Tohtori Kuolema palveli kaksi vuotta Oulussa * Статья | Финляндия: язык, культура, история Статья об одном загадочном эпизоде из истории финско-нацистского сотрудничества во время Второй мировой войны.
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Tohtori Kuolema palveli kaksi vuotta Oulussa * Статья


Статья об одном загадочном эпизоде из истории финско-нацистского сотрудничества во время Второй мировой войны.


Tohtori Kuolema komennettiin Mauthausenin keskitysleiriltä Ouluun 1942. Mitä hän teki Suomessa?


Lapissa sijainnut 6. SS- vuoristodivisioona sai uuden täydennysmiehen 20. lokakuuta 1942. Pitkä, 190-senttinen, atleettivartaloinen lääkäri Aribert Heim komennettiin sairaalaan Ouluun. Itävaltalainen Heim alkoi työskennellä Kriegslazarett 3/667:ssä, joka toimi samassa rakennuksessa kuin suomalaisten Sotasairaala 32.

Ариберт Хайм (нем. Aribert Heim, 28 июня 1914, Бад-Радкерсбург — 10 августа 1992, Египет) — австрийский и немецкий врач, нацист, военный преступник, известный под прозвищем «Доктор Смерть».

Aribert Heim syntyi Bad Rakesburgissa Itävallassa 28. kesäkuuta 1914. Hän opiskeli lääketiedettä ja väitteli tohtoriksi Wienissä 1940. Heim liittyi SS-joukkoihin vapaaehtoisena samana vuonna, natsien NSDAP-puolueen jäsenkirja oli ollut taskussa jo 30-luvun puolivälistä.

Heim kotiutui nopeasti Suomeen. Sairaalasta hän löysi naisystävän, joka oli lääkäriksi lukeva sairaanhoitaja. Kaupungilla kerrottiin naisen olevan ns. paremmista piireistä. Heim asui puutalon piharakennuksessa Huberin myymälää vastapäätä. Oululaiset panivat merkille pitkän, kotkannenäisen saksalaisen, jolla oli arpi nenän vasemmalla puolella. Saksalaisen kerrottiin olevan myös maajoukkuetason pelaaja jääkiekossa, ja voittaneen Saksan mestaruuden 1939.

Oulun kaupunki oli antanut saksalaisten käyttöön entisen suojeluskunnan ampumaradan ympäristön Tuirasta. Sen ympärille alkoi kasvaa Nachschub Kommandantur der Waffen SS-Finnland, SS-Stützpunkt IV, jota suomalaiset kutsuivat Pikku-Berliiniksi. 64 hehtaarin alueella toimi myös kenttäsairaala, jossa Heim työskenteli.

Syyskuun 30. päivänä 1943 Heimille myönnettiin toisen luokan sotilasansiomitali, jolloin hänen joukko-osastonsa oli 506. SS-panssarikrenatööripataljoona. Tuolloin Heim hoiti saksalaisia haavoittuneita Oulun sotasairaaloissa. Vuonna 1944 tuli ylennys kapteenia vastaavaksi hauptstürmführeriksi.

Kun Suomi solmi erillisrauhan Neuvostoliiton kanssa syksyllä 1944, joutuivat entiset aseveljet perääntymään, ja Lapin sota alkoi. Divisioona oli marssinut Rovaniemelle syyskuussa. Saksalaisten varsinainen vetäytyminen alkoi lokakuussa. 6. SS-vuoristodivisioona varmisti 20. vuoristoarmeijan vetäytymistä. Divisioona poistui Suomesta Norjaan joulukuussa 1944 Mo i Ranassa, Heim oli todennäköisesti joukossa mukana.

SS-divisioona jatkoi matkaansa Tanskaan ja uudelleen aseistettuna edelleen Ranskaan. Divisioona otti osaa operaatio Nordwindiin, ja taisteli vielä Saksan puolustuksessa sodan viime kuukausina. Amerikkalaiset sotilaat vangitsivat Heimin maaliskuussa 1945 Saksan ja Ranskan rajalla.

Vapaaksi sotavankileiriltä

Heim joutui yhdysvaltalaisten tutkintaleireille Heilbronniin, Ludwigsbergiin ja Hohenaspergiin. Myös saksalaiset tutkivat entistä SS-lääkäriä. Häntä vastaan oli kirjattu samaan aikaan todisteita, joiden mukana hän olisi tehnyt raakuuksia keskitysleireillä. Sodanaikaisissa papereissa ei kuitenkaan ollut mainintaa keskitysleireistä tai muista sotarikoksista, joten vankilan portit aukesivat joulun armahduskampanjan yhteydessä 1947.

