Helsinki perustettiin vuonna 1550 - mutta väärään paikkaan | Финляндия: язык, культура, история
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Helsinki perustettiin vuonna 1550 — mutta väärään paikkaan

Из книги «Suomen tarina. Miten Suomesta tuli Suomeen». 

Kustaa Vaasa oli pikaistuksissaan väittänyt, etteivät Turun porvarit osanneet laskea eivätkä tunteneet rahan arvoa. Ehkä ulkomaankauppaan totuttautuminen oli vaikeaa, mutta varsinainen syy siihen, että kuningas päätti perustaa uuden kaupungin, oli halu vallata Suomenlahdella käydyn kaupan herruus Tallinnaltaja saksalaisilta.

Lupa Helsingin perustamiseen annettiin 1. helmikuuta 1550. Kuningas ajatteli kaupungin paikaksi saaria, johon myöhemmin rakennettiin Suomenlinna, mutta paikaksi tuli Vantaanjoen suu. Ensimmäiset asukkaat hankittiin niin, että osa Rauman, Ulvilan, Porvoon ja Tammisaaren porvaristosta sai käskyn siirtyä perustettavaan kaupunkiin. Kun he muutaman vuoden kuluttua saivat palata kotiseuduilleen, osa jäi paikalleen.

Kaupunki sai nimensä ruotsalaisesta helsinlden heimosta, joka oli 1200-luvulla levittäytynyt Suomenlahden pohjoisrannalle. Nimen loppuosa tuli Vantaanjoen suulla olevasta koskesta, jonka mukaan paikallinen keskiaikainen kylä oli saanut nimen Forsby, Koskela. Koskelan lisäksi kaupungin omistukseen määrättiin vuonna 1569 Kumpulan maat.

Alku oli hankala. Kilpailuasetelma Tallinnan kanssa purkautui tosin jo 1561, kun Ruotsi sai Tallinnan haltuunsa. Mutta jo vuosien 1570-1571 hävitysretken aikana venäläiset polttivat kaupungin. Ja vaikka suomalaisia laivoja alkoi purjehtia Juutinraumasta Eurooppaan, ei Helsinki onnistunut kilpailemaan muiden rannikkokaupunkien kanssa.

Yksi juhlahetki kuitenkin koettiin. Tammikuussa 1616 kuningas Kustaa II Aadolf vieraili kaupungissa. Suomen säädyt kokoontuivat tuolloin maapäiville, joita voisi kutsua Suomen ensimmäisiksi valtiopäiviksi. Tapahtuman muistomerkki on Vanhankaupungin korkeimmalla kalliolla.

Vuonna 1617 Helsingille myönnettiin tapulioikeudet eli lupa käydä ulkomaankauppaa. Pian kävi kuitenkin ilmi, ettei Helsingin sijainti ollut hyvä. Vuonna 1640 Helsinki siirrettiin lähemmäksi merta Vironniemelle, mikä mahdollisti paremman sataman myötä kansainvälisen kaupan kehittymisen. Muutoksen jälkeenkin Helsingin kasvuja kehitys oli kuitenkin pitkään hidasta.

PIENIÄ KAUPUNKEJA MUTTA SUUREN MAAILMAN VAIKUTTEITA

Muita uusia kaupunkeja olivat Tammisaari (1546), Pori (sai Ulvilan kaupunkioikeudet 1558), Oulu (1605) ja Mustasaari eli Vaasa (1606). Kaikki kaupungit olivat pieniä. Vuonna 1571 oli Turussa 2 800 asukasta, Viipurissa 1700, Porissa 800, Raumalla 650 ja Helsingissä 560. Kivitaloja oli luultavasti vain Turussa ja Viipurissa.

Viipurin linna laajennettiin puolustuslinnaksi. Turun linnasta tuli Juhana-herttuan aikana hovielämän keskus. Puolalainen puoliso, ruhtinatar Katariina Jagellonica, toi tullessaan Italian renessanssin tuulahduksen. Espanjalaisten silkki-ja samettipukujen tulo sai piispa Paavali Juustenin varoittamaan pappeja jäljittelemästä »hulluja hovimiehiä, joiden puku sopi paremmin Bacchuksen orgioitten viettämiseen kuin sakramenttien hoitamiseen».

Слова:

pikaistuksissaanсгоряча

herruusгосподство, владычество

kilpailuasetelma конкурентная (соревновательная) позиция

Kilpailuasetelma Tallinnan kanssa purkautui tosin jo 1561, kun Ruotsi sai Tallinnan haltuunsa. — Литературный перевод, наверное, такой: — Противостояние с Таллином закончилось (букв.: разрядилось), правда, в 1561 году, когда Швеция взяла Таллин под свой владение.

säädytсословия (имеются люди, относящиеся к дворянству и священничеству, но не крестьяне, конечно)

Juhanna-herttuaгерцог Юхан, будущий шведский король Юхан III. Получив Финляндию в качестве наследственного герцогства, Юхан против воли отца приступил к активной самостоятельной политике. Приобретение Ревеля и Эзеля — владений распавшегося Ливонского ордена — позволило бы Юхану контролировать в значительной мере торговлю Запада с Русским государством. На почве противоречий с отцом Юхан на некоторое время сблизился со старшим братом Эриком, по поручению которого ездил в Англию вести переговоры о браке Эрика с наследницей английского трона Елизаветой. Когда Эрик стал королём, отношения между братьями стали напряжёнными, так как Эрик сам вынашивал планы по контролю над «русской торговлей».

Юхан, недовольный политикой брата, вступил в отношения с Сигизмундом Августом, королём враждебной Польши, женился на его сестре Катерине Ягеллонке и ссудил ему крупную сумму денег, в залог которой получил семь замков в Ливонии. Шведский риксдаг обвинил Юхана в измене и в 1563 приговорил к смерти — герцог был пленён войсками Эрика и заключён в замок Грипсхольм. Заключение, довольно мягкое, добровольно разделила с ним Катарина. Значительную часть своего заключения Юхан посвящал богословским занятиям, особенно чтению творений Отцов Церкви.

tuoda tullessaanпривезти с собой

tuulahdusдух, дуновение (имеется в виду, что полячка привезла с собой дуновение Ренессанса, Возрождения — и чем было недовольно духовенство)

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2017/04/29/helsinki-perustettiin-vuonna-1550-mutta-vaaraan-paikkaan/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.