Герои Калевалы * Joukahainen | Финляндия: язык, культура, история Финно-угорский эпос “Калевала” и его герои.
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Герои Калевалы * Joukahainen


Финно-угорский эпос “Калевала” и его герои.


Йоукахайнен (фин. Joukahainen) — демонический персонаж карело-финского эпоса Калевала, молодой лапландец (poika lappalainen), бросивший вызов Вяйнямёйнену. Он считается молодым и неосторожным героем, по одной версии, из России, по другой из Швеции, однако выдает себя за древнего мудреца времен сотворения мира.Он отправляется в Калевалу на санях, запряженных огнедышащим мерином. Похваляясь своим знанием, Йоукахайнен рассказывает о Карелии, Хяме и реке Вуоксе. Вяйнямёйнен заклятиями разоружает Йоукахайнена и тот едва не гибнет в болоте, но просит сохранить ему жизнь, обещая свою сестру Айно в жены Вяйнямёйнену. Однако Айно не хочет выходить замуж за старика и топится. После самоубийства Айно Йоукахайнен пытается убить Вяйнямейнена из лука. В карело-финских рунах Йоукахайнен выступает как трикстер, преследуемый неудачами, — при этом он сопутствует Вяйнямёйнену в его деяниях.


Kerran kävi niin että vanha Väinämöinen ja nuori Joukahainen ajoivat tiellä vastakkain. Suositun tarinan mukaan he ihan kunnolla törmäsivät toisiinsa niin, etcä reet takertuivat yhteen. Muitakin versioita tapauksesta on.

Riitahan siitä tuli, että kumman syytä se oli ja kumman oikeastaan pitäisi kapealla tiellä väistää. Joukahainen käyttäytyi koppavasti ja vaati toista väistymään, mikä tietysti ärsytti vanhempaa miestä. Ilmeisesti Joukahainen siinä tilanteessa älysi, kuka tämä vastaantulija oikein oli. Hän kyllä tiesi hyvin Väinämöisen, ja yhden tarinan mukaan hän halusikin nimenomaan tavata tämän kuuluisan laulajan, johon sitten törmäsikin tällä tavoin sattumoisin.

Joukahainen oli nuori, mutta hänkin jo tunnettu laulaja eli loitsija, omasta mielestään vallan erinomainen. Siksi hän halusikin mitellä taitojaan kaikista kuuluisimman, itsensä Väinämöisen kanssa. Eräiden runojen mukaan hän olisi ollut itse asiassa Väinämöisen sukulainen, ja heidän yhteistyöstäänkö on kerrottu. Toisessa paikassa Joukahaista kuitenkin sanotaan «lappalaiseksi», siis aivan toisen kansan edustajaksi. Nimi puolestaan viittaa joutseneen.

Mutta kun he nyt kerran olivat tiellä törmänneet, Joukahainen vaati toista kilpasille, kumpi tietäisi enemmän. Väinämöinen ei ollut hirveän innostunut koko jutusta, mutta kun toinen ei hellittänyt, Väinämöinen pyysi tätä nuorempana aloittamaan.

Joukahainen esitteli erilaista, nykyajankin tietokilpailuihin sopivaa pikkutietoa, johon Väinämöinen suhtautui hieman pilkallisesti ja käski toista esittämään parempaa, eli laulamaan syntyjä syviä.

Kaikkein korkeinta tietoa Kalevalassa ovatkin asioiden synnyt ja alkuperät, sillä jos tiedämme, mistä jokin asia on saanut alkunsa, pystymme myös hallitsemaan sitä eikä se pysty meitä vahingoittamaan. Joukahainen alkoikin kertoa, miten hän oli ollut mukana kun maailma luotiin ja kaikki asiat järjestettiin paikalleen, mutta Väinämöinen keskeytti hänet tylysti ja totesi nuorukaisen valehtelevan. Olihan Väinämöinen itse ollut tuolloin mukana ja tiesi asian.

Joukahainen suuttui tappiostaan ja uhkasi jo miekalla, ja silloin Väinämöinen alkoi laulaa.

Вяйнямёйнен и Йоукахайнен.

Tämä kohta on Kalevalan ja suomalaisten kansanrunojen kuuluisimpia ja vaikuttavimpia. Väinämöinen lauloi eli loitsi eli noitui Joukahaisen suohon, ja sitä mukaa kun laulu jatkui, onneton nuorimies vajosi vähitellen yhä syvemmälle, lopulta leukaan asti.

Joukahainen pyysi lopettamaan ja lupasi Väinämöiselle siitä hyvästä maksuksi vaikka mitä, sillä hän oli rikkaasta suvusta. Mutta Väinämöinen ei tavarasta tai rahasta piitannut, vaan sanoi hänellä itselläänkin olevan tarpeeksi kaikkea sitä mitä toinen tarjosi. Mutta kun Joukahainen keksi luvata sisarensa Väinämöiselle puolisoksi, tämä leppyi heti ja perui loitsunsa niin että Joukahainen pääsi pinteestä, johon hänen hevosensa ja koiransa olivat myös joutuneet.

Mistä tässä oikein oli kysymys? Usein on selitetty niin, että tässä on kyse todellisen, asian ytimeen menevän tiedon ja joutavanpäiväisen pintalöpinän suhteesta. Jotkut taas ovat nähneet tässä kahden ihmisryhmän tai kahden kansan välisen taistelun, jossa Väinämöisen puoli osoittautui vahvemmaksi.

Mutta voidaan mennä vielä syvemmällekin. Entä jos kilpalaulanta kuvaa koko maailman syntyä ja hahmottumista erilaisten vastakohtien ja jännitteiden kautta? Yö ja päivä, valo ja pimeä, maa ja taivas.

Vai olisiko sittenkin kysymys ihmisen mielestä ja sen jännitteistä? Entä jos kilpailutilanne kuvaa ihmisen sisäistä liikettä, kun ihminen huomaa, että hänen sisällään onkin eri suuntiin vetäviä voimia ja ristiriitoja? Silloin kilpalaulanta voisi olla myös ihmisen sisäiseen, henkiseen kasvuun liittyvä asia,

Mahdollisuuksia on paljon.


 

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2021/12/21/geroi-kalevaly-joukahainen/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.