Vapaaksi päästyään Heim muutti ensin Bad Neuheimiin Frankfurtin lähelle, ja pelasi jääkiekkoa Red Devils-joukkueessa. Sitten hän tapasi varakkaan suvun perijättären Friedlin, ja muutti Baden-Badenin kylpyläkaupunkiin, ja alkoi toimia gynekologina. Perheeseen syntyi kaksi poikaa, ja Heimillä oli myös avioton tytär. Varovaisuus oli merkille pantavaa: hän ei esiintynyt monessakaan valokuvassa, eikä tuonut itseään esille.

Vuosia sodan jälkeen todisteet alkoivat kasautua Heimiä vastaan. Mauthausenin keskitysleiriltä selvinneet kertoivat SS-lääkärin tappaneen terveitä vankeja ja murhanneen vankeja sydämeen ruiskutetuilla myrkkypistoksilla. Lähes kaikki muut Mauthausenin leirin lääkärit oli tuomittu kuolemaan heti sodan jälkeen.

Vuonna 1962 Heim sai puhelinsoiton. Soittaja kysyi: «Oletteko se tohtori, joka työskenteli Mauthausenissa?»

Vähän myöhemmin Heim tapasi kaksi tutkijaa. Vaikka tapaamisen ilmapiiri oli rento, tohtorille kävi selväksi, että hänen menneisyytensä on paljastunut.

Poliisi tuli hieman myöhemmin pidättämään Heimiä. Kun poliisimiehet kolkuttivat etuovelle, hän livahti pakoon takaovesta.

Heim toimi nopeasti. Hän lainasi lankonsa Mercedeksen ja ajoi ensin Ranskaan ja sieltä Espanjaan. Mercedes jäi Espanjaan, mutta kuski jatkoi Marokkoon.

«Olisi voinut edes pestä auton», Heimin lanko murisi hakiessaan Mercedestä takaisin Espanjasta.

Mita tapahtui Suomessa?

Heimin toiminnasta Suomessa on melko vähän aineistoa. 6. SS-vuoristodivisioonan papereista vain pieni osa kulkeutui saksalaisiin arkistoihin. Suomesta ei SS-sotasairaaloiden materiaalia ole löydetty tai niitä ei ole julkistettu. Heimin varovainen asenne näkyy esimerkiksi siinä, että hänestä ei ole löytynyt yhtään kuvaa Suomen ajalta.

Seitsemänkymmenluvulla sodan kauheuksista toipunut Eurooppa alkoi jahdata entistä innokkaammin sotarikollisia. Julkisuuteen tuli tietoja Mauthausenin leiriltä: Heim oli vuoden 1941 lopussa tehnyt muun muassa leikkauksia ilman nukutusta ja poistanut sisäelimiä terveiltä vangeilta, ruiskuttanut vankeihin myrkkyä ja ottanut ainakin yhden pääkallon muistoksi. Uhrien määräksi arvioitiin ainakin kolmesataa ihmistä. Hänen uskotaan toimineen myös Sachsenhausenin sekä Buchenwaldin leireillä.

Pohjois-Suomessa alkoi myös levitä huhuja Heimin toiminnasta sodan aikana. Hänen väitettiin tehneen ihmiskokeita Oulussa. Omat sotilaatkin kuulemma välttelivät SS-lääkäriä, sillä «he eivätehkä olisi palanneet vastaanotolta».

«Oulun Niittyaron alueelle on haudattu satoja, jopa tuhansia ruumiita, jotka tulivat SS-joukkojen leiristä Intiöstä», nimetön soittaja kertoi Oulu-lehdelle 1980-luvulla.

Soittaja sanoi itse olleensa hautaamassa ruumiita. Ruumiiden alkuperä ei kuitenkaan ollut tiedossa. Ne saattoivat olla saksalaisten sotarikoksista teloittamia omia sotilaita.

Puretuista saksalaisista sotasairaaloista kerättyjä tiiliä oli sodan jälkeen vaikea myydä. Oululaiset nimittäin uskoivat, että uuneissa oli poltettu ihmisiä.

Lehtimiehet penkoivat Oulussa

Saksalainen Der Spiegel julkaisi 1979 artikkelin, jossa paljastettiin Heimin raakuuksia keskitysleireillä. Häntä alettiin kutsua Dr. Todtiksi, Tohtori Kuolemaksi. Vuonna 1980 toinen saksalainen lehti, Stern, kiinnostui Heimin ajasta Suomessa ja lähetti kaksi toimittajaansa Ouluun. Toimittajat penkoivat arkistoja ja haastattelivat saksalaisten sotasairaaloissa toimineita oululaisia.

Toimittajat kertoivat olleensa Heimin perässä vuoden verran, ja olivat varmoja, että natsilääkäri on hengissä. He halusivat joko löytää Tohtori Kuoleman Suomesta, tai todennäköisemmin tietää, oliko hän tehnyt Suomessakin ihmiskokeita.

Sternin toimittajien tulokset olivat laihoja. He kyllä kuulivat paljon huhuja, mutta asiatietoja ei kukaan esittänyt. 80-luvun alussa kylmä sota oli vielä voimissaan, ja oululaiset saattoivat epäillä toimittajia vieraan vallan agenteiksi.

