9. kesäkuuta 1944. Kun taivas repesi. * Статья | Финляндия: язык, культура, история Что произошло в июне 1944 года на Карельском перешейке. И почему.
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

9. kesäkuuta 1944. Kun taivas repesi. * Статья

Что произошло в июне 1944 года на Карельском перешейке. Как. И почему. Финский взгляд.


PDF


Puna-armeijan suurhyökkäys Karjalan kannaksella 9. kesäkuuta 1944 yllätti Päämajan.

Se alkoi aamulla kuuden aikaan. Lentokonemuodostelmat ilmestyivät rintamalinjan ylle Valkeasaaressa Karjalan kannaksella — ja niitä oli paljon. Pommittajat pudottivat kuolemanlastinsa kerta toisensa jälkeen, ja niiden perässä tulivat maataistelukoneet.

Noin tunti ilmahyökkäyksen alkamisesta puna-armeijän tykistö aloitti tulituksensa. Pari sataa vihollisen patteristoa ampui kaikenkaliiperisilla aseilla taukoamatta. Tykit, kranaatinheittimet ja raketinheittimet kylvivät päivän aikana pääasemaan 75 583 laukausta. Sellaista tulimyrskyä ei Suomen rintamilla ollut ennen koettu.

Tuhon aalto rusikoi Valkeasaaren hiekkapohjaan kaivetut tukikohdat ja juoksuhaudat, katkoi puhelinlinjat ja romahdutti eteen rakennetut piikkilankaesteet. Vihollinen teki tiedusteluhyökkäyksiä ja valtasi joitakin tukikohtia.

Kaikki tämä oli kuitenkin vain alkusoitto seuraavan päivän surujen sinfonialle. Varsinainen huolellisesti suunniteltu puna-armeijan suurhyökkäys käynnistyi aamulla vielä rajummalla tulihelvetillä, eivätkä etulinjan miehet olleet tointuneet edellisestäkään päivästä. Maata keinuttaneen tulivalmistelun jälkeen vihollinen yksinkertaisesti murskasi ylivoimallaan alleen suomalaiset.

Pääasemaan syntyi toistakymmentä kilometriä syvä murtokohta, jota alettiin heti levittää sivuille. Se oli ylipäällikkö Mannerheimin sanoin Suomen sotahistorian musta päivä.

Suurhyökkäys yllätti suomalaisen sotilasjohdon, mutta ei sotilaita. Etulinjan miehet olivat jo pitkään seuranneet, kuinka vihollinen oli kaivanut yhdyshautoja suomalaisia kohti. Venäläisten tiedustelukoneet olivat häärineet yläpuolella kuvaten tarkasti jokaisen aseman. Vanginsieppauspartioita liikkui. Vastapuolelta kuulunut jatkuva moottorien pauhu ennusti sekin pahaa.

Joukkojen keskityksiä Karjalan kannakselle oli ilmakuvattu, niistä oli kertonut sotavanki toukokuussa, tietoa oli tullut myös Tukholman kautta — turhaan.

Viestejä ylöspäin oli etulinjasta lähetetty, mutta ne olivat jääneet matkalle. Sodanjohto oli saanut uinua liian pitkään asemasodan rauhaansa. Puna-armeija ei kuitenkaan ollut entisensä, vaan se oli entistä parempi. Se oli oppinut uudet operatiiviset ja taktiset taitonsa verisesti saksalaisia vastaan taistellessaan. Suomalainen perusoppi oli yhä sama kuin talvisodassa: pääpuolustuslinjan tuli olla omien joukkojen hallussa taistelun päättyessä.

Saksalainen eversti Ernst Nobis oli jo tammikuussa 1944 kertonut venäläisten uudistetuista hyökkäysmenetelmistä. Hänen ydinviestinsä oli, että puna-armeijan suurhyökkäys muodostui jalkaväen massamaisesta käytöstä pienessä murtokohdassa, panssaroitujen yhtymien käytöstä syvällä alueella sekä tykistön, kranaatinheittimistön ja raketinheittimistön jatkuvasta tulesta hyökkäyksen edetessä. Ilmavoimat tukivat aina maavoimien hyökkäyksiä.

Nobis oli korostanut puolustuksen syvyyttä, mutta sitä ei suomalaisilla ollut oikein missään. Karjalan kannaksella pääpuolustusasemien takana oli vain kaksi linjaa, joista taempi, VKT oli pelkkä viiva kartalla. VT-linja Vammelsuun ja Taipaleen välillä oli sekin vain puolivalmis, ja vihollisen tiedustelu oli selvittänyt heikot kohdat.

Saksalaiskokemusten valossa suurhyökkäyksen ennusmerkitkin olivat tiedossa: kiihtyvä tiedustelu vanginsieppauksineen, tykistön tarkkuutusammunnat, radiohiljaisuus kuukautta ennen hyökkäyksen alkua.

