Финские мифические животные * Kettu | Финляндия: язык, культура, история
НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМОЧЬ САЙТУ МАТЕРИАЛЬНО - БЕЗ ВАШЕЙ ПОДДЕРЖКИ ОН СУЩЕСТВОВАТЬ НЕ СМОЖЕТ!

Финские мифические животные * Kettu

Suomalaissa eläinsaduissa kettu on kaikkein esiintyvä eläin. Se seikkailee saduissa jopa useammin kuin karhu, vaikka usein nämä kaksi hahmoa ovat myös samassa sadussa.

Saduissa kettu on tutunomainen eläin, jolla joskus on jopa oma nimi. Nykyään ketun nimi on ilman muuta Mikko Repolainen, mutta Ruotsista omaksutun Mikon ohella vanhoissa eläinsaduissa ketun nimenä saattoi olla myös Antti tai Pekka. Useimmiten eläimet kyllä saduissakin seikkailevat ilman mitään etunimiä tai muita, niin että kettukin on yksinkertaisesti vain kettu.

Kettu-nimen erilaiset muunnelmat, kuten Kettu, Kettunen, Repo ja Repolainen ovat myös yleisin eläinpohjainen sukunimi Suomessa. Ketun nimen kantajia on siten jopa enemmän kuin karhun.

Satujen lisäksi kettu esiintyy paljon muunkinlaisissa tarinoissa, ja kettu onkin suomalaisille lapsesta asti tuttu juuri tarinoiden kautta. Sehän on omilla retkillään kulkeva yöeläin, jota ei välttämättä niin usein edes nähdä. Toisaalta se kyllä on mielellään tullut ihmisten asumusten lähelle etsimään ruokaa ja aiheuttanut ihmisille siinä monenlaista harmia. Metsästäjille kettu on turkkinsa vuoksi ollut hyvinkin tärkeä saaliseläin.

* * *

Tyypillinen kettusatu on vaikkapa sellainen, jossa kettu ja karhu talvipakkasella kiistelevät jostain asiasta. Kettu ehdottaa, että mennään ihan rauhassa järven jäälle, avannon reunalle tähtiä katselemaan ja jutellaan siinä sitten samalla se asiakin selväksi, jäälle istuttaessa kettu neuvoo karhua ensin laittamaan häntänsä avantoon, mutta itse se istuukin niin, ettei häntä mene veteen. Kun he ovat aikansa istuneet, tiirailleet tähtiä ja luetelleet niiden nimiä, niin kettu arvelee, että karhun häntä on jo jäätynyt avantoon kiinni, ja nyt se ehdottaakin kilpajuoksua. Karhu ampaisee vauhdilla juoksuun, mutta häntä on todellakin tarttunut jäähän ja katkeaa. Siksi karhulla edelleen on vain pieni pyöreä hännäntöpö, ketulla taas pitkä häntä.

Vielä tunnetumpi sadun muunnos lienee sellainen, jossa karhu on ketulle kateellinen tämän saamasta kalansaaliista ja kysyy siksi ketulta neuvoa, miten niitä kaloja oikein saisi. Kettu sanoo pyytävänsä niitä hännällään ja neuvoo taas karhua laittamaan häntänsä avantoon. Kun karhu tuntee hännässään nipistyksen, se luulee, että kala nappasi kiinni ja koettaa kiskaista sen ylös, mutta napsahdus olikin johtunut hännän jäätymisestä kiinni avantoon. Tässäkin tarinassa häntä katkeaa ja jää avantoon.

Kettu on näissä tarinoissa aina ovela ja viisas. Usein sanotaan, että eläinsadut kertovat itse asiassa ihmisistä ja että saduissa eläimet edustavat jotain ihmisen luonteenpiirteitä. Ei kuitenkaan ole sattumaa, että jokin eläin saduissa saa juuri tietynlaisen ominaisuuden. Ihmiset, aivan erityisesti metsästäjät, mutta myös vaikkapa kanojen omistajat ovat kautta aikojen havainneet, että kettu todellakin on paitsi varovainen, myös varsin ovela ja viisas eläin, joka käyttää monenlaisia temppuja myös metsästäjän harhauttamiseksi.

Ketun oveluus ja nokkeluus ovat siten tulleet sen tavaramerkeiksi, eli ne ovat ketun myyttisiä ominaisuuksia, jotka siihen aina yhdistetään, ja kettu on siten hyvä hahmo edustamaan juuri näitä asioita. Kettu ei pärjää voimallaan tai suurella koollaan, vaan sen on pärjättävä nokkeluudellaan.

Toisaalta, kettu ei tarinoissa ole sittenkään kaikkein viisain eikä nokkeluudessaan voittamaton eläin, vaan on myös satuja, joissa kettukin häviää oveluudessa — usein jollekin linnulle, kuten varikselle.

