Финский с Тимо Парвела * 8 | Финляндия: язык, культура, история
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Финский с Тимо Парвела * 8

назад


MIKÄ RÄJÄHTÄÄ?


Oopperan harjoitusten piti alkaa liikuntasalissa, mutta opettajaa ei vain kuulunut paikalle.

— Ehkä hän on säveltämässä sitä oopperaa, arveli Hanna.

— Tai sitten hän on hommaamassa meille hienoja pukuja. Silkkiä ja samettia, arveli Tiina.

— Opettaja on luultavasti rakentamassa lavasteita, Tuukka tiesi.

— Hän on varmasti leipomassa pullaa äideille, minä oletin.

Meidän äiti leipoo parempaa pullaa, sanoi Samppa.

— Meidän äiti leipoo teidän äitiä nisuun, jos minun täytyy leipoa, Pukari jupisi.

Höh, miten me voimme olla oopperaorkesteri, kun täällä ei ole sitä monttua? ihmetteli Pate.

Pate oli kerrankin oikeassa. Meidän liikuntasalissa ei ollut orkesterimonttua esiintymislavan edessä. Salin suunnittelijat eivät olleet ottaneet huomioon, että me jonain päivänä haluaisimme esittää äideille musiikki-oopperan. Aikuiset ovat joskus niin ajattelemattomia. Varsinkin arkkitehdit.

— Minulla on idea, sanoi Tuukka. Onneksi meillä on Tuukka. Hän vastaa kymmentä aikuista. Parempi Tuukka oksalla kuin kymmenen arkkitehtia vakan alla, niin kuin Tuukka sen itse olisi sanonut, jos olisi ehtinyt.

— Tulkaa, minä näytän, Tuukka vinkkasi.

Me seurasimme Tuukkaa käytävään. Ja ovelle. Ja portaisiin, jotka johtivat alas kellariin. Ja paksulle rautaovelle, jonka takana oli pannuhuone. Se ei ollut kovin iso, mutta me mahduimme sinne silti. Huoneessa oli suuri, metallinen kuutio, joka naksui ja puhisi. Siellä risteili myös putkia, jotka johtivat ylös ja sivuille seinien ja katon läpi. Sen lisäksi huoneessa oli pieni pöytä, jolla oli korttipakka, matkaradio sekä kahvinkeitin. Pöytään nojasi lisäksi ohut keppi, jolla vahtimestari ehkä kurotteli lämpöpannun säätimiä. Tai niin me ainakin arvelimme.

— Tämä pannuhuone on liikuntasalin alla. Ainakin suunnilleen on. Jos orkesteri soittaa täällä, se on vähän sama kuin oikeassa oopperassa, Tuukka selitti. Hän on nero. Me pidimme heti ensimmäiset orkesteriharjoitukset. Ainoa ongelma oli se, että kaikki halusivat soittaa eri kappaletta. Hanna halusi soittaa humppaa. Tiina halusi soittaa Madonnaa. Minä halusin soittaa Äideistä parhaimman. Tuukka halusi soittaa Sibeliuksen viulukonserton. Samppa halusi soittaa äidilleen. Pukari uhkasi soittaa meidän kallojamme, jos me emme soita Siili menee lypsylle. Pate soitti jo täyttä päätä ziangeliaan. Kukaan ei tosin tiennyt kappaleen nimeä, ei edes Pate itse.

Koska me emme päässeet yksimielisyyteen kappaleesta, me soitimme jokainen omaamme. Kävi ilmi, että se ei haitannut yhtään. Kaikki kappaleet kuulostivat nimittäin ihan samanlaisilta, kun niitä soitti kapuloilla, ziangelilla ja tamburiinilla. Meillä oli tosi hauskaa! Vielä hauskempaa oli, kun me keksimme, että pannuhuoneen putkista lähtee paljon kovempi ääni kuin pelkistä kapuloista. Niinpä me rummutimme putkia ja lämmityskattilaa niin kovaa kuin jaksoimme. Se oli mahtavaa. Koko huone kaikui ja tärisi ja rämisi. Harmi, että kukaan ei ollut kuulemassa. Tai niin me luulimme siihen saakka, kunnes ensimmäinen palomies syöksyi sisään suunnilleen viidennen kappaleen puolivälissä. Hän oli tosi hassusti pukeutunut. Melkein kuin oopperassa. Hänellä oli nimittäin yllään harmaa haalari, happipullot ja naamari. Hän näytti ihan avaruusmieheltä. Hänen äitinsä täytyi olla vielä Sampan äitiäkin huolehtivaisempi.

— Äkkiä ulos ennen kuin se räjähtää! palomies komensi.

— Mikä räjähtää? minä kysyin.

— Veikkaan opettajaa, arveli Hanna.

— Tai rehtoria, veikkasi Tuukka.

Kävi ilmi, että Tuukka oli lähempänä totuutta. Niin kuin aina. Rehtori näytti nimittäin aika räjähdysalttiilta, kun palomies saatteli meidät koulun pihalle, minne kaikki muut oppilaat ja opettajat olivat jo kokoontuneet. Opettaja sen sijaan näytti yhtä valmiiksi räjähtäneeltä kuin aina ennenkin. Hänen kohdallaan vaara oli ohi.

Kävi myös ilmi, että koko koulu oli sittenkin kuullut meidän esityksemme. Putket, joita me olimme takoneet, johtivat nimittäin kaikkialle kouluun. Meidän konserttimme oli kuulostanut siltä kuin pannuhuone aikoisi räjähtää millä hetkellä tahansa. Siksi kaikki oli evakuoitu pihalle ja palokunta oli kutsuttu paikalle.

— Mutta se olikin vain taidetta, palomies sanoi saateltuaan meidät opettajan luo.

— Voisitko toistaa tuon hänelle, opettaja pyysi ja osoitti Piippua.

— Tämähän alkaa mainiosti, rehtori sanoi opettajalle.

— Totta. Sana kiirii. Yleensä palokunta vierailee vasta esityksen aikana. Nyt he tulivat jo ennakkonäytökseen. Tästä tulee menestys, opettaja sanoi tyytyväisenä.

— Minä tarkkailen teitä, rehtori mutisi poistuessaan.


opettajaa ei vain kuulunut paikalle — только учитель не имелся на месте 

Глагол kuulua — основное значение слышаться, послышаться, очень многозначен. Одно из его значений — типа иметься. То есть, если дословно, «быть слышным».

lavasteтеатральная декорация

В связи с этим словом полезный глагол lavastaaподставить, инсценировать чью-либо вину. Глагол и всяческие производные от него очень популярны в детективах: Minut on lavastettu!Меня подставили!

monttuяма (тут имеется в виду оркестровая яма в опере)

vakka — короб, лукошко

hh12

 

pannuhuoneкотельная

одно из значений слова pannuкотёл (технический)

kuutioкуб

naksuaщелкать

puhistaпыхтеть

humppaстаромодная ритмичная танцевальная музыка

Siili menee lypsylleдетская песня, которую все финны знают

happipulloбаллон с кислородом

Примерно вот так, наверное, выглядел пожарник, прибывший на концерт Эллы и ее друзей:

palomies

saatellaпровожать, фреквентивный глагол от saattaa прроводить

kiiriäразноситься

ennakkonäytösпредварительный показ


вперед 

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2013/09/04/finskij-s-timo-parvela-8/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.