Asetelma maailmansodan pelilaudalla oli muuttunut pisuomalaisten kannalta ratkaisevasti tammikuussa 1944, kun puna-armeija oli työntänyt saksalaiset Leningradin ympäriltä. Suomen armeija oli hajallaan pitkin Maaselän, Aunuksen ja Karjalan kannaksia. Päämajoitusmestari Aksel Airo oli jo tuolloin ehdottanut ylipäällikölle Karajalan kannaksen joukkojen vahvistamista, mutta Mannerheim oli hylännyt ehdotuksen. Sen paremmin ei käynyt presidentti Risto Rytin samalle ehdotukselle helmikuussa. Vielä opertiivisen osaston päällikkö. eversti Valo Nihtilä oli yhtynyt samaan ajatukseen, mutta Marski oli taipumaton. Itä-Karjala pidettäisiin jonkinlaisina panttina tulevia rauhanneuvotteluja varten.

Suomalaisasemien linnoitustyöt eivät vastanneet hyökkäyksen painopistettä. Parhaiten asemasodan aikana oli linnoitettu Maaselän kannsta, josta lopulta luovuttiin taisteluitta. Jokkojen sirrot Karajalan kannakselle pakottivat myös luopumaan Aunuksesta. Syväriltä vetäydyttiin Laatokan pohoispuoliseen U-asemaan.

Verellä ja hiellä pari vuotta sitten voitettuja kilometrejä luovutettiin takaisin entiselle omistajalleen. Viipiri menetettiin kymmenen päivää hyökkäyksen alkamisesta. Karjalan kannakselle alkoi saapua vahvistuksia viime hetkillä, suoraan taisteluun. Suomalaisten suureksi onneksi vihollinen ei jostakin syystä häirinnyt joukkojen siirtoja, vaan ne tapahtuivat liki tappioitta.

Vihollinen nopea eteneminen Karjalan kannaksella mahdollistui, kun puolustajalta puuttui panssarivaunujen lähitorjunta-aseita. Vanhoilla norsupyssyillä ei tehnyt mitään, ja näin nopeassa hyökkäyssodassa pst-tykit olivat hitaita liikuteltavia.

Vastaus olisi ollut käden ulottuvilla, mutta se oli jäänyt käyttämättä. Jo huhtikuussa 1944 saksalaiset olivat toimittaneet Suomeen uusia lähitorjunta-aseita, 1 700 panssarinyrkkiä ja 300 panssarikauhua. Päämaja oli antanut 29. toukokuuta määräyksen, jonka mukaan uusia panssarintorjunta-aseita tuli käsitellä “erittäin salaisena ja on varastoitava rykmentin portaaseen. Pataljoonille luovutetaan niitä vain koulutustilaisuuksiin, kuitenkin silloin, kun panssareiden esiintymistä on odotettavissa”.

Suurhyökkäyksen murtokohdassa IV Armeijakunnan lohkolla uudet aseet olivat olleet varastoituina jo toukokuun puolivälissä. Divisioonat olivat päässeet niihin käsiksi vasta kesäkuun alussa. Vain muutamia aseita oli ehditty jakaa, ennen kuin tulimyrsky alkoi.

Panssarinyrkki painoi ammuksineen kahdeksan kiloa, joten sen kanssa oli helppo liikkua, varsinkin suomalaisessa metsäisessä ja kumpuilevassa maastossa. Ampumaetäisyys oli kuitenkin vain parikymmentä metriä, joten sotilaan oli uskaltauduttava möyryävän ja tulittavan teräshirviön viereen. Kun koulutus oli jäänyt saamatta, moni opetteli aseen käytön vasta ensimmäistä kertaa sillä tankkia tulittaessaan.

Kannaksen lopullinen läpimurto jäi vihollisen haaveeksi. Hyökkäys pysähtyi vihdoin VKT-linjalla Ihantalan ja Vuosalmen raivoisaan vastarintaan. Syyllisten etsiminen täydelliseen valmistautumattomuuteen jäi sotahistorioitsijoiden tehtäväksi.


ammusснаряд

ampumaetäisyys дальность стрельбы

läpimurtoпрорыв

panssarikauhu — панцершрек, «ужас танков»; «реактивное противотанковое ружьё» — немецкий ручной противотанковый гранатомёт

panssarinyrkkiфауст-патрон, он же панцерфауст — немецкий одноразовый гранатомёт времён Второй мировой войны

revetä (repeä-)рваться, разрываться

То есть заголовок заметки: «Когда небо разорвалось».

suurhyökkäys — дословно «большое наступление»

Так в финской военной историографии называют то, что в советско-русской военной историографии называют Выборгско-Петрозаводской операцией.

valmistautumattomuus — неподготовленность, неготовность

vanginsieppaus захват «языков»

VKT-linja — VKT-линия. Комплекс финских оборонительных сооружений на Карельском перешейке. Аббревиатура ВКТ означает Выборг-Купарсаари-Тайпале.

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2022/08/18/9-kesakuuta1944-kun-taivas-repesi-statya/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.