Oliko Isaak Newton huijari? * Текст | Финляндия: язык, культура, история Для улучшения знания языка нужно читать самые разнообразные тексты, именно поэтому я стараюсь на сайте публиковать заметки самой разной тематики. Эта заметка посвящена критике великого английского физика Исаака Ньютона, с которой лично я категорически не согласен, а то, что даже великие люди - это все равно люди, со всеми их и достоинствами и недостатками, так это само собой разумеется.
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Oliko Isaak Newton huijari? * Текст

Для улучшения знания языка нужно читать самые разнообразные тексты, именно поэтому я стараюсь на сайте публиковать заметки самой разной тематики. Эта заметка посвящена критике великого английского физика Исаака Ньютона, с которой лично я категорически не согласен, а то, что даже великие люди — это все равно люди, со всеми их и достоинствами и недостатками, так это само собой разумеется.


Olisiko modernin fysiikan perustaja huijari? Ikävää niille, jotka pitävät painovoimalain ’’keksijää” tieteellisyyden ja järkiperäisen ajattelun huippuna, vastaus on kyllä. Tutkittaessa hänen monumentaalista teostaan ’’Principia” (julkaistu kolmena painoksena 1687, 1713 ja 1726) havaitaan, että hänen laskelmiinsa on epäilemättä tehty korjauksia ”a posteriori” (jälkeenpäin); joten, tietäen mikä tuloksen tulisi olla, hän oikaisi tietoja, jotta ne olisivat hänen ennustustensa mukaisia. Mitä tulee hänen laskelmiinsa kevättasauspisteen siirtymisestä eteenpäin pitkin ekliptikaa, jonka tiedetään olevan noin 50 sekuntia, historioitsija Richard S. Westfall toteaa: ’’Newton ei edes teeskennellyt, että hänellä oli uusia tietoja, vaan manipuloi häikäilemättömästi vanhoja lukuja siirtymisestä niin että hän ei vain peittänyt ilmeistä poikkeavuutta, vaan myös hoiti tarkkuuden kuntoon.” Westfall jatkaa: sanoen että ’’Principia” vähintäänkin oli epätarkka.

Vielä pahempaa, hän käytti vilppiä vaimentaakseen vastustajat kuten brittikemisti Robert Boyle ja saksalainen filosofi Gottfried Wilhelm Liebnitz (1646-1716). Saadakseen uskottavuutta väitteelleen, että hän, eikä Liebnitz oli keksinyt differentiaalilaskennan, hän sai Royal Societyn vuonna 1712 julkaiseman raportin, joka oli muka merkittävien tiedemiesten laatima. Raportissa tuettiin Newtonia ja syytetiin Liebnitzia plagioinnista ja esipuheessa painotettiin raportin puolueettomuutta. Totuus oli, että Newton (joka sattui olemaan Royal Societyn puheenjohtaja) oli itse kirjoittanut sekä esipuheen että raportin.

16. huhtikuuta 1676 hän kirjoitti Royal Societylle varoittaakseen, että Boylen Societyn ’’Philosophical Transaction” julkaisussa julkaisema toteamus saattoi aiheuttaa paljon kiistoja yhteiskunnassa. Boyle oli havainnut, että kun elohopeaan sekoitettiin kultapölyä, samalla syntyi lämpöä. Miksi Newton esitti vastalauseen? Koska hän juuri silloin suoritti alkemistisia kokeita, hän pelkäsi että Boyle tai joku muu saattaisi ennen häntä löytää ’’viisasten kiven”. Niinpä hän herjasi Boylen auktoriteettia estääksen tätä levittämästä ideoitaan.

Liebnitz ja Boyle eivät olleet Newtonin ainoat uhrit. Sir Isaac tuhosi enemmän kuin yhden uran pirullisilla juonitteluillaan. Hän ei pystynyt hillitsemään tunteitaan ja kärsi kaksi hermoromahdusta, ja saattoi käydä niin, että kun se omena putosi hänen päähänsä, se ei vain laukaissut gravitaatiolain keksimistä vaan myös edesauttoi hänen vakavan henkisen horjumisensa syntymisessä.


Некоторые слова и выражения:

edesauttaaспособствовать

ennustusпредсказание

epätarkkaнеточный

esipuheпредисловие

hermoromahdus нервный срыв

horjuminen — сразу и не переведешь: horjuaшататься, пошатнуться (в русском мы тоже говорим «его здоровье пошатнулось»), то есть имеется в виду ухудшение здоровья (в данном случае психического — henkinen horjuminen)

huijariмошенник

jälkeenpäinзадним числом

järkiperäinenрациональный, основанный на разуме (-peräinen основанный на чем-либо — järki — разум)

differentiaalilaskenta дифференциальное исчисление

Mitä tulee…Что касается… (популярный вводный оборот)

oikaistaподправить (например, вычисления)

painovomalakiзакон всемирного тяготения (как это принято называть на русском) — он же gravitaatiolaki — в финском языке многое можно сказать, как используя чисто финские слова, так и прибегая к sivistyssanatзаимствованным словам (как и в русском, собственно: сила тяжести = гравитация) 

pirullinenдьявольский

plagiointiплагиат

toteamusустановленный факт, заключение, вывод

uskottavuusубедительность

vaimentaaприглушить, или просто «замолчать» — замолчать чьи-либо заслуги

vastalauseпротест, возражение

viisasten kivi философский камень (мечта алхимиков средних веков, поисками которого занимался и великий Ньютон)

vilppi нечестный приём, обман

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2021/04/30/oliko-isaak-newton-huijari-tekst/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.