Финские мифические животные * Susi | Финляндия: язык, культура, история
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Финские мифические животные * Susi

Kun karhusta sanottiin, että siltä on yhdeksän miehen voimat mutta yhden miehen mieli, niin sudella väitettiin olevan päinvastoin. Toisin sanoen sudella on yhden miehen voimat, mutta yhdeksän miehen mieli, joten sitä pidettiin hyvin ovelana. Nykymaailmassa susi on saanut todella vahvan myyttisen maineen, sillä tuskin mikään eläin herättää niin voimakkaita tunteita kuin se.

Toisaalta joissain eläinsaduissa susi oli semmoinen keskiverto, tavallinen tallaaja. Kun karhu, kettu ja susi joutuivat eri asioissa kilpasille, niin susi kyllä voitti nokkeluudessa karhun, joka siten jäi kolmikosta viimeiseksi, mutta kettu puolestaan onnistui jallittamaan sutta, joka siten sijoittui aina keskikastiin.

Kun tämä kolmikko esimerkiksi keskusteli korjatun ja puidun viljasadon jakamisesta keskenään, niin kettu ehdotti, että suurin heistä saa suurimman kolmesta kasasta, pienin taas pienimmän. Näin tehtiin ja karhu sai suurimman eli olkikasan, jossa ei kuitenkaan ole mitään syötävää. Susi sai keskimmäisen kasan, puintijätteet eli ruumenet. Kettu sai pienimmän kasan, mutta siinä olivat jyvät, eli se varsinainen syötävä.

Usein susi ja karhu tavallaan myös samaistettiin. Kalevalan runoissa ne esiintyvät toiston vuoksi peräkkäin, ja silloin molemmat edustavat synkän korven vihamielisiä asukkaita, jotka ovat ihmisen maailman ja kulttuurin jyrkkä vastakohta.

Susi saattoi edustaa myös epäonnistumista, pilalle eli myös ‘hukkaan’ joutumista. Kun jonkin asian valmistaminen epäonnistui, siitä epäonnistuneesta tekeleestä tuli susi tai susikappale.

Toisaalta ihmisen kulttuurin perusasia, rauta, on tarujen mukaan yliluonnollisella tavalla syntynyt kaukana korvessa, suden ja karhun jäljistä.

Karjanhoidon kannalta molemmat olivat ihmisen vihollisia, ja karjaa piti suojata yhtä lailla molempia vastaan. Susia kutsuttiin metsänhaltijan koiriksi ja metsänhaltijaa pyydettiin pitämään koiransa kytkettynä kesäajan, kun karja on metsässä.

Susien kohdalla lisähuolta aiheutti myös se, että karjan kimppuun käyvä susi saattoi olla pahantahtoisen tietäjän tai naapurin noituma eli nostattama. Jos susi kävi laitumella raatelemassa omat lampaat, mutta jätti vieressä olleet naapurin lampaat rauhaan, saattoi epäillä tämän olleen loitsuineen asialla.

Juukassa tosin kerrottiin sellaistakin, että kun muuan mies koetti saada suden syömään naapuriltaan lampaan, niin hukka nappasikin hänen oman lampaansa. «Joka vieraan kutsuu, se ruoatkin tarjoaa», oli asiaa sivusta seurannut naapuri vain todennut.

Hirvensalmella tiedettiin suden syntymäpäivän olleen keskiviikkona, ja siksi keskiviikkoisin ei saanut keritä lampaita.

Kuten monilla eläimillä, myös sudella uskottiin olevan oma haltijansa. Kun sutta yritettiin ampua haaskalta, jonka lähettyvillä metsästäjä oli väijymässä ruokailemaan saapuvaa hukkaa, niin haltija tuli edeltä ja koetti pelottaa metsästäjän pois tai sitten aiheutti sen, että pyssy ei lauennut.

