Paniikkihäiriö | Финляндия: язык, культура, история Текст на неадаптированном финском языке на медицинскую тематику.
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Paniikkihäiriö

Текст на неадаптированном финском языке на медицинскую тематику.


Paniikkihäiriö on ahdistusneuroosin tyyppi, samoin kuin yleistynyt tuskaisuuskin. Vajaalla kahdella prosentilla väestöstä esiintyy paniikkihäiriöitä ja yleistynyttä tuskaisuutta noin neljällä prosentilla. Oireilu alkaa yleensä 20-50 vuoden vaiheilla.

Molemmat ahdistushäiriötyypit saattavat periytyä ja niitä esiintyy naisilla enemmän kuin miehillä. Häiriöitä esiintyy erityisesti ihmisillä, joilla on ongelmia hyväksyä vihan tunteitaan ja jotka ahdistuvat epäystävällisestä käyttäytymisestä ja kilpailutilanteista. Usein paniikkihäiriöistä kärsivillä ihmisillä on huono itsetunto. He pelkäävät usein liioitellussa mittakaavassa kaikkea väkivaltaa, sairauksia, onnettomuuksia, vammautumista ja kuolemaa. Itsensä puolustamisen sijasta he patovat sisäänsä katkeruuden ja vihan, joka muuttuu ahdistukseksi.

Paniikkihäiriöt ovat tyypillisesti äkillisesti alkavia paniikki- ja ahdistuskohtauksia. Tilaan liittyy epämiellyttäviä oireita, kuten sydämentykytystä, tukehtumisen tunnetta, huimausta sekä vuorotellen vilunväristyksiä ja hikoilua. Kohtauksen saanut pelkää kuolevansa tai menettävänsä täysin ruumiinsa hallinnan tai järkensä. Oireet hellittävät vähitellen muutaman tunnin kuluessa. Ihminen alkaa pelätä kohtauksia, mikä edesauttaa usein uuden kohtauksen puhkeamista. Koska ihminen alkaa pelätä saavansa kohtauksen esimerkiksi linja-autossa, metrossa tai jossakin muussa yleisessä paikassa, hän saattaa alkaa tietoisesti karttaa julkisia paikkoja. Hän ei uskalla lähteä kodistaan ja tarvitsee aina jonkun läheisen ihmisen tuekseen. Tällainen elinpiirin supistuminen masentaa, mutta on syytä muistaa, että alkoholin ja rau-hoittavien lääkkeiden käyttö vain pahentaa tilannetta.

Paniikkihäiriön hoito on kehittynyt paljon. Useimpien potilaiden oireet lievittyvät masennuslääkkeellä, mutta sivuvaikutukset ja ennen kaikkea se, että niiden vaikutus kestää vain niin kauan kuin hoitoa jatketaan haittaavat hoitoa. Hyvä hoitomuoto on psykoterapia, jolla ei ole sivuvaikutuksia ja jonka teho saattaa olla pysyvämpi.

Kognitiivisesta käyttäytymisterapiasta, joka perustuu siihen, että järki ohjaa tunteita, on ollut hyötyä paniikkihäiriön ja siihen liittyvän julkisten paikkojen pelon hoidossa. Paniikkikohtaukset eivät johdu siis pelkästään biologisista tekijöistä vaan myös siitä, kuinka ihminen reagoi ahdistaviin tilanteisiin. Kun hän oppii luottamaan siihen, etteivät oireet johda sairaskohtaukseen, psykoosiin tai muuhun katastrofiin vaan ovat periaatteessa vaarattomia, kohtauksen oireet lievittyvät.


ahdistusneuroosiтревожный невроз

haitataмешать, затруднять

Несколько трудное предложение для перевода:

Useimpien potilaiden oireet lievittyvät masennuslääkkeellä, mutta sivuvaikutukset ja ennen kaikkea se, että niiden vaikutus kestää vain niin kauan kuin hoitoa jatketaan haittaavat hoitoa. — У многих пациентов симптомы становятся мягче при применении антидепрессантов, но побочные эффекты и прежде всего то, что их влияние длится лишь так долго, как лечение продолжают, затрудняют лечение.

hallintaконтроль

itsetuntoсамооценка, самоуважение, чувство собственного достоинства

kognitiivinen psykoterapiaкогнитивная психотерапия [психотерапевтический метод, направленный на улучшение личностной и социальной адаптации больного через осознание и коррекцию неадаптивных мыслительных схем (убеждений). Когнитивные психотерапевты исходят в своей работе из принципа: поняв то, как человек воспринимает и обрабатывает информацию, можно определить, почему он сталкивается с конкретными психологическими проблемами. А изменив привычный образ мыслей, эти проблемы разрешить.]

lievittyäсмягчаться, становиться мягче

masennuslääkeантидепрессант

paniikkihäiriöпаническое расстройство, панические атаки

periytyäпередаваться по наследству

tuskaisuusмучительность

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2021/09/19/paniikkihairio/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.