Финские мифические животные * Karhu | Финляндия: язык, культура, история
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Финские мифические животные * Karhu


Реальные и не совсем реальные животные в финских сказках и культуре вообще.


Karhu on suomalaisissa tarinoissa aivan omassa luokassaan, paljon yli kaikkien muiden. Karhusta on loputtomasti tarinoita, vanhoja ja uusia, huikeita uskomuksia ja arkipäiväisempiä kertomuksia, mutta silti ihmeellisiä juttuja.

Karhuun liittyvät tarinat kuuluvat myös vanhimpiin Suomessa muistiin merkittyihin uskomuksiin, ja monet tutkijat ajattelevat, että karhulla on ollut ennen kristinuskoa vallinneessa muinaisuskonnossa keskeinen sija.

Yleisesti tiedetään, että karhulla on paljon erilaisia nimityksiä. Kaikkiaan karhusta käytettyjä nimityksiä tai kiertoilmauksia on saatu talteen jopa parisataa kappaletta, ja koska ne kaikki — myös ‘karhu’ itse — olivat jonkinlaisia kiertoilmauksia, on vaikea edes sanoa, mikä oli karhun varhaisin nimitys.

On kuitenkin arveltu, että ‘ota’, ‘otso’ ja muut samaan tyyppiin kuuluvat nimitykset olisivat hyvin alkuperäisiä. Vanha, yhä tuttu nimitys on myös ‘kontio’, mutta sen sijaan ‘kouvo’-nimi on karhun kohdalla jäänyt vähemmälle, ja siitä on tullut epämääräisempi pelottavan olennon nimitys.

Siihenkin, miksi karhun nimeä ei saanut lausua, tiedetään monia syitä. Uskottiin, että karhu kuulee, kun siitä puhutaan, eli se siis ymmärtää ihmisen puheen ja oman nimensä. Karhu saattaisi käsittää sen kutsuksi ja tulisi ihmisten läheisyyteen myös pahoja tekemään. Se myös saattaisi suuttua oman nimensä käyttämisestä ja tulisi siksi vahingoittamaan ihmistä ja hänen karjaansa.

Tämä kertoo siitä, että karhua pidettiin hyvin älykkäänä. Se ymmärsi ihmisen kieltä ja osasi monenlaisia keinoja ihmisen härnäämiseksi, kuten esimerkiksi taidon palata takaperin omia jälkiään pitkin.

Karhu oli pelottava ja iso, mutta sen ei uskottu olevan itsessään paha eläin. Päinvastoin, jos karhu kävi ihmisen karjan kimppuun, niin joku oli sen tähän tehtävään loitsinut eli nostattanut. Tietyillä loitsuilla tai muilla tempuilla saatiin karhu siis hyökkäämään vaikka naapurin tai vihamiehen karjan kimppuun, ja sellaisen ilkityön varalta oli tunnettava vastakeinot.

Kerrotaan sellaistakin tarinaa, että kaksi vihoissa olevaa naapurusta vuoron perään nostatti saman karhun naapuriaan vastaan niin, että karhu joutui juoksemaan henkensä hädässä näiden kahden talon väliä ja kuoli lopulta siihen.

Karhu oli omassa asemassaan eläinten joukossa. Sitä saatettiin pitää eräänlaisena metsän kuninkaana tai ainakin valtiaana. Tai sitten se oli metsänhaltijan erityisesti suojelema eläin. Kun lehmät keväällä laskettiin metsään, pyydettiin metsänhaltijaa pitämään omat koiransa eli karhut kiinni, niin etteivät ne häiritsisi lehmiä. Karhuilla oli myös oma haltijansa, Hongotar, joka piti erityisesti huolta karhuista. Hongottaren puoliso oli Honkonen.

Ilmeisesti karhua palvottiin näillä pohjoisilla alueilla ennen kristinuskon tuloa jollain tapaa jumalana, ja toisaalta karhun ja ihmisen välillä nähtiin myös sukulaisuutta. Karhu käveli kahdella jalalla ja oli muutenkin jollain tapaa ihmismäinen.

Kontio elää edelleen monissa paikannimissä samoin kuin Satakunnan vaakunassa. Porin kaupungin alkuperäinen nimi onkin Björneborg eli Karhunlinna. Monet Karhu-, Kouvo- tai muut paikannimet liittyvät luultavasti karhunpalvontaan, ja Suomesta tunnetaan monia Karhunpäänmäkiä ja muita samantapaisia paikkoja. Eniten karhunimistöä ja muutakin karhuun liittyvää tarinointia on Savossa, Kainuussa ja Keski-Suomessa.

