli puolueeton valtio, mutta kun Yhdysvallat vuonna 1941 tuli mukaan sotaan, se taisteli liittoutuneiden apuna. Kesäkuussa 1944 liittoutuneet tekivät maihinnousun (eli matkustivat laivoilla ja menivät rantaan) Normandiaan, Ranskaan, josta he menivät Saksaan. Saksalaiset joutuivat lopettamaan sodan, ja Hitler teki itsemurhan. Sota loppui Euroopassa toukokuussa 1945.

Myös muualla maailmassa sodittiin. Italia taisteli Afrikassa Isoa-Britanniaa vastaan, ja Saksa auttoi Italiaa. Italia ja Saksa hävisivät taistelun. 7.12.1941 Japani hyökkäsi Yhdysvaltoihin, Havaijille, Pearl Harboriin. Yhdysvallat julisti heti sodan Japanille. Japani oli sitkeä: se ei antautunut heti, vaan taisteli pitkään Yhdysvaltoja vastaan. Siksi Yhdysvallat pudotti Japaniin kaksi atomipommia: toisen Hirosimaan 6.8.1945, toisen Nagasakiin 9.8.1945. Viikkoa myöhemmin toinen maailmansota loppui. Sodan jälkeen perustettiin Yhdistyneet Kansakunnat valvomaan, ettei yhtä tuhoisia sotia enää syttyisi.


Слова:

häpeärauha постыдный мир

hyökkäämättömyyssopimus — договор о ненападении

salamasotaмолниеносная война, блицкриг

 Pitkien matkojen ja kylmän talven takia Saksa lopulta hävisi taisteluita. — Из-за длинных расстояния (путей) и из-за холодной зимы Германия в конце концов проиграла сражения. (То есть Красная Армия как бы и вообще не при делах. — А.Д.)

akselivallatстраны Оси


Из книги Sari Järvinen, Heli Lumme «Lue ja opi suomeksi».

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2019/01/11/toinen-maailmansota-tekst-dlya-chteniya/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.