Kansasta viis (2018) * Текст | Финляндия: язык, культура, история Как обычно я стараюсь совмещать учебные задачи (то есть изучение финского языка в нашем случае) с познавательными (снова в нашем случае - рассказ про разные грани жизни страны Финляндии). При необходимости я даю лексико-грамматические и иные комментарии.
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Kansasta viis (2018) * Текст


Как обычно я стараюсь совмещать учебные задачи (то есть изучение финского языка в нашем случае) с познавательными (снова в нашем случае — рассказ про разные грани жизни страны Финляндии). При необходимости я даю лексико-грамматические и иные комментарии. Еще надо заметить, что мнение публикатора (то есть мое) не обязательно совпадает с мнением автора.


Kansanedustajien pitäisi edustaa kansaa jo pelkästään siksi, että tittelin ensimmäinen sana on kansa ja toinen edustaja. Mutta niinhän asia ei ole. Oikeampi nimitys kansanedustajalle olisi puolueenedustaja. He eivät välitä tippaakaan kansan eivätkä kansakunnan eduista. Ensisijaisesti he miettivät omaa uudelleenvalintaansa ja toissijaisesti puolueen menestystä seuraavissa vaaleissa, koska se voi avata heille ministeriauton takaoven.

Ennen vaaleja puolueet maksavat miljoonia erilaisille mainostoimistoille, jotta nämä keksivät heille vetäviä lauseita, joilla äänestäjiä saadaan mahdollisimman suurin joukoin raapimaan äänestyslippuihin puolueen ja sen ehdokkaan numero. Vaalien jälkeen puolueet maksavat miljoonia toimistoille siitä, että nämä keksivät vetäviä lauseita, joilla äänestäjille kerrotaan, ettei yhtäkään ennen vaaleja annetuista lupauksista tulla toteuttamaan. Jos autokauppias myy sinulle nelivetoauton, mutta se onkin etuvetoinen kottero, saat rahasi takaisin. Äänestäjillä ei ole kuluttajansuojaa, mitään ei tapahdu, vaikka poliitikkojen lupaamassa koslassa ei olisi edes moottoria.

Poliitikon mielestä ’’kansaa” edustaa hänen saman mielinen kaveripiirinsä. Sillä, että kansan todellinen enemmistö sattuisi olemaan eri mieltä poliitikon kanssa, ei ole väliä. Poliitikko ’’tietää” mitä mieltä kansa on. Jotta todellinen enemmistö tietäisi, mitä mieltä heidän pitäisi poliitikkojen mielestä olla, kertoo poliitikko säälittävän tarinan jostain yksittäisestä kansalaisesta. Ja yleistää sitten epäkohdan koskemaan satoja tuhansia kansalaisia. Helppoa kuin heinänteko, sillä viiden miljoonan ihmisen joukosta löytyy aina joku, joka voisi ehkä mahdollisesti jossain olosuhteissa kärsiä siitä, ettei eduskunta roiski rahaa sillä hetkellä juuri siihen tarkoitukseen, johon rahaa jonkun kansanedustajan mielestä tulisi läiskiä, jotta tämä yksittäinen poliitikko saisi kansansuosiota.

Jos haluat, että sinulle ryhdytään siirtämään rahoja muiden maksamista veroeuroista, sinun kannattaa keksiä säälittävä tarina itsestäsi ja kohtalotovereistasi, joiden lukumäärä pitää jollain tavalla paisuttaa mahdollisimman isoksi (ei kuitenkaan yli viiteen miljoonaan, sillä joku kansanedustaja saattaa muistaa Suomen väkiluvun). Toinen vaihtoehto on, että keksit pilviä hipovan tarinan, että jos sinulle annetaan säkillinen rahaa, se luo Suomeen uuden Nokian. Kun jompikumpi tarinoista on valmis, ryhdy kiertämään Kallion kuppiloita ja kailota tarinaasi kovaan ääneen. Takaamme, että alle kuukaudessa joku vihreä kansanedustaja vaatii eduskunnassa sinulle rahaa. Koska Yleisradion toimittajat keräävät juttujensa aiheet samoista Kallion kuppiloista, rahatoiveesi saa julkisuutta myös valtakunnallisissa uutisissa.