On tarinoita siitä, että ihmiset olisivat jollain tapaa karhun jälkeläisiä, tai sitten jokin tietty ihmisryhmä ehkä piti itseään karhun sukulaisina. On tarinoita siitä, miten karhu saattoi ottaa puolisokseen naisen tai tytön ja he saivat lapsia.

Karhu liittyi myös ajanlaskuun ja vuodenkiertoon. Kun tammikuun lopussa tai helmikuun alussa sanottiin talven selän taittuvan, eli talven olevan puolivälissä, niin sanottiin myös karhun silloin kääntyvän pesäkolossaan. On myös hieman epävarmempia tarinoita siitä, että heinäkuu olisi ollut karhun syntymäkuukausi, ja karhunpäivää olisi vietetty kuun puolivälissä, johon kohtaan myöhemmin tuli Margaretan nimipäivä. Virossa tätä perinnettä on säilynyt enemmän.

Karhu suhtautui eri tavalla miehiin ja naisiin. Sanottiin, että kun karhu tapasi raskaana olevan naisen, se tiesi sikiön sukupuolen. Jos nainen kantoi tyttövauvaa, karhu antoi hänen mennä, mutta poikavauvan se tappoi äidin vatsaan, sillä se tiesi miesten olevan karhujen vihollisia ja metsästäjiä.

Nainen pystyi myös karkottamaan karhun niin, että nosti hameensa ylös ja näytti karhulle paljasta takapuolta, sillä karhu ei voinut katsoa sitä ja lähti karkuun. Kun piti estää karhua tulemasta karjan kimppuun, niin paikalle hankitiin tähän tehtävään erityisesti tottunut karhunpyllyttäjänainen, joka saattoi seistä päiväkausia näyttämässä takapuoltaan karhulle.

Mutta karhun karkottamiseen tarvittiin monia muitakin keinoja. Kun karja laskettiin kesäksi metsään, jossa karhu oli aina vaarana, tehtiin monenlaisia taikoja ja loitsuja lehmien suojelemiseksi otson hyökkäyksiltä.

* * *

Erityisen tärkeää karhua koskevien uskomusten kannalta oli karhunmetsästys ja saaliiksi saadun karhun kohtelu. Karhunmetsästys tapahtui ennen useimmiten pesällä, eli karhu herätettiin talvipesältään niin, että se ryntäsi ulos suoraan pesän suulla odottavien keihäsmiesten tai pyssymiesten saaliiksi. Tämä metsästystapa on meidän aikanamme kielletty, mutta ennen sitä pidettiin reiluna pelinä, jossa karhu kuitenkin jopa laulujen avulla ensin herätettiin, eikä sitä surmattu pesäänsä nukkuvana.

Jo karhun lähestymiseen ja sen kaatamiseen eli tappamiseen liittyi monia tarkkoja sääntöjä ja käyttäytymistapoja, mutta kaiken huippu oli kuitenkin kaadetun karhun kohtelu, sillä karhulle piti järjestää erityinen juhla, peijaiset.

Otson, mesikämmenen tai metsän omenan peijaiset olivat kokonainen monivaiheinen näytelmä, jossa kaiken piti tapahtua tarkkojen sääntöjen mukaan. Kun karhun lihat oli juhlan aikana syöty tai otettu muuten talteen, sen luut kerättiin tarkoin talteen ja vieläpä aseteltiin oikeaan, alkuperäiseen järjestykseen.

Sen jälkeen luut vietiin sovittuun paikkaan suuren puun juurelle ja karhun pääkallo, joka oli peijaisissa tärkeässä osassa, nostetiin korkealle puunoksalle. Näitä karhunkallopetäjiä tunnetaan Suomessa kymmeniltä paikkakunnilta.

Miksi näin monimutkaiset ja vaativat järjestelyt? Peijaismenojen tarkoitus oli turvata, että kaadettu karhu pääsee nousemaan takaisin taivaaseen taivaallisen emonsa luokse. Kaadettua karhua piti kohdella kunnioittavasti ja sitä pyydettiin taivaassa kertomaan, että sitä oli kohdeltu hyvin. Itse asiassa peijaisia järjestäneet metsämiehet valehtelivat karhulle, että sen oli ampunut joku aivan muu, eivät he itse. Ihmisillä oli syyllinen olo siitä, että he olivat tappaneet tämän olennon, joka oli melkeinpä heidän oma sukulaisensa, ja sitä syyllisyyttä piti lievittää.

