Финский с Тимо Парвела * 7 | Финляндия: язык, культура, история
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Финский с Тимо Парвела * 7

назад


SANA ON VAPA


— Meidän pitäisi nyt päättää, minkä oopperan me äideille esitämme, opettaja alusti. — Sana on vapaa, hän lisäsi sitten.

Oli aika hiljaista. Meille ei tullut mieleen yhdenkään oopperan nimeä. Ei edes sen, jota me olimme käyneet katsomassa.

—    Ei se mitään, opettaja sanoi. — Me voimme keksiä ihan oman oopperan.

—    Sellainen ooppera, jossa äiti ja isä rakastuvat, ehdotti Tiina.

—    Eivät äiti ja isä voi rakastua. Hehän ovat jo naimisissa, Samppa epäili.

—    Barbi-ooppera, ehdotti Hanna.

—    Meidän äiti ei ole mikään barbi. Hän on pikemminkin bräts. Ainakin aamuisin on, minä sanoin.

—    Transformers-ooppera, ehdotti Pukari.

Me hämmästyimme. Me luulimme, että Pukari ei ole kiinnostunut kulttuurista.

—    Mutta miten transformers liittyy äitiin? minä kysyin.

—    Hän ei pidä niistä, Pukari sanoi tyytyväisenä hymyillen.

—    Batman-ooppera, ehdotti Samppa. — Äiti pakottaa Batmanin laittamaan pitkät alushousut ja pelastaa Batmanin varmalta paleltumiselta.

Meillä oli paljon muitakin ideoita, mutta kumma kyllä ne eivät kelvanneet opettajalle. Me aloimme jo olla aika epätoivoisia, kunnes pelastus tuli yllättävältä suunnalta:

—    Punahilkka-ooppera, ehdotti Pate, joka oli ollut siihen saakka hiljaa. Hän oli nimittäin yrittänyt korjata triangeliaan. Se ei ollut aivan onnistunut. Hänen triangelinsa muistutti nyt lähinnä z-kirjainta. Ehkä se olikin nyt ziangeli.

—    Punahilkassa on sekä äiti että isoäiti, Pate jatkoi.

Se oli totta. Tosin äiti esiintyi ainoastaan tarinan alussa ja isoäiti puolestaan suden sisässä, mutta kumminkin. Sitä paitsi kaikki tunsivat tarinan etukäteen, mikä oli jo paljon.

—    Loistavaa, opettaja ilahtui.

Asia oli päätetty. Me esittäisimme äideille Punahilkka-oopperan orkesterin säestyksellä. Vaikka suurin osa orkesterin soittimista olikin korvattu kapuloilla ja ziangelilla, siitä tulisi silti hieno.

Seuraavana päivänä opettaja esitteli meille oopperan käsikirjoituksen:

PUNAHILKKA-OOPPERA

1. näytös:

Äiti antaa Punahilkalle korillisen terveellistä, vähähii-lihydraattista ruokaa ja pyytää viemään sen isoäidille. Äiti varoittaa Punahilkkaa metsän vaaroista. Äiti varoittaa uudelleen. Äiti pukee Punahilkalle turvaliivit, vilkkuvia heijastimia, varoitusvaloja, pipon, pyöräilykypärän, kumisaappaat ja kurahaalarit. Punainen hilkka ei valitettavasti enää mahdu, mutta onneksi kurahaalarit ovat sentään punaiset. Punahilkka ei pysty enää liikkumaan. Hän kaatuu mahalleen. Äiti antaa luvan riisua kurahaalarit. Punahilkka lähtee viimein metsään. Hän loistaa kilometrin päähän. Äiti soittaa vielä varoitussoiton isoäidille, mutta isoäiti ei vastaa, koska on zumba-tunnilla.

2.    näytös:

Punahilkka tapaa suden. Susi säikähtää kuollakseen vilkkuvaa ja välkkyvää Punahilkkaa ja pyytää tyttöä säästämään henkensä. Punahilkka lupaa säästää, jos susi opastaa hänet isoäidin senioriasunnolle. Susi lupaa opastaa, jos Punahilkka sammuttaa häikäisevät valot. Punahilkka lupaa sammuttaa, jos susi kantaa korin, joka on aika painava, koska äiti on pakannut siihen ruoan lisäksi myös varavaatteita ja kahvakuulan. Susi lupaa kantaa korin. Punahilkka ja susi lähtevät viimein isoäidin asunnolle.

