Финские мифические животные * Koira | Финляндия: язык, культура, история
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Финские мифические животные * Koira


Реальные и не совсем реальные животные в финских сказках и культуре вообще.


Kansanrunousarkiston yleisimpiä tarinoita koirasta on tämä: Entisaikaan oli rukiissa useita tähkiä, jopa niin että koko rukiin varsi oli tähkiä täynnä, ja ruis tuotti siten hyvinkin runsaasti viljaa. Kerran sattuikin sitten niin, että muuan niittohommissa ollut mies ryhtyi valittamaan, kuinka rukiin niittämisessä ja sadon korjaamisessa on niin suuri työ. Jumala suuttui tästä valittamisesta, ja uhkasi ottaa kiittämättömiltä ihmisiltä ruissadon kokonaan pois.

Toisen version mukaan muuan äiti huomasi, että pikkulapselta oli tullut kakkaa lattialle, ja kun ei siinä kiireessä mitään muuta apuneuvoa ollut käsillä, äiti pyyhkäisi sen pois ruisleivän avulla. Tässäkin tarinassa jumala suuttui ja uhkasi ruissadon menettämisellä.

Molemmissa tarinoissa Luoja siis ryhtyi rapsimaan rukiin varresta tähkiä pois ja olisi ottanut kaikki, mutta koira ehti surkeissaan hätiin ja pyysi jumalaa jättämään hänelle edes jotain iltapalaksi, jumala sääli koiraa ja jätti rukiin päähän yhden tähkän.

Tästäkin tarinasta on erilaisia muunnelmia. Erään version mukaan rukiin tähkät ehdittiin jo heittää tuleen, mutta koira syöksyi hädissään paikalle ja ehti viime hetkellä napata yhden tähkän ennen kuin se syttyi palamaan. Koiran kuono kärähti ja on ollut siitä lähtien musta.

Suomalaisessa kansanperinteessä on jonkin verran myös yliluonnollisia koiria. Koira oli esimerkiksi kuolleiden valtakunnan, Manalan tai Tuonelan, vahtikoira. Mutta suomalaisissa tarinoissa se ei välttämättä ollut sellainen hirviökoira, joita Manalan vahteina muualta maailmasta tunnetaan.

Tuonela oli muutenkin aika tutunomainen paikka, joka ei lopulta niin paljoa poikennut tästä meidän elävien maailmastamme. Niinpä siellä ihmisten lisäksi oli koiriakin. Erään uskomuksen mukaan vainajalle piti laittaa arkkuun mukaan hänen elämänsä aikana leikattuja kynsiä, koska ne muuttuivat matkalla kepeiksi, joilla hän sitten saattoi huitoa Tuonen koiria tarvittaessa pois tieltä.

Kun jotain outoa sattui, niin juuri ennen tapahtumaa tai itse tapahtumapaikalle saattoi ilmestyä aivan outo koira, jota kukaan ei ollut koskaan nähnyt ja jota ei nähty koskaan myöhemminkään. Tällaista tapahtui esimerkiksi Helsingissä erään suuren ja tuhoisan tulipalon alla: jälkeenpäin kerrottiin jonkun jo ennen paloa ihmetelleen paikalla liikuskelevaa outoa koiraa, josta sitten arveltiin, ettei se ollut mikään tavallinen koira vaan jokin yliluonnollinen olio. Outo musta koira saattoi ilmestyä myös paikoille, joissa pelattiin korttia tai vietettiin muuten huonoa elämää.

Tavallisella koirallakin saattoi olla yliluonnollisia kykyjä, ainakin koiran ulvominen ilman mitään erityistä syytä ennusti kuolemaa. On paljon tarinoita siitä, miten ensin on kiinnitetty huomiota koiran erikoiseen ulvontaan ja sitten on saatu kuolinsanoma juuri siltä suunnalta, jonne koira näytti ulvovan.

Paljon tarinoita on myös siitä, miten koiria voitiin ohjailla käyttämällä erilaisia yliluonnollisia konsteja tai taikakeinoja. Kansantarinoissa on moniakin neuvoja esimerkiksi siihen, miten vahtikoira saadaan haukkumattomaksi, jos tulija haluaa päästä taloon huomaamatta niin, ettei koira paljasta hänen tuloaan. Tätä taitoa tarvitsi sellainen, joka tuli vihamielisessä tarkoituksessa, mutta vielä useammin nuori mies, joka oli pyrkimässä yöllä talon tyttöjen aittaan tai muulle makuusijalle.

