Luottavatko he toisiinsa, toinen toiseensa vai toinen toisiinsa? * Статья | Финляндия: язык, культура, история
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Luottavatko he toisiinsa, toinen toiseensa vai toinen toisiinsa? * Статья

материал для хорошо владеющих финским языком

Luottavatko he toisiinsa, toinen toiseensa vai toinen toisiinsa?

Журнал «Kielikello», № 2, 2012

Kun kyse on kahden tekijän, kokijan tms. vastavuoroisesta suhteesta, näihin osapuoliin viitataan yleisimmin käyttämällä omistusliitteellistä fo/nen-sanan monikkomuotoa, esimerkiksi he auttoivat toisiaan.

Eri taiteenlajit ovat aina saaneet vaikutteita toisiltaan. | Näin makeiset eivät liimaudu toisiinsa.  | Noudatamme koulussamme hyviä tapoja ja kunnioitamme toisiamme.

Selvästi harvinaisempi on rakenne, jossa on kaksi yksikkömuotoista toinen-sanaa: auttoivat toinen toistaan. Ilmauksen merkitys on muuten sama kuin edellisenkin, mutta vastavuoroisuuden vivahde (‘puolin ja toisin’) korostuu.

Oikeusasiamies ja oikeuskansleri voivat siirtää kanteluita toinen toiselleen. | Naimisissa keskenään ollut pariskunta käräytti toinen toisensa nettideittailusta. | Keskinäinen rauha edellyttää, että luotamme toinen toiseemme. | Miksi te olette toinen toisellenne susia?

Tätä ilmaustyyppiä käytetään myös, kun kyse ei ole vastavuoroisesta suhteesta, esimerkiksi Uudistukset seurasivat toinen toistaan. Lisäksi toinen toistaan esiintyy kiteytyneenä vahvistusilmauksena kompa-ratiivimuodon yhteydessä: toinen toistaan maukkaampia makeisia.

Kolmas käytössä oleva rakennetyyppi on edellisten yhdistelmä: se sisältää yksikkö- ja monikko-muotoisen toinen-sanan; tässä vastavuoroisuuden merkitys korostuu entisestään. Tätä rakennetta ei ole pidetty suositeltavana, koska samassa rakenteessa on yksikkö ja monikko, jotka muodostavat luvultaan epäharmonisen sanaparin. Rakenne toinen toisiaan, toinen toisiltaan on kuitenkin käytössä tavallisempi kuin kaksi yksikkömuotoista toinen-sanaa sisältävä ilmaustyyppi toinen toistaan, toinen toiseltaan.

Rasmus ja HIM matkivat toinen toisiaan. | Pankit perivät entistä korkeampia korkoja lainatessaan rahaa toinen toisiltaan. | Puolisoiden pitäisi muistaa, että he ovat toinen toistensa parhaita ystäviä.

Edellisissä esimerkeissä pelkkä monikollinen toinen-sana riittäisi ilmaisemaan tarkoitetun vastavuoroisuuden: matkivat toisiaan, perivät toisiltaan jne. Ilmaustyypissä toinen toisiaan molemminpuolisuus kuitenkin tuntuu korostuvan. Lisäksi voi myös ajatella, että tämä rakenne ei hahmotu osiensa summaksi vaan elää omaa elämäänsä; sen merkitys on sama kuin olisi yksin esiintyvän monikollisen toinen-sanan. Ilmaus ei aiheuta väärinymmärryksiä, ja niinpä toinen toisiaan, toinen toisilleen -ilmaustyyppiä voidaan myös pitää hyväksyttävänä.

Riitta Korhonen

Asia on esitelty suomen kielen lautakunnalle 16.2.2012. Esimerkit on poimittu Internet-teksteistä.

Послать ссылку в:
 • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
 • Facebook
 • Twitter
 • LiveJournal
 • Одноклассники
 • Blogger
 • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2013/05/16/luottavatko-he-toisiinsa-toinen-toiseensa-vai-toinen-toisiinsa/

3 комментария

 1. Haluaisin tietää mielipitesi tasta kirjasta -Kenttälä Marjukka «Suomi sujuvaksi 1», pitääko minun ostaa tämä kirja, kun minulla on Vujkko Heikuri, Hyvin mene 1 ja paljon venäjän opikirjoja.

  1. Если есть лишние деньги — то можно, учебник неплохой. Если деньги не лишние, то я бы подумал. А вообще количество учебников не помогает, поверьте опыту. Вот словари нужно покупать.

   1. Спасибо!

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.