3.    näytös:

Punahilkka ja isoäiti saapuvat isoäidin asunnolle. Isoäiti on juuri tullut zumbaamasta. Hän ilahtuu vieraista, mutta ei Punahilkan äidin lähettämästä ruoasta, sillä isoäiti on juuri vaihtanut dieettiä. Nykyään hän syö vain raakaa, punaista lihaa. Susi sanoo olevansa samanlaisella dieetillä. Isoäiti ja susi keskustelevat ruokavalion eduista ja haitoista. Punahilkka kyllästyy ja pyytää päästä nettiin isoäidin huippunykyaikaisella tietokoneella. Susi sanoo olevansa nälkäinen. Hän pyytää anteeksi sitä, että hänen on nyt syötävä Punahilkka ja isoäiti ruokavalionsa edellyttämällä tavalla tai dieetti kärsii. Isoäiti sanoo ymmärtävänsä, mutta pyytää anteeksi, ettei nyt jouda suden suuhun. Hän ehdottaa, että susi siirtyisi gluteenittomaan ruokaan ja pamauttaa sutta kahvakuulalla. Susi pötkii pakoon juuri kun äiti ryntää paikalle, koska on saanut Punahilkalta face-book-viestin, jossa tämä on kertonut, että isoäiti ei syö ruokaansa. Äiti pysäyttää suden ja pukee tälle turvaliivit ja heijastimen. Susi vaihtaa kasvisruokavalioon, sillä heijastimien ansiosta se näkyy nyt liian hyvin pimeässä, eikä se saa enää ketään kiinni. Äiti toruu isoäitiä huonosta syömisestä ja varoittaa Punahilkkaa netin vaaroista.

Meidän mielestämme opettaja käsikirjoitus oli tosi hieno. Oopperasta tulisi varmasti jymymenestys.

— Susi? Minä olen aina luullut, että Punahilkalla on koira, Pate ihmetteli.


alustaa выступить с сообщением для дальнейшего обсуждения вопроса

bräts — от английского Bratz — название серии кукол (высота 254 мм), которых с середины 2001 года начала выпускать компания MGA Entertainment. Сначала серия включала в себя только четырех кукол — Ясмин (англ. Yasmin), Джейд (англ. Jade), Хлоя (англ. Chloe), Саша (англ. Sasha). Это были куклы, изображающие девочек-тинейджеров, с такими отличительными чертами, как большие головы и худощавые тела, а также миндалевидные глаза, подчеркнутые ярким макияжем, и пухлые блестящие губки.
Bratz

kumminkin = kuitenkin — все-таки, первое употребляется в разговорном языке гораздо чаще

pyöräilykypäräвелосипедный шлем

turvaliivit — это слово переводят в словарях как спасаетльный жилет, но нужно понимать, что это касается не только морских спасательных жилетов, но и вполне сухопутных, вот такого вида, надеваемыых или одеваемых поверх верхней одежды:

turvaliivi_edesta_pieni

 

И их носят не только дорожные рабочие, но и детсадовцы и школьники младших классов на коллективных прогулках, да  и взрослые, например, бегающие или занимающиеся спортивной ходьбой по вечерам

heijastin — все финские дети (да и многие взрослые) носят на одежде специальные светоотражатели,  что крайне важно, учитывая, что световой день бывает, чем севернее, тем более, коротким; статистика показывает, что массовое их внедрение спасло немало жизней

jalankulkijan_heijastin2

 

kurahaalariкомбинезон из клеенки

309-049-164_1

zumba — зумба (англ. Zumba) — танцевальная фитнесс-программа. Автором является Альберто Перес, фитнес-инструктор из Колумбии.

säikähtää kuollakseen — испугаться до смерти

senioriasuntoквартира в доме для пожилых людей

kahvakuulaгантель

kahvakuula

 

toruaругать, бранить

jymymenestysколоссальный успех


вперед

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2013/09/02/finskij-s-timo-parvela-7/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.