Hurjempia tarinoita ovat ne, joissa ihminen muuttuu tai hänet muutetaan sudeksi. Usein nämä tapaukset jostain syystä liittyvät häiden viettoon. Sortavalassa päin kerrottiin, että sulhanen oli häissään muuttunut sudeksi ja vain paikalle haettu kylän paras tietäjä kykeni poistamaan taian ja palauttamaan sulhon ihmiseksi.

Samoin kerrotaan tapauksista, joissa pahantahtoinen noita tai kutsumatta jäänyt noitataitoinen vieras oli taikonut kokonaisen hääseurueen susiksi.

Kerrankin eräs sotamies katosi hääseurueen mukana ja jäi sudeksi, vaikka muut palautuivat ihmisiksi. Aikanaan sitten kaadettiin susi, jolla olikin sotilasvyö turkin alla ja näin uskottiin kadonneen miehen arvoituksen selvinneen.

Eräs mies kertoi olleensa sutena kolme vuorokautta ja pääosin nälissään, sillä hän oli koko aikana syönyt vain yhden kissan. Mutta tarinoissa on myös sellaisia ihmissusia, jotka muuttivat muotoaan omastakin aloitteestaan, ja olivat ehkä vuoroin ihmisinä ja vuoroin suden hahmossa. Ihmissusitarinat levisivät meille erityisesti Viron kautta, ja näitä taruolentoja kutsuttiin myös vironsusiksi.

Vironsusi

Susi edusti näissäkin tapauksissa jonkinlaista ihmisyyden, ihmisen kulttuurin vastakohtaa.

Toisaalta susi saattoi olla myös tietäjän apueläin. Lemminkäisen äidistä kerrotaan, että hän juoksi sutena pitkät taipaleet kadonnutta poikaansa etsiessään, ja tällä epätoivoisella matkallaan hän otti monen muunkin eläimen hahmoja.

Susi ei välttämättä näissä vanhoissa tarinoissa ole paha, tai pahuuden edustaja, mutta hurja, villi ja pelottavaksi se kyllä on, vieras ja uhkaava.


Слова и комментарии.

Susi oli semmonen keskiverto… Волк был таком середнячком… (в не смысле кулак-середняк-бедняк, Боже упаси!)

tavallinen tallaaja — тут переводчику нужно несколько напрячься: tallataтоптать, но слово «топтун» не  совсем годиться, тем более что в русском это вообще шпик, человек из наружки, поэтому  просто надо понимать, что речь идет о простом существе, без претензий на какие-то исключительные достоинства.

joutua kilpasille — надо вспомнить сначала слово kilpaсостязание, kilpanen — небольшое такое состязание, финны любят множественное число, поэтому имеется в виду, что медведь, лиса и волк начинают состязаться, вступать в соревновании в каких-то вопросах

jallittaa — хороший глагол, легко переводимый русским глаголом «обвести«, применяемым и для описания спортивных событий (нападающий обводит защитника, удар — гол!).

keskikastiin — любят финны говорить красиво, не отнимешь! keski- — это средний в сложных словах, kasti — это так стало выглядеть индийское слово «каста» в финском,  мы с вами помним,  что индийское общество было разбиты на касты, то есть группы, поэтому легко можно перевести, что волк располагается в соревновании трех вышеупомянутых животных, в средней группе.

olkikasaкуча соломы (которую получил глупый медведь)

puintijätteetобмолотки (то есть какие-то явно не представляющие интереса остатки после обмолачивания зерна), оно же ruumenetмякина (как городской житель я не очень представляю, что это такое, но тоже явно несъедобное, которое и досталось середняку-волку… опять какие-то ассоциации с коллективизацией).

jyvätзерна, то есть самое хорошее, что и получила лиса (и опять мысли про кулаков…)

Вообще не забывайте, что в сказках отражено то время, когда финны были нацией крестьян, поэтому в них вообще много устаревших слов, входящих в лексикон аграрной цивилизации.

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2020/07/01/finskie-mificheskie-zhivotnye-susi/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.