Pertti «Spede» Pasanen * Комик, режиссёр, изобретатель | Финляндия: язык, культура, история
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Pertti «Spede» Pasanen * Комик, режиссёр, изобретатель


Рассказы о финнах известных в Финляндии, но (иногда) мало известных за ее пределами. На «нормальном» финском, но с моими (иногда) комментариями и пояснениями.


Пертти Олави «Спеде» Пасанен (1930 — 2001) — финский комик, актёр, сценарист, кинорежиссёр, продюсер, автор песен и изобретатель.


Spede Pasanen tuli viihdealalle 1950-luvun alkupuolella ja kirjoitti aluksi radioon hauskoja hupailuja. Kuuluisin niistä on 1960-luvun alussa suosituksi tullut «Keskusteluohjelma Ruljanssiriihi”, jossa Pasasen esittää hyväntahtoista hölmöä, joka yrittää keskustella asiallisesti röyhkeän G. Pula-ahoksi kutsutun papukaijan kanssa. Leo Jokela esitti papukaijaa tavalla, joka jätti hänet historiaan, mutta jutut olivat Pasasen kirjoittamia. Pasanen oli naimissa Pirjo Vainiomäen kanssa. He saivat yhden tyttären.

Pasasen tv-ura alkoi 15 minuutin suoralla lähetyksellä, joka kantoi nimeä Spede Show ja jota seurasivat Speden saluuna, Spedevisio ja 50 pientä minuuttia. Pasanen oli yhä pääosassa 1990-luvulla, kun hän veti seurapeliohjelmaa Speden Spelit, joka oli aikanaan yksi katsotuimmista tv-sarjoista.

Elokuva X-paroni 1964 merkitsi Pasasen elokuvauran alkua. Sitä seurasivat elokuvat Pähkähullu Suomi, Millipilleri ja Noin 7 veljestä. Pasanen tutustui 1960-luvun alussa Simo Salmiseen, josta tuli pian hänen luottonäyttelijänsä. Toisen Pasasen luottonäyttelijän Vesa-Matti Loirin kanssa he muodostivat aikansa todellisen viihteen superkolmi-kon. He tekivät yhdessä muun muassa suosittua Spede Show -sket-siohjelmaa.

Elokuvien tekeminen oli Pasasen tärkein työ 1970-luvulla. Silloin hän loi Uuno Turhapuron hahmon. Turhapuro-elokuvilla hän saavutti suurimmat yleisömenestyksensä. Uuno Turhapuroa esitti Vesa-Matti Loiri [умер в августе 2022 года]. Elokuvien Turhapuro on laiska mies, joka haluaa vain maata sohvalla eikä missään nimessä tehdä mitään työtä. Uuno Turhapurosta tuli suomalaisten suuri suosikki. Spede teki 19 Turhapuro-elokuvaa. Turhapuro-elokuvissa Pasanen esitti autonkorjaaja Härski Hartikaista, josta tuli ehkäpä tunnetuin hänen esittämistään hahmoista. Turhapuro-elokuvia esitetään edelleen televisiossa ja niitä katsotaan paljon.

Monissa elokuvissaan Pasanen hyödynsi televisiosta tuttuja koomikkohahmoja, esimerkiksi Vesa-Matti Loiri elokuvassa Kliffaa hei, Heikki Kinnunen elokuvassa Onks Viljoo näkyny? ja Pirkka-Pekka Petelius ja Aake Kalliala elokuvassa Rampe ja Naukkis. Kaikkiaan Pasanen tuotti noin 50 elokuvaa.

Viihdeuransa ohella Pasanen oli myös keksijä. Hän haki kaikkiaan 49 patenttia, ja sai ne lopulta kymmenelle keksinnölleen. Pasasen elokuvia on arvosteltu 1960-luvulta lähtien armottomasti. Ohjaaja Ere Kokkosen mielestä Pasasen elokuvat eivät ole aina saaneet rehellistä kritiikkiä. Oman työnsä lähtökohdista Spede Pasanen on todennut:

«Lähden siitä, että mikä minua viihdyttää, viihdyttää muitakin. Väkisin en väännä yhtään mitään. Ehkä siksi ohjelmani ovatkin menestyneet».Лексико-грамматические комментарии.

elokuvaura — карьера в кино

hahmo образ, персонаж

hupailuскечтч [короткая одноактная пьесакомедийного содержания с небольшим числом действующих лиц (как правило двумя, реже — тремя)], шутка

kaikkiaan всего, в целом

keksijäизобретатель

ohellaнаряду с

suora lähetysпрямой эфир (то есть не в записи)

tuottaa — производить, продюссировать

tv-uraкарьера на ТВ, телевизионная карьера

viihdealaviihdeразвлечение ala область деятельности — то есть «шоу-бизнес», «индустрия развлечений»

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2022/08/14/pertti-spede-pasanen-komik-rezhissyor-izobretatel/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.