«Mitä niistä vanhoista enää puhuu», moni haastateltu sanoi toimittajille. Suojelupoliisikin seurasi toimittajakaksikon toimintaa.

Heimin Suomen-komennuksen ajankohdistakin on eriäviä tietoja. Suomalaisissa lähteissä hänen uskotaan tulleen Pohjois-Suomeen jo helmikuussa 1942. Kirjassaan Stefan Klemp kirjoittaa Heimin toimineen SS-sairaalassa Wienissä marraskuusta 1941 helmikuuhun 1942, ja sen jälkeen puolen vuoden aikana useissa sairaaloissa Braunschweigissa, Münchenissä, Nürnbergissä ja lopulta ylilääkärinä Breslaussa. Vasta lokakuun lopussa 1942 SS-lääkäri sai komennuksen Suomeen.

Suomesta lähdön ajankohtakin, kuten aikaisemmin mainittu, on epävarma.

Etsityimpien natsien listalle

60-luvun puolivälissä Aribert Heim muutti Marokosta Egyptiin ja asettui sinne.

Friedl Heim erosi miehestään 1967. «En tiennyt mitään Aribertin taustasta. Коко sukuni vastusti natseja sodan aikana», hän sanoi. Hän ei tiettävästi ollut eron jälkeen tekemisissä entisen miehensä kanssa.

Poika Rüdiger Heim onnistui matkustamaan Egyptiin tapaamaan isäänsä vuonna 1975 poliisin huomaamatta. Aribert Heim asui silloin Karnak-nimisessä hotellissa, josta hän omisti osan. Heim sai vuokratuloja Berliinissä sijaitsevasta asunnostaan, ja hänen sisarensa Herta Barth auttoi rahojensiirrossa.

Egyptin ja Israelin suhteiden lämmetessä Heim alkoi tuntea olonsa epävarmaksi. Niinpä hän kääntyi islaminuskoon ja otti nimen Tarek Hussein Farid.

Saksalaiset etsivät Tohtori Kuolemaa ympäri maailmaa: Vihjeitä tuli esimerkiksi Uruguaystä, Espanjasta, Sveitsistä, Brasiliasta ja Chilestä, jonne hänen tyttärensä oli muuttanut. Saksalaiset saivat kuulla, että Heim työskentelee poliisilääkärinä Egyptissä. Vihje osoittautui perättömäksi.

Saksan viranomaiset sekä Simon Wiesenthal-keskus lupasivat Heimistä 315 000 euron palkkion. Simon Wiesenthal itse sijoitti SS-lääkärin numeroksi 4 kymmenen etsityimmän listalle vuonna 1984. Kärkeen Heim kiipesi 22 vuotta myöhemmin.

Kahdeksankymmenluvun alussa »setä Tarek» muutti Doman perheen omistamaan Kasr El Madina-hotelliin Kairossa. Siellä hän ystävystyi monen paikallisen kanssa ja auttoi lapsia koulutehtävissä.

Tarek Farid kuoli syöpään

Vuonna 1992 Tarek Faridilla todettiin suolistosyöpä. Kuolintodistus kertoo Faridin menehtyneen 10. elokuuta 1992. Hänen poikansa Rüdiger oli tuolloin läsnä. Saksan viranomaiset uskoivat pojan kertomusta, vaikkei ruumista löytynytkään, sillä Farid oli Kairossa haudattu joukkohautaan. Tytär kertoi myöhemmin isänsä kuolleen Chilessä 1993, muttei esittänyt kuolintodistusta.

Tarek Faridin tarina tuli julki vasta vuonna 2008, kun kaksi New York Timesin tutkivaa toimittajaa Souad Mekhennet ja Nivolas Kulish saivat vihjeen, että Heim asui tietyssä kaupunginosassa Kairossa. He kulkivat ympäriinsä esitellen Heimin valokuvaa lähiön asukkaille, ja kolmantena päivänä joku tunnisti Tarek-sedän. Kasr El Madina-hotellista löytyi hänen salkkunsa. Jutun ilmestymisen jälkeen Rüdiger Heimkin vihdoin kertoi tapaamisistaan isänsä kanssa.

Vielä 2000-luvulla perilliset eivät olleet vaatineet Heimin Saksassa olevaa miljoonan euron pankkitiliä tai muuta omaisuutta itselleen. Tämän takia ja ruumiin puuttuessa Simon Wiesenthal-keskuksen natsinmetsästäjät eivät vakuuttuneet SS-lääkärin kuolemasta.

Heimin Suomen-komennukseen liittyvät asiat on edelleen selvittämättä.

Автор: Marko Mannila

Из книги Sotiemme suuret arvoitukset, 2018.

Статья в Википедии (на русском)

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2024/05/28/tohtori-kuolema-palveli-kaksi-vuotta-oulussa-statya/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.