Kerrankin kettu oli saanut variksen kiinni ja kantoi sitä suussaan syödäkseen sen. Varis hädissään kysyi, mistä päin tuulee ja kettu vastasi: idästä tuulee. Varis kuitenkin sanoi, ettei oikein kuullut, jolloin kettu harmissaan pysähtyi, avasi suunsa oikein ammolleen ja ärjäisi: idästä. Varis pääsi pujahtamaan ketun avoimesta kidasta pakoon.

Ketusta on kuitenkin myös yliluonnollisia tarinoita. Tarinoiden salaperäinen eläin on erityisesti mustakettu, jolla on toinenkin nimi, tulikettu. Tulikettu on hyvin harvinainen eläin, joka päivällä on musta, mutta yöllä säihkyy tulta.

Tulikettu on monissa tarinoissa vain kaukana metsien kätköissä tai pohjoisessa lymyävä ihme-eläin, jota kukaan ei ole oikein edes nähnyt mutta josta tarinat kertovat. Metsästäjät vain haaveilevat sen kiinnisaamisesta, sillä tulikettu olisi kaikkein ihmeellisin saalis, jota metsämies voisi saada. Se tekisi pyydystäjästään rikkaan koko loppuiäksi — tulikettu oli entisajan erämiehen lottovoitto.

Toisaalta muutamilta paikkakunnilta kerrottiin, että tulikettuja oli joskus silloin tällöin todella nähty ja kuulemma saatu kinnikin, mutta harvinaisia ne ovat aina olleet.

Tuliketun ihmeellisyys liittyy siihen, että sen nahka on suunnattoman kallisarvoinen. Monissa tarinoissa tiedettiin täsmällisesti, kuinka suuria rahasummia tuliketun nahasta saataisiinkaan. Kerrotaan nimittäin, että ennen sähkövalon keksimistä tuliketun nahkaa käytettiin öisin rautikellarien valaisemiseen, sillä kynttilän tai muun avotulen vieminen sellaiseen paikkaan olisi ollut liian vaarallista. Ja kun tuliketun nahkaa alkoi oikealla tavalla sivellä, se säihkyi outoa valoa.

Ihmeellinen tulikettu on monissa tarinoissa nimenomaan pohjoisten seutujen asukki. Ennen väitettiin, että se synnyttää myös revontulet, joille se on antanut nimensäkin.

Pohjoisen taivaan salaperäiselle ilmiölle on eri kielissä erilaisia nimityksiä ja selityksiä, mutta Lapissa kertoiltiin ennen valoilmiön johtuvan siitä, että tuliketun nahka iskee ja sinkoilee kipinöitä, kun kettu juoksee niin, että sen turkki juostessa koskettaa vaikkapa matalalla olevia puunoksia tai pensaita.


Некоторые комментарии к тексту.

Кстати, заметьте сразу, что в предложении:

Suomalaissa eläinsaduissa kettu on kaikkein esiintyvä eläin. В финских сказках про животных лиса наиболее (часто) встречающееся (досл. выступающее) животное.

Хотя по правилам должно быть suomalaisissa. Но вот тем не менее пишут в книгах и так.

Еще интересно, что сказки, упомянутые в тексте про лису, с детства знакомы всем нам, русским, что говорит о близости наших народов с другой древности.

seikkailla — я иногда перевожу как «искать приключения», но правильнее, хотя и несколько коряво, будет «совершать приключения«, то есть просто действовать.

tutunomainenзнакомый

eläinpohjainen sukunimi фамилия, основанная на имени животного (ср.: Зайцев, Медведев)

muunkinlainen — довольно редкий способ, когда конечная (она же добавочная) частица -kin ( и, тоже) прикрепляется к слову muunlainenдругого рода, не в конце его, а в середину: и другого рода.

Satujen lisäksi kettu esiintyy paljon muunkinlaisissa tarinoissa… — Кроме сказок лиса встречается много и в историях другого рода…

avantoпрорубь

häntäхвост (начинающие учить финский постоянно, как я заметил, путают это слово с партитивом от hän (он, она)).

Jäälle istuttaessa Садясь на лёд

ovela — хитрый

on paitsi varovainen, myös varsin ovela кроме того, что осторожная, также очень хитрая

то есть оборот paitsi… myös…, который стоит запомнить

nokkeluus находчивость, сообразительность

avata suunsa oikein ammolleen разинуть рот очень широко

Кстати, в похожей басне Ивана Крылова лиса обманывает ворону с сыром, у финнов ворона лису.

säihkyäсверкать, сиять

säihkyä tultaсверкать огнём

ruutikellari пороховой погреб (досл. подвал)

sinkoillaвылетать, 

tuliketun nahka iskee ja sinkoilee kipinöitäшкура огненного лиса ударяется и вылетают искры

Послать ссылку в:
  • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
  • Facebook
  • Twitter
  • LiveJournal
  • Одноклассники
  • Blogger
  • PDF

Постоянная ссылка на это сообщение: https://www.suomesta.ru/2020/06/27/finskie-misticheskie-zhivotnye-kettu/

Добавить комментарий

Ваш адрес электронной почты не будет опубликован.