Kimppakämppä on kannattava vaihtoehto * Текст | Финляндия: язык, культура, история Небольшой текст для чтения среднего уровня сложности с лексико-грамматическими комментариями.
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Kimppakämppä on kannattava vaihtoehto * Текст


Небольшой текст для чтения среднего уровня сложности с лексико-грамматическими комментариями.


Berliinissä asuva Pauliina Mikkola aikoo muuttaa takaisin Suomeen. Hän haluaisi löytää kohtuuhintaisen vuokra-asunnon ja on etsinyt jo pitkään Helsingin keskustassa sijaitsevaa, rentoa kimppakämppää. Netti-ilmoitus Puistokadulla olevasta kuuden naisen kommuunista kuulostaa hänen mielestään sopivalta.

Mikkola ottaa yhteyttä kommuunin asukkaisiin ja kuulee, että jo reilut kymmenen kiinnostunutta on käynyt katsomassa vapaita huoneita kiinteistönvälittäjän kanssa. Mikkola pettyy. Hän epäilee, ettei häntä valita, koska hän ei pääse Saksasta tapaamaan kommuunilaisia. Mutta Puistokadulla järjestetäänkin nettihaastattelu.

Haastattelussa Mikkola tekee parhaansa antaakseen itsestään positiivisen kuvan. Haastattelu menee hyvin ja kemiat kohtaavat. Mikkola ja kommuunin vanhat asukkaat pitävät samoista TV-ohjelmista ja peleistä ja kuuntelevat samaa radio-ohjelmaa aamuisin, Mikkolakin netin kautta Saksassa. Viikkoa myöhemmin kämppikset ilmoittavat Mikkolalle, että hän on tehnyt hyvän vaikutuksen ja hänestä tulee Puistokadun uusi asukas.

Helsingissä noin joka kolmas nuori perheetön aikuinen asuu kommuunissa tai soluasunnossa. Yhteisasumisen suosio johtuu ennen kaikkea siitä, että pääkaupunkiseudulla on valtava pula yksiöistä. Kun pieniä asuntoja on liian vähän, niiden hinnat ja vuokrat nousevat. Puistokadulla olevassa kommuunissa asukkaat maksavat vuokraa 450 euroa. Sillä saa oman alle 20 neliön huoneen sekä yhteisen keittiön ja kylpyhuoneen.

Asuminen Helsingin keskustassa on kallista. «Ihmiset eivät nykyään halua kimppa-asuntoihin seuran takia. 1990-luvulla, kun ei ollut sosiaalista mediaa, oli iltaisin kiva nähdä kämppäkavereita», sanoo suomalaisten asumista tutkiva Liisa Lepistö Helsingin yliopistosta. «Nykyään kaivataan omaa rauhaa, mutta jaetaan asunto kavereiden kanssa kustannusten takia», Lepistö uskoo.


Слова:

kannattava — здесь лучше всего перевести как «эффективный»

kiinteistönvälittäjäриэлтер, дословно: посредник по недвижимости

kimppakämppä — совместное жилье, то есть это, наверное то, что на современном новоязе зумеров называется «коливинг». По описанию в тексте (отдельные комнаты, общая кухня и ванная, то есть и туалет) — точь в точь советская коммуналка, что в свое время проходило по разряду язв социалистической системы.

То же самое: kimppa-asunto.

kimppa — (puhekieli) само по себе «joukko, porukka, sakki» — группа, «компашка». В сложных, составных словах: совместный, групповой.

Например:

kimppakyyti — поездка компанией на машине

kohtuuhintainen — умеренный по цене

kommuuni — коммуна, не в смысле Парижская, конечно, а в смысле совместного проживания. Сравните как раз: коммуналка, коммунальная квартира.

Tuletko kimppaan? — Ты присоединишься? (в том смысле, что «Ты с нами?»)

kämppä — жильё (puhekieli) = asunto

kämppis — (puhekieli) сожитель, сосед по квартире

noin — примерно

rento — очень популярное финское слово, «расслабленный, непринуждённый, ненапряженный». Можно перевести — в контексте данного текста, как «без напряга».

yksiö — однокомнатная квартира

«Nykyään kaivataan omaa rauhaa, mutta jaetaan asunto kavereiden kanssa kustannusten takia.» — В наше время хотят личного уединения (досл. своего мира), но делят квартиру с приятелями из-за издержек.

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2023/11/27/kimppakamppa-on-kannattava-vaihtoehto-tekst/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.