Kansanedustajilla on kivenkova usko siihen, että jos Jumala on antanut viran, Jumala antaa myös älyn viran hoitamiseen. Minulla taas on vuosien kokemuksen antama vahva usko siihen, että joukossa tyhmyys tiivistyy. Olen huomannut useissa älykkäinä pitämissäni ihmisissä intelligenttistä taantumaa melko pikaisesti sen jälkeen, kun he ovat ryhtyneet kansanedustajiksi. Suosittelin siksi kerran eduskunnan pääsihteerille, että eduskunnan ilmastointi muutettaisiin painovoimalla toimivaksi. Eli sellaiseksi, että istuntoja kokoussalit tuuletettaisiin avaamalla ikkunat. Pääsisivät tunkkaiset ajatukset ulos ja kenties joku uusi ajatus pujahtaisi raittiin ilman seassa sisään. Ei suostunut, sanoi että sitä parempi, mitä vähemmän kansanedustajat saavat uusia ajatuksia. Vanhoissakin ajatuksissa on tarpeeksi kestämistä.

Kansanedustajat jakavat mielessään kansan kahteen osaan. Niihin, jotka pärjäävät omillaan ja niihin, jotka ottavat mielellään vastaan verorahoja erilaisina tukina. Sanomattakin on selvää, kumpaan ryhmään kansanedustajat keskittävät huomionsa. Mitä väliä niillä on, jotka tulevat omillaan toimeen? Nehän saattavat äänestää ketä tahansa. Siksi puolueiden yhteinen tavoite on, ettei yksikään ihminen saa tulla toimeen omillaan. Se on johtanut siihen, että kaikki puolueet haluavat kasvattaa julkisen sektorin palveluksessa olevien lukumäärää. Niissä viroissa ollaan julkisen rahan, eli politiikkojen palveluksessa. Jos jossain suomalaiset kansanedustajat ovat onnistuneet, niin siinä. Nykyään töissä käyvästä väestöstä on liki neljäkymmentä prosenttia suoraan tai epäsuorasti julkisen sektorin palveluksessa. Tämä helpottaa mainostoimistojen työtä. Vaaleissa menestyy sellainen puolue, joka lupaa julkisen sektorin palveluksessa oleville suurimmat palkankorotukset. Pelkästään sen joukon äänillä voi nousta Suomen suurimmaksi puolueeksi, saada suurimmat puoluetuet ja lisäksi pääministerin paikan. Jos ette usko, muistakaa Jyrki Kataista ja Sari Sairaanhoitajaa. Tosin siinä kävi niin, että Jyrkistä tuli pääministeri, mutta Sari jäi ilman huimaa palkankorotusta. Joka tosin ei ollut Kokoomuksen vika, sillä sen estivät muut puolueet, ettei Kokoomus olisi saanut siitä sulkaa hattuunsa.

Asioille ei siis äänestämällä voi mitään, koska äänestäjiä vastassa on kaikkien puolueiden yhteinen rintama. Siksi neuvonkin kaikkia nuoria hankkimaan itselleen valtiotieteellisestä tiedekunnasta vähimmällä vaivalla saatavissa olevan tutkinnon, joka täyttää julkisen sektorin pikkupomon viran pätevyysvaatimukset. Sen jälkeen, kun viran on saanut, voi aina äänestää sitä puoluetta, joka kulloisissakin vaaleissa lupaa suurimman palkankorotuksen julkiselle sektorille.

Автор: Kalle Isokallio, из книги «Vaalikiimaa Impivaarassa«, издательство Bazar, 2018.


ensisijaisesti — в первую очередь — toissijaisesti — во вторую очередь

istunto — сессия, заседание

Joukossa tyhmyys tiivistyy.В толпе глупость сгущается. Поговорка.

julkinen sektori — общественный сектор [совокупность предприятий, организаций, учреждений, находящихся в государственной собственности и управляемых государственными органами или назначаемыми ими лицами]

Jyrki Katainen — финский государственный и политический деятель; премьер-министр Финляндии (2011—2014), председатель партии Национальная коалиция (Кокоомус) (2004—2014), депутат парламента (с 1999).

Kallio — Каллио, район Хельсинки, расположен в восточной части центра города.

kansanedustaja — депутат, народный депутат (такой перевод звучит слишком по-советски), депутат народа

kosla — (puhekieli) машина в плохом состоянии, ведро с гайками

kottero — см. выше

liki — почти

mainostoimisto — рекламное агентство

nimitys — наименование

palkankorotukset — повышение зарплат

pärjätä omillaan — дословно: «справляться на свои», то есть справляться самостоятельно, не получая ничего ни от кого

rintama — фронт

roiskia — брызгать — roiskia rahaa — «брызгать деньги», швырять деньги

vetävä lause — броская фраза, привлекательный лозунг

viis — плевать; на что — mistä

Viis siitä!Плевать на это!

valittää — заботить, волновать: He ei välitä tippaakaan… — Их ни на йоту (ни на каплю) не волнует…

äänestää — голосовать

äänestää ketä tahansa — голосовать за кого-угодно 

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2023/04/28/kansasta-viis-2018-tekst/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.