Veikko Hursti * Вейкко Хурсти | Финляндия: язык, культура, история Рассказы о выдающихся финнах (выдающиеся, даже если за пределами Финляндии о них не всегда и знают). В этой заметке небольшой рассказ о финском филантропе Вейкко Хурсти.
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Veikko Hursti * Вейкко Хурсти

Рассказы о выдающихся финнах (выдающиеся, даже если за пределами Финляндии о них не всегда и знают). В этой заметке небольшой рассказ о финском филантропе Вейкко Хурсти. От себя могу сказать, что традиции помощи бедным, малоимущим и/или опустившимся людям в Финляндии имеют долгую историю, часто это связано с религией — с той ее стороной, которая говорит о любви к ближним, и могут служить благородным примером для других стран. В конце заметки некоторые слова и комментарии.


Toisessa kädessä Raamattu ja toisessa ruokakassi

Veikko Stefanus Hursti (25.11.1924 Helsinki -10.5.2005 Helsinki) oli huono-osaisten auttaja.

Veikko Hurstin vanhemmat olivat hurskaita uskovaisia. Veikko Hursti aloitti mainosuralla taitelijana, mutta työ keskeytyi talvisotaan. Jatkosotaan hän meni vapaaehtoisena ja osallistui siihen kaksi vuotta. Sodan jälkeen Veikko Hurstin elämä jatkui mainospiirtäjänä ja taitelijana, laulajana ja sirkustaiteilijana. Veikko Hursti avioitui Lahja Miettisen kanssa ja heille syntyi kuusi lasta.

Veikko Hurstilla itsellään oli ongelmia alkoholin kanssa. Ylilääkäri Ilkka Taipaleen mukaan perhe-elämä oli ankeaa ja pelottavaa. Hursti joi perheen niukat ruoka- ja vuokrarahat, ja lapset joutuivat elatuksekseen myymään isän maalaamia tauluja ja äidin tekemiä patalappuja. Lopulta perhe sai häädön, ja lapset sijoitettiin lastenkotiin. Veikko ja Lahja Hursti asuivat yömajoissa ja rappukäytävissä, Veikko Hursti myös Hakaniemen sillan alla. Lopulta perhe sai uuden asunnon ja yhdistyi jälleen.

Hurstin elämään tuli äkillinen käänne 1960-luvun lopulla, jolloin hän koki hengellisen herätyksen. Hän oli jo aiemmin tehnyt puolisonsa kanssa vapaaehtoistyötä Pelastusarmeijassa. Hursti peruutti kaikki esiintymis- ja maalaustehtävänsä ja siirtyi tekemään katutyötä. Ilkka Taipale kertoo, että Hursti «käännynnäisen intohimolla ja varmuudella Hursti ryhtyi julistus- ja avustamistyöhön”. Karismaattisen herätys-aallon yhteydessä 1977 Hursti järjesti ylistys- ja parantamiskokouksia, joissa hän kaatoi ihmisiä Niilo Yli-Vainion tapaan. Hän kiersi myös ympäri maata evankelioimassa.

Hursti päätti omistautua vähäosaisten auttamiseen ja aloitti työn rappioalkoholisteista. Heitä hän vei aluksi kotiinsa muun muassa jouluisin; kylvetti, ruokki ja vaatetti. Hurstit organisoivat myös laajamittaisen ruoka- ja vaatejakelun Helsingissä. Heidän Kalliossa Harjutori 8:ssa sijaitsevaa toimintakeskustaan sanottiin katupoikien lintulaudaksi. Toiminta laajeni sen jälkeen Helsingin messuhallin joulujuhlien järjestämiseen ja ruoan ja vaatteiden jakeluun eri puolilla Helsinkiä ja keräyksiin vähäosaisten auttamiseksi.

Veikko ja Lahja Hurstin työtä varten perustettiin 1983 yhdistys, Laupeudentyö ry. Toimintaa johtaa nykyisin Veikko Hurstin poika Heikki Hursti. Järjestö toimii jakamalla vaate- ja ruoka-avustuksia ympäri vuoden niitä tarvitseville sekä järjestämällä erilaisia tapahtumia, joista näkyvimpiä ovat vähävaraisille ja syrjäytyneille suunnatut Köyhien linnanjuhla Hakaniemen torilla itsenäisyyspäivänä sekä Joulujuhla Helsingin messukeskuksessa jouluaattona. Yhdistys toimii yhteistyössä useiden Suomen paikkakuntien ruuanjakeluyhdistysten kanssa.

Isän ja äidin työn perusta oli Jumalan rakkaus ja lähimmäisen auttaminen. Isä oli avoin, kaikki huomioon ottava ja kaikille samanlainen, oli juttukaverina presidentti tai kadun jätkä. Mutta hänessä oli myös yksityinen puoli. Isä oli yksinäinen ratsastaja, jopa voimakas narsisti, joka ei kyennyt läheisyyteen, Heikki Hursti on kertonut isästään.


ankeaунылый, тоскливый

evankelioidaпроповедовать Евангелие

herätysпробуждение (в том числе в религиозном смысле)

Hän koki hengellisen herätyksen.  Он испытал духовное пробуждение.

jätkä — это слово лучше всего перевести немного уличным русским словом «чувак«

keräysсбор (в данном случае вещей, например, которые потом раздают неимущим)

käänne (kääntee-)поворот, перелом (в жизни), в медицине «кризис» — то есть момент, после которого больной идет на поправку

laajamittainenобширный, масштабный

laupeusмилосердие

patalappu — как мужчина я даже не знаю, как это перевести на русский — такие тряпочки, чтобы при приготовлении пищи не обжечься

PS. Подсказали: прихватка.

ratsastajaвсадник

ruokakassiсумка с едой

ruuanjakeluраздача еды

vähäosainenмалоимущий

yhdistys объединение, ассоциация (в смысле организации)

В Финляндии часто некоммерческие организации называются yhdistys.

äkillinenвнезапный

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2022/02/08/veikko-hursti-vejkko-xursti/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.