* * *

Karhun synnystä oli erilaisia käsityksiä, ja ne ovat varmaan muuttuneetkin aikojen mittaan, mutta olennaista on, että karhulla joka tapauksessa oli aivan oma taustansa, ja siksi karhuun piti suhtautua sen mukaisesti.

Usein sanotaan karhun muinaisten uskomusten mukaan tukeen taivaasta, mutta se on vain yksi tarina. Kun muuan J. Karhu -niminen tutkija väitöskirjaansa varten tutki kaikki suomalaiset karhunsyntytarinat, niin eniten tarinoita hän löysi siitä, että karhu on syntynyt metsän sylissä, suuren hongan alla, mihin Hongotar-suojelijan nimikin viittaisi.

On myös kerrottu, että karhu olisi syntynyt viiloista, joita kehrääjältä olisi päässyt lentoon tai ajelehtimaan veteen, josta ne kulkeutuivat sopivaan paikkaan. Kehrääjätär oli eräissä tarinoissa Pyhä Birgitta eli Pirjo.

Myöhempinä aikoina on kuitenkin usein toistettu sitä tarinaa, jonka mukaan karhu oli alkuisin taivaasta, tarkemmin ottaen Otavan eli myös Ison Karhun tähdistöstä.

Tätä kuvaa vanha loitsuruno, jonka avulla karhu pyrittiin kohteliaasti saattelemaan takaisin taivaalliseen alkukotiinsa, josta karhujen haltija taas aikanaan laskisi sen takaisin meidän metsiimme tallustelemaan.

Missä ohto synnytelty,

mesikämmen käännytelty?

Kuun luona, tykönä päivän

otavaisen olkapäillä.

Sieltä on maahan laskettuna hihnoissa hopeisissa,

kultaisissa käätysissä.


Комментарии:

Karhu on suomalaisissa tarinoissa aivan omassa luokassaan… — Медведь в финских историях — это особая категория…

olla omassa luokassaan — дословно: быть своим собственным классом, то есть отдельная история, отдельное дело

huikeita uskomuksia — потрясающих поверий

huikea — многозначное слово: 1) огромный 2) потрясающий

uskomusповерье

 keskeinen sija — ключевое (центральное) место, то есть главное

nimitys наименование, название

kiertoilmausэвфемизм, слово-заменитель

То есть, согласно поверью, настоящее название «медведь» нельзя было употреблять, и придумывали заменители (в русском Топтыгин, например), чтобы  грозный мишка не явился бы. В итоге главное и исконное наименование медведя было утеряно.

Karhu saattaisi käsittää sen kutsuksi ja tulisi ihmisten läheisyyteen myös pahoja tekemään. — Медведь мог бы принять это (упоминание своего имени) за приглашение и пришел бы к людям (дословно: в близкое расположение к людям) делать плохие вещи.

läheisyysблизость

ota, otso — одни из древнейших наименований медведя, как и более редкие kouvo и kontio (как было написано, до 200 имен финны придумали, только бы медведя не называть медведем)

Значит, название симпатичного финского города Kouvola означает место, где живет медведь.

härnätä — не только дразнить, но и задирать, досаждать

nostattaa — очень непросто перевести этот каузативный глагол. Происходит он от глагола nostaaподнять, тогда как nostattaa  тоже означает поднять, но не самому или фигурально.

Auto nostatti pölypilven.Машина подняла облако пыли.

В контексте нашей истории про медведей имеется в виду нечто вроде  «вызвать, пробудить, поднять на ноги».

Karhu joutui juoksemaan henkensä hädässä näiden kahden talon väliä ja kuoli lopulta siihen. — Медведь  был вынужден бегать с опасностью для жизни между этими двумя домами и умер в конце концов от этого.

henkensä hädässä — устойчивое выражение, опасность для жизни, ситуация на грани смерти, «рискуя жизнью»

Вот пример из популярной в наши дни дискуссии о приеме беженцев-иммигрантов?

Kun ihmiset pakenevat sotaa henkensä hädässä, heitä pitää auttaa. — Когда люди бегут от войны рискуя жизнью. им надо помочь.

 karhu oli alkuisin taivaasta — медведь пришел с неба

olla alkuisin придти откуда-то (фигурально)

Ottavaсозвездие Большой Медведицы

loitsuruno — стихотворение-заклинание

saatellaсопроводить, препроводить, отправить — типичный фреквентативный глагол, сравните с saattaaпровожать

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2020/07/21/finskie-mificheskie-zhivotnye-karhu/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.