Elimistön puolustautuminen sairauksia vastaan * Текст для чтения | Финляндия: язык, культура, история
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Elimistön puolustautuminen sairauksia vastaan * Текст для чтения


Текст на адаптированном финском среднего уровня сложности.


Monet mikrobit eli bakteerit, virukset ja muut pieneeliöt voivat aiheuttaa ihmiselle sairauksia. Siksi ihmisellä täytyy olla tehokas puolustus järjestelmä. Jos mikrobeja pääsee tunkeutumaan sisään ihmisen elimistöön, veren ja imusolmukkeiden valkosolut alkavat taistella niitä vastaan. Osa valkosoluista on syöjäsoluja, jotka pyydystävät mikrobit sisäänsä. Osa valkosoluista puolestaan valmistaa sellaisia vasta-aineita, joiden avulla ne voivat tuhota mikrobeja.

Ihminen sairastuu, kun mikrobi tunkeutuu elimistöön ja alkaa lisääntyä. Tällöin valkosolut rupeavat tuottamaan sopivaa vasta-ainetta. Kun vasta-ainetta on valmistunut riittävästi, mikrobit tuhoutuvat ja ihminen paranee.

Sama mikrobi ei tavallisesti aiheuta ihmiselle tautia toista kertaa. Siitä pitävät huolen muistisolut eli hyvin pitkäikäiset valkosolut. Jos sama mikrobi tunkeutuu uudelleen elimistöön, muistisolut tunnistavat sen heti. Tällöin vasta-aineiden valmistus käynnistyy hyvin nopeasti, eikä mikrobi ehdi aiheuttaa sairautta. Ihminen on siis tullut vastustuskykyiseksi eli immuuniksi kyseiselle mikrobille.

Elimistön omaa vastustuskykyä käytetään hyväksi myös rokotuksissa. Rokotteet sisältävät kuolleita tai heikennettyjä taudinaiheuttajia eli mikrobeja. Koska rokotteen mikrobit ovat heikompia kuin luonnolliset mikrobit, ne eivät aiheuta varsinaista tautia, mutta saavat elimistön kuitenkin tuottamaan taudille vasta-aineita. Näin taudille syntyy vastustuskyky.

Joskus elimistön puolustusjärjestelmä hyökkää vaarattomia aineita vastaan. Esimerkiksi heinän siitepöly, pähkinät ja koirasta irtoava hilse voivat aiheuttaa puolustusreaktion. Jos näin tapahtuu, henkilö on allerginen eli yliherkkä kyseiselle aineelle. Allergian oireita ovat esimerkiksi nuha ja ihottuma.

Toisinaan elimistön oma puolustusjärjestelmä ei pysty torjumaan tai parantamaan sairautta. Kun sairauden aiheuttaa esimerkiksi jokin sitkeä bakteeri, voidaan käyttää antibiootteja. Antibiootit ovat aineita, jotka tappavat bakteereja. Tosin jotkin bakteerit voivat ajan mittaan tulla vastustuskykyisiksi antibiooteille, ja silloin antibioottihoito menettää tehonsa. Virustauteihin antibiootit eivät tehoa lainkaan. Monet taudit, kuten flunssa, vesi- ja tuhkarokko sekä polio ja aids ovat juuri virusten aiheuttamia.

Joitakin virustauteja, kuten poliota ja tuhkarokkoa, voidaan ehkäistä etukäteen rokotteilla, mutta esimerkiksi aidsia vastaan ei ole olemassa rokotetta. Aids on vaarallinen virustauti, koska se tuhoaa elimistön oman puolustusjärjestelmän, jolloin elimistö ei enää pysty taistelemaan muita tauteja vastaan.

Из книги Heli Lumme «Lue ja opi suomeksi-1».

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2018/05/24/elimiston-puolustautuminen-sairauksia-vastaan-tekst-dlya-chteniya/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.