Koiran loihtimiseen oli tarjolla hyvin monimutkaisia keinoja, piti lähestyä taloa juuri tietyllä tavalla ja tehdä erinäisiä kierroksia ja mutkia aidan ja portin tienoilla. Tai sitten piti etukäteen huomaamatta käydä tekemässä tiettyjä merkkejä aitaan tai muualle ja odottaa oikealla tavalla temppujen vaikutusta.

Kun esimerkiksi Lemminkäinen Kalevalassa pääsi kutsumattomana vieraana sisään Pohjolan pitoihin, niin talossa ihmeteltiin, miksi koira ei ollut haukkunut. Mutta konstit hallinnut Lemminkäinen saattoi vain koppavasti todeta, että eipä hän tänne koirien haukuttavaksi ollut tulossakaan.

Haukkumattomaksi taiottu koira piti tietysti palauttaa ennalleen vastataikojen avulla. Oikein huomaavainen yövieras saattoi jopa aamuyöstä poistuessaan itse perua koiralle asettamansa taian, niin ettei se jäisi haukkumattomaksi.

Vahtikoiran lisäksi koiran tärkeä tehtävä oli toimia metsästyskoirana, ja tässäkin tehtävässä koiraan kohdistettiin monenlaisia taikakeinoja. Se voitiin taikoa hyväksi ja rohkeaksi metsäkoiraksi, joka jahtasi juuri sitä saalista, mitä pitikin, oli se sitten karhu tai orava. Mutta kateellinen naapuri saattoi myös omilla tempuillaan pilata toisen koiran, niin ettei siitä ollut metsäkoiraksi, ja tässäkin tapauksessa pilaustaiat kyettiin puolestaan kumoamaan, kunhan vain hallittiin vastatemput.

Omia keinojaan tarvittiin myös siihen, että uuteen taloon tuotu koira saatiin isännälle uskolliseksi. Koiralle annettavaan leipäpalaan hierottiin isännän kainalohikeä tai muuta soveliasta, joka kiinnitti koiran lujasti isäntään. Ja kun koiralta otettiin karvoja, jotka sitten asetettiin talossa oikeisiin paikkoihin, niin koira palasi retkiltään takaisin kotiin eikä pyrkinyt karkaamaan.

Sananlaskuissa koira on varsin suosittu hahmo. Suomalaisissa sananlaskuissa, vertauksissa tai kansansaduissa koiralla ei ole vain jotain yhtä ominaisuutta tai luonteenpiirrettä, vaan koira on oikeastaan yhtä moninainen ja monipuolinen kuin ihminen itse.

Ihmisen ja koiran läheinen suhde näkyy siten tarinoissa, jotka usein koiran avulla opettavat jotain myös ihmisestä. Tiedämme edelleen hyvin, ettei haukkuva koira pure, eikä sellainen koira oravaa hauku, joka väkisin metsään viedään, tai että se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.


Примечания:

Tuonela, Manala — царство мертвых, загробный мир в финно-угорской мифологии.

Манала (используют финское слово, потому что соответствующего названия в русском языке нет)  расположена под землёй на окраине мира в Похьёле и от земли живых её отделяет одноименная река, которая одновременно именуется черной (musta) и святой (pyhän). Также Калевала описывает Маналу как остров. Поток реки составляют копья и мечи, протекает в глубоком ущелье. Через реку переброшен мост. На другом берегу реки умерших встречает страж с тремя псами

liikuskella — еще один фреквентативный глагол, если liikkua — двигаться, то liikuskella — передвигаться, перемещаться

koppava — заносчивый, с гонором, важный, соответственно koppavasti — заносчиво, с гонором

että eipä hän tänne koirien haukuttavaksi ollut tulossakaan — то есть Лемминкяйнен сказал с гонором, что он сюда пришел не для того, чтобы его собаки облаивали. 

kunhan если только

kainalohiki пот из подмышки

haukkumattomaksi taiottu koira — дословно «собака заколдованная не лаять«

taikakeinotaikaволшебство, магия, keinoспособ, средство, то есть в сумме «магический приём»

…ettei haukkuva koira pure — …лающая собака не кусает.

kalikkaпалка, дубинка

kalahtaa стукнуть (о звуке), брякнуть, звякнуть

älähtääвскрикнуть, взвыть, взвизгнуть, тявкнуть — типичный моментативный глагол

Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa. — Дословно: Та собака тявкнет, которую палка стукнет.  Соответствует русской поговорке «На воре и шапка горит».

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2020/07/31/finskie-mificheskie-zhivotnye-koira/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.