Pirtua Karl Königistä | Финляндия: язык, культура, история Из книги "Темная сторона Хельсинки", в которой рассказывается о всяких нехороших делах, которые происходили в этом в целом славном городе, который мы все так любим.
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Pirtua Karl Königistä


Из книги «Темная сторона Хельсинки», в которой рассказывается о всяких нехороших делах, которые когда-то происходили в этом в целом очень славном городе, который мы все так любим. Даже те, кто в нем не живет.


Ресторан König, о котором идет речь в заметке, закрылся в 2015 году, сейчас на его месте ресторан VENN.

Mikonkatu 4

Kieltolain aika 1919-1932

Kieltolaki saattoi ravintoloitsijat hankalaan välikäteen: joko piti myydä pirtua, sallia asukkaiden omat eväät tai kuihtua pois. Pirtun myynnissä vaarana oli toimiluvan menetys.

Yksi kymmenistäö pirturavinoloista oli Mikonkadun Karl König. Paikan oli perustanut saksalainen näyttelijä, joka antoi sille oman nimensä. Perinteikäs König oli avattu jo 1892, ja se jatkoi vuoteen 2015. Kellariravinolassa muun muassa marsalkka Mannerheimillä oli oma kabinetti, ja sodan aikana se oli ainoa ravintola, jossa sai tarjoilla ilmahälytyksen aikana.

Kieltolaki oli tullut voimaan 1919, ja se purettiin 1932. Tarkoitus oli vähentää kansalaisten alkoholinkäyttöä, mutta laki osoittautui heti epäonnistuneeksi. Kun alkoholia ei saanut laillisilta markkinoilta, juomat ostettiin laittomilta. Kieltolain pilkkanimi oli kiertolaki. Laittomille markkinoille tuotiin alkoholia Virosta ja Saksasta. Myös kotipoltto yleistyi. Lukuisten ravintoloiden ja salakapakoiden ohella alkoholia myytiin pirtutaloissa. Näitä oli Helsingissä satoja. Kauppaa käytiin kaikenlaisissa liikkeissä autokorjaamoista suutareihin.

Kieltolaki työllisti poliisia. Salakuljetus ja juopumusrikokset muodostivat neljä viidesosaa poliisin työtaakasta, myös väkivalta lisääntyi. Kuvaavaa on, että kieltolain aikaan tapettiin yli 40 poliisia. Vuonna 1930 poliisi otti Helsingissä kiinni juopuneita keskimäärin noin 70 päivässä, ja yli 25000 ihmistä vuodessa joutui putkaan. Poliisien ohella Helsingissä oli myös raittiusvalvojia, joilla oli myös oikeus kotietsintöihin. Valvojia kutsuttiin muun muassa hengenhaistajiksi.

Pirtua ei tietenkään juotu raakana, vaan se sekoitettiin teehen, limonadiin tai marjamehuihin. Kova tee oli kysyttyä ravintoloissa, siinä mukiin lisättiin senttilitra pirtua. Pirtulla terästettyä kahvia kutsuttiin kaffenplöröksi.

Stadin mestat -kirja kertoo vanhan kaskun kieltolain ajalta:

Poliisi kysyi eräältä Kallion Vaasankadun talonmieheltä, kuinka monessa asunnossa myydään viinaa. Talonmiehen mukaan myyjiä oli yhdeksäntoista, mutta poliisi väitti heitä olevan kaksikymmentä.

— Ai jaa, sitten on jonkun myytävä salaa, talonmies totesi.


kasku — анекдот (обычно из жизни или как бы из жизни)

kieltolaki — сухой закон

kotipoltto — изготовление самогона

omat eväät — дословно «свои припасы», то есть алкоголь, который клиент приносит с собой в ресторан, чтобы не покупать спиртное там

pirtu — спирт

raittiusvalvoja — не знаю, как перевести, что-то вроде «контролёр трезвости»… в общем, дружинники, если по-советски

salaa — тайно, тайком

välikäsi (välikäde-) — затруднительное положение, используется в словосочетаниях:

  • saattaa väliköteen — привести в затруднительное положение
  • olla välikädessä — быть в затруднительном положении
  • joutua välikäteen — попасть в затруднительное положение
Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2021/07/07/pirtua-